Regnskog skövlas för vindkraftverken och klimatet

GRÖN ENERGI. Amazonas regnskog invaderas i jakten på superträdet som krävs i vindkraftverken. Det behövs ett träslag som på samma gång är lätt och formbart och hållfast och starkt, som en hel värld plötsligt skriker efter. Balsaträ.

Regnskog skövlas Foto: Bruno Kelly Amazonia Real

Vindkraft är billigt, grönt och förnybart, påstår klimat och miljörörelsen. Men den enorma utbyggnaden får följder, djupt inne i Sydamerikas regnskogar.

Balsaträts egenskaper gör det perfekt att använda i vindkraftverkens turbinblad, som kärna under lager av kol- och glasfiber. Ett nytt turbinblad kan vara 100 meter långt. Något som betyder att det krävs runt 150 kubikmeter trä för varje nytt kraftverk, enligt den spanska tidningen El Pais.

Mellan 2019 och 2020 fördubblades världsmarknadspriset på balsasträ.

Den explosiva efterfrågeökningen har gjort att balsaplantagen, som framför allt ligger i Ecuador, inte räcker till, skriver tidskriften The Economist.

Jakten på vildväxande balsaträd har intensifierats. Och blickarna riktats in mot urfolkens traditionella marker.

De dödade vegetationen något helt enormt, utan att respektera lagen, sa byledaren Saúl Nihua till The Economist i januari 2021.

Den ecuadorianska hälsoarbetaren Narcisa Mashienta beskriver hur skövlarna invaderade skogen för nättidningen Mongabay. – De kom som en maskin. Allt exploderade så snabbt.

Balsaträ Amazonas Bild: Sapara Nation.

Hon oroar sig för att balsaboomen leder till ökad droganvändning bland urfolken. Efter att ha skövlat de värdefulla träden planterar avverkarna ofta marijuana och kokabuskar.

Trät, med sina unika egenskaper, fraktas ut ur djungeln för att säljas till vindkraftsindustrin.

Avverkningen får följder för ekosystemet längs floden, skriver El Pais i ett reportage. Skövlarna skräpar ner och förorenar. De slänger trasiga motorsågar, spiller ut olja och bensin och fångar in och äter vilda sköldpaddor.

Papegojor, tukaner och andra fåglar som lever i balsaträden jagas bort.

Balsasjakten har nu fortsatt in i peruanska Amazonas. I somras varnade miljöorganisationen Amazon Watch för följderna.

”Att expandera vindkraftsindustrin låter lovande, men denna efterfrågan på ren energi har skapat ett enormt tryck i de regioner där balsaträd växer.”

Organisationen kräver nu att de som möjliggör den olagliga handeln hålls ansvariga.

Andra organisationer som verkar för att skydda regnskogen kräver att vindkraftsindustrin inför striktare regler för att säkerställa att balsaträt är framtaget på ett hållbart sätt och att det inte leder till skövling.

Balsaträ, Amazonas Bild: Fundación Pachamama.

-Pettersson säger att klimat och miljörörelsen har inte tänkt färdigt om de tänkt alls. Det är inte bara vindkraften som är dålig, även tillverkningen av batterier till el-bilar och solceller har stora problem med skövling av naturen och barnarbete…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Regnskog skövlas för vindkraftverken och klimatet

 1. hm jag är väldigt däker på att man använderr inte trä i vindsnuror !
  och absolut inte balsaträ. det som använsnär glasfiber aleminium koppar och stål samt massor av betong till fundamentet

 2. Miljöpartiet, twitter: 20 dec. 2021
  Några av våra sista vildmarker riskerar att huggas ner och förstöras för alltid.
  Skriv under för att rädda fjällskogen! http://raddafjallskogen.se

  Gäller detsamma för urskogen i Amazonas?

 3. Jag byggde modellflygplan drivna med gummiband och propeller i min ungdom, hade då någon sagt att balsaträ var hållbart och starkt så skulle jag visat denne filur alla mina kraschade modeller.

  Tar man in vikt i ekvationen kanske det finns någon sanning i det hela, men jag tror det är vikten i första hand vindkraften vill ha.

  Det mesta med vindkraft är önskedrömmar och felaktiga antaganden.

 4. Koldioxid är som alla bildade vet en livsnödvändig gas. Vid nivåer under 140 PPM upphör förutsättningar för högre stående liv. Gränsvärdet är hela 100 000 PPM, det vill säga den nivå som kan vara menlig för människor och djur. Det är bara skolkande tonåringar och obildade ljugande politiker som påstår att koldioxid skulle vara skadligt och påverka klimatet. Så på sätt och vis är, ur ett globalt perspektiv, denna skövling positiv. Då man tar bort växtlighet som omvandlar koldioxid på ett ställe där det enkelt växer naturligt ökar förutsättningen för tillväxt där det inte växer lika enkelt. Exempelvis i områden nära öknar där växtligheten i bara ökar förutsättningen för liv utan även stoppar utbredningen och erosion.

  Sahara som vi känner det är bara ett par tusen år gammalt. Periodvis har området varit betydligt fuktigare och för ett antal tusen år sedan bedrevs både jakt och jordbruk i området. Satellitbilder från NASA med flera visar att växtligheten ökar markant i utkanterna.

  14
  1

Kommentera