First Aid Kit uppmanar M: ”Använd inte vår musik”

INRIKES. First Aid Kit är en svensk popduo från Stockholm, bestående av systrarna Johanna och Klara Söderberg. De har haft stora framgångar både i Sverige och utomlands.

Moderatledaren Ulf Kristersson använde First Aid Kits version av ”On the road again” när han tidigare i veckan la ut ett kampanjklipp på sociala medier. Nu tar popduon ”kraftigt avstånd” från partiet.

”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej”, skriver bandet på Twitter.

De skriver att de inte sympatiserar med M:s politik och tror att den bidrar till ett mindre inkluderande samhälle.

-Pettersson säger att i augusti 2013 lanserade Volvo en reklamfilm med musik av First Aid Kit i form av en cover på Willie Nelsons ”On the Road Again”. Jag vet inte om det är så inkluderande att tjäna pengar på reklamfilm eller att neka en moderat att på sitt privata icke kommersiella Instagramkonto spela samma musik. Så som för så många vänsterblivna så hänger det nog på stålarna…

Här är ”On The Road Again” med originalartisten Willie Nelson 1990. Willie är född 1933, 88 år och lever än vad jag vet…

Nedan Volvos reklamfilm med systrarna Söderberg från 2013…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “First Aid Kit uppmanar M: ”Använd inte vår musik”

 1. Här en låt från 1968 med samma namn, Canned Heat – On The Road Again, så First Aid Kit har väl knappast rätt att äga namnet på låten, två olika låtar & olika text, men med samma namn. Låten med Willie Nelson är bra, det är även låten av Canned Heat.

 2. O.K. att man kan fråga innan man använder andras alster.
  Men resten, de tillhör generationen som symboliskt kan
  beskrivas som den som sågar av den gröna grenen de själva sitter på,
  samt struntar i hur många som de drar med sig i fallet när grenen går av.

  22
  • Tillhör en gammal cover First Aid Kit?

   De har lagt ut låten på Instagram och Ulf Kristersson delade den på sitt privata icke-kommersiella Instagram-konto.

   Jag tvivlar på att det är olagligt, men nu backade M så det får vi aldrig veta.

   • ”Tillhör en gammal cover First Aid Kit” de har producerat och framfört covern.
    Tycker att det är takt och ton att fråga även om det ser ut som inga
    legala invändningar finns från jag tror det var Sony, surfade blixtsnabbt förbi
    info om det, har tyvärr tappat länken.
    First Aid kits politiska agenda får stå för dem själva som representanterande jämlikhets fanatiker.

   • Lägger man ut på Instagram får detta delas av andra Instagramanvändare, det är till och med meningen.

    Om M däremot använde låten på andra plattformar kan det vara problem, men som du säger, det är inte fel att fråga och hade tjejerna sagt nej fanns det andra versioner.

    Artisten ”Timbuktu” stämde SD för låtstöld för några år sedan och förlorade…

    https://petterssonsblogg.se/2019/11/28/timbuktu-forlorade-mot-sd-i-ratten/

   • Från Statstelevisionen:


    M: Respekterar First Aid Kits vilja

    Under eftermiddagen har partiet plockat bort låten från klippet.

    ”Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget, skriver Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett sms till Kulturnyheterna.

    Pettersson har dessutom troligen rätt. Enligt EU:s domstol är sk. djuplänkar ok, eftersom man bara skickar besökaren vidare till material som redan är offentligt. Utöver det, så kan man fråga sig, om det nu hade varit upphovsrättsbrott, hur skulle man räkna på skadeståndet? M är inte vinstdrivande/vinstmaximerande utan väljarmaximerande. Blir svårt i vart fall att åberopa en ekonomisk fördel för M, om kommunistbrudarna skulle ha bråkat om det i domstol.

    First Aid Kit, så vänsterblivna, så vänsterblivna såååå

 3. Här har vi två yngre damer som likt många andra yngre damer med begränsad livserfarenhet lutar dikt babord. Troligen har de mottot ”Allt åt alla” samt ”Det är någon annan som betalar”. Men, när det gäller deras egna kreativitet i någon utsträckning gäller inte längre ”Gratis är gott” utan de vill av egen snöd vinnings skull ha betalt för sitt arbete (så kapitalistiskt!). De har därför lagt ut sin musik till försäljning men när någon köper och betalar för den så vaknar moraltanterna i dem och de säljer sig minsann inte år vem som helst.

  Det finne en berättelse, som troligen inte är sann, om Winston Churchill. Han hade som bordsdam en person som han uppenbarligen var måttligt förtjust i. Han frågade ”damen” ”- Madam, skulle ni kunna tänka er att vara otrogen mot er man för en miljon pund?” Bordsdamen kunde tänka sig det. ”- Madam, skulle ni kunna tänka er att vara otrogen mot er man för ett pund?” ”- Nej, verkligen inte. Vad tar ni mig för en person?” ”- Det har vi redan konstaterat. Nu fastställer vi priset.”

  Här har vi två snikna västerblivna som på sätt och vis prostituerar sig men inte åt alla fast till rätt pris.

  30
 4. Tänka sig att dessa får såpass många engagemang av PK TV trots att jag kan tycka att dom är så färglösa… Nu fick dom ytterligare draghjälp av M. De borde skicka ett tackbrev istället. 🤮 spyr på dessa hycklare

  35
 5. Det är ju inte deras musik. Vilka stolpskott.
  Svenska kvinnor tappar IQ för varje dag, tycks det.
  Jag har aldrig lyssnat på dem och kommer heller aldrig att göra det. Men de kan vara glada att någon vill spela och lyssna på dem.
  Kan inte tänka mig att de låter lika bra som Willie Nelson.

  38

Kommentera