Staten ska betala miljoner i skadestånd till Jehovas

BIDRAG & SKATTER. Regeringen ska betala miljonskadestånd till Jehovas vittnen. Det beslutade Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i oktober, med anledning av att samfundet nekades statsbidrag, skriver SVT Nyheter.

Arkivbild på Rikets sal i Vårgårda, har inget med artikeln att göra. Bild Public Domain

Under tolv år tvistade samfundet och regeringen om statsbidraget. Regeringens motivering till att neka bidrag var att Jehovas vittnen uppmanar sina medlemmar att inte rösta, och att man uppmanar barn att inte ta emot blodtransfusioner.

År 2019 beviljades samfundet till slut bidrag efter att ha fått rätt i HFD. Och i oktober slog domstolen fast att Jehovas vittnen skulle få skadestånd för att processen tagit för lång tid.

Det här är ett erkännande och en principiell seger, säger Raymond Beaini, äldstebroder och talesperson för Jehovas vittnen, till SVT.

Enligt lagen om stöd till trossamfund måste samfundet bland annat ”bidra till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på” för att kunna få bidrag för sin verksamhet.

-Pettersson säger att trossamfunden borde inte få några bidrag alls, MEN om staten år efter år vräker miljoner över muslimska samfund så ska naturligtvis även Jehovas få bidrag…

Jehovas får nu 8,5 miljoner i skadestånd av begärda 23 miljoner.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Staten ska betala miljoner i skadestånd till Jehovas

 1. Skattepengar borde inte finansiera sekterna och samhällsskadliga religionerna. Det är att såga av grenen vi alla sitter på!

  20
  1
 2. Ja varför skall föreningar, politiska partier, religiösa samfund ha bidrag?
  Bidrag gör alla lata och slösaktiga, t.o.m. slashasarna som har skulder till fogden skall ha hjälp för att komma på fötter fastän det är självförvållat.

  22
 3. Bilden från Vårgårda Riketssal är inaktuell. Församlingen här upphörde för flera år sedan och byggnaden som är det gamla kommunalhuset används av andra företag.

  13
  1
 4. VARFÖR DÅ ?? Religion är ett gift för människan. Alla religiösa samfund borde klara sig själva och ska inte hållas flytande med skattemedel. Det gäller även svenska kyrkan. Skattepengar behövs till viktigare saker som alla behöver.

  37
  1

Kommentera