Över en miljon i förlust per vindkraftverk

VINDKRAFT. Som avdankad finansanalytiker – aktiv under internetbubblan kring år 2000 – har jag länge funderat över vad som driver det miljöfientliga vindkraftsvansinnet. Varför är kinesiska bolag här och exploaterar svensk vildmark? Varför finansierar BlackRock skövlingen av vår nordiska natur? Och varför tillåter svenska lokalpolitiker att deras invånare och närmiljö terroriseras av muller från vibrerande väderkvarnar?, skriver Klaus Bernpaintner.

Man inser lätt att vindkraft är ekonomiskt olönsam och energimässigt vansinnig, när det finns effektiva och stabila alternativ som kärnkraft och vattenkraft. Min första tanke var att här måste finnas någon subvention som kompenserar och gör dem lönsamma. Elcertifikaten har använts för att omfördela pengar från kärnkraft till vindkraft. De har bidragit till att ”bevisa” att kärnkraft är olönsam och därmed till att kärnkraft har lagts ner. Har måhända certifikaten lyckats göra vindkraften konstgjort lönsam?

Varför Sverige och Norden är intressant ur vindkraftsynpunkt framgår av den här kartläggningen från Danmarks Tekniske Universitet. Om du bor i röda eller lila områden löper du stor risk att få väderkvarnar till grannar.

Elcertifikatens tid är över nu; vindkraften måste stå på egna ben. Låt oss se hur det går för dem rent ekonomiskt. Som studieobjekt väljer vi Arise AB. I styrelsen finner vi föga förvånande Maud Olofsson, tidigare ledare för Centern, ett parti som en gång i tiden värnade svensk landsbygd. Vem kunde vara mer lämplig i styrelsen för ett vindkraftsbolag än Maud Olofsson, en av Sveriges affärsmässigt odugligaste politiker, som redan slösat bort åtskilliga skattemiljarder på vansinniga energiaffärer.

Enligt Arise årsredovisningar omsatte bolaget 130 och 454 miljoner under 2020 respektive 2019. Det ledde till förluster på 108 och 235 miljoner under respektive år. Företaget bedriver flera verksamheter. Förutom att de äger tio egna vindkraftsparker i södra Sverige med totalt 65 snurror tillhandahåller de också förvaltning av andras anläggningar, samt prospektering och utveckling av nya anläggningar för andras räkning. För att klura ut hur lönsam vindkraftsel är fokuserar vi enbart på den egna elproduktionen. Allt annat rensar vi bort…

Läs vidare av Klaus Bernpaintner…

-Pettersson har tidigare skrivet flera inlägg om Förlustsnurrorna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Över en miljon i förlust per vindkraftverk

 1. Det borde bli tvärstopp/totalförbud på all vindkraft till det allmänna nätet eftersom den inte säkrar upp kontinuerlig el. Dessutom borde alla konsumenter kräva aktieandelar i elproduktionen eftersom konsumenterna är med att via elräkningen betalar till ny och dyr ledningsdragning.

 2. Stollepartiet MP bryr sig inte ett dugg om naturen. Skövling av naturen i Sverige, eller Brasilien som vi nu läst om skövlas på viktig balsaskog, och heller inte ett pip om att otaliga arter kommer att dö ut som lever i denna trädmiljö.

  28
 3. Ja. och dyr blir det också för oss Skatteslavar,som tvingas betala skat på skatt. Medan leverantörerna skrattar !!

  26
 4. Å sedan kl 11 idag så importerar vi el!! Det är ju en djävla tur att det inte är 20 minusgrader i hela landet.

  52
  1
  • 1st idiot tycker tydligen det är OK för Svensk Industri och hushåll att vi importerar EL från typ Polsk kolkraft? Inga hjärnceller där inte.

 5. Fördelen med ”snurrorna” är att de sanerar sig själv…. genom att brinna upp på ålderns höst !!

  51

Kommentera