Allt yngre vårdas på iva i väst: Hälften är under 60 år och majoriteten är ovaccinerade

PANDEMI. Precis som på många andra håll i Sverige ökar antalet personer som vårdas på sjukhus för covid-19 i Västra Götaland, rapporterar GT. Sedan 22 december har antalet inlagda i regionen ökat från 69 till 148 personer. 11 personer vårdas på grund av covid-19.

Barn polioympas, april 1957. Bild: Örebrokuriren, Örebro läns museum. De flesta som fått poliovaccin har fått fyra (4) doser, det behöver förstärkas med en femte om man åker till ett område med polio.

En ny trend är att allt yngre personer behöver läggas in på iva, säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Jan Kilhamn.

Ungefär 50 procent är under 60 år. Det är nytt för att vara inom iva. Tyvärr är det en ganska ung grupp som skulle haft nytta av att vaccinera sig, säger Kilhamn.

Samtidigt påpekar han att belastningen totalt sett på iva är begränsad och att det fortfarande finns marginal.

Av 13 personer som senast blivit inlagda på intensivvårdsavdelningarna i Sörmland med konstaterad covid-19 var endast två personer vaccinerade mot smittan. Det berättar smittskyddsläkaren på Region Sörmland Signar Mäkitalo, skriver SVT.

Enligt smittskyddsläkaren löper en ovaccinerad person upp till 14 gånger större risk att behöva intensivvård vid en coronasmitta. – Det är de ovaccinerade som belastar intensivvården idag. Om man tittar på Sveriges befolkning är det ungefär 15-20 procent som valt att inte vaccinera sig. De utgör ungefär 80 procent av alla som intensivvårdas, säger Signar Mäkitalo.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Allt yngre vårdas på iva i väst: Hälften är under 60 år och majoriteten är ovaccinerade

 1. C-19 Hur vet de det? PCR testerna får inte användas i Spanien för att ställa diagnos eftersom de bara visar DNA spår och blir då missvisande
  Det påstås ävan att domstol i USA har förbjudit dom

  21
 2. ”Enligt smittskyddsläkaren löper en ovaccinerad person upp till 14 gånger större risk att behöva intensivvård vid en coronasmitta. – Det är de ovaccinerade som belastar intensivvården idag. Om man tittar på Sveriges befolkning är det ungefär 15-20 procent som valt att inte vaccinera sig. De utgör ungefär 80 procent av alla som intensivvårdas, säger Signar Mäkitalo.”

  Det är svårt att inte kommentera detta. Det låter på Signar som enda lösningen i välden är att vaccinera sig. Om vi jämför överviktiga rökare med en vältränad som äter lchf är min uppskattning att den rökande löper 100-200 gånger större risk att hamna på iva även om hen är vaccinerad.

  Det går att hitta jämförelser i oändlighet, men det är tyst om att vaccinet är halvkast.

  Men att jobba förebyggande med träning, kost, vitaminer och mineraler slår vaccin med höstlängder.

  53
  6
  • Här kommer ett viktigt tillägg. Detta skrevs 1okt 2020.

   ”Statsepidemiolog Anders Tegnell har uppskattat att åtminstone 20 procent haft covid-19 i Sverige, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson har uppskattat siffran till 35–40 procent i Stockholm”

   Helt onödigt att vaccinera sig om man varit sjuk. Om 20% varit sjuka för ett år sedan måste 40% varit sjuka nu. Det kan inte vara många kvar nu som inte har immunitet.

   https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/10/kan-en-procent-av-infekterade-i-sverige-ha-avlidit-i-covid-19/

   36
   3
   • Har du läst så mycket så borde du också läst att den som haft covid-19 kan få det igen.

    Personer »som haft covid-19-infektion som bekräftats med PCR-prov och tillfrisknat har en mycket låg risk att bli sjuka igen i åtminstone sex månader framåt«.

    Myndigheten konstaterar att även om alla som varit sjuka inte »utvecklar mätbara nivåer av antikroppar i blodet så har dessa personer troligen utvecklat någon form av immunsvar«.

    Den som har immunitet enligt vägledningen och är fri från symtom på covid-19 har mindre risk att smittas och därmed mindre risk att föra smittan vidare, enligt Folkhälsomyndigheten.

    8
    28
   • På det skulle jag vilja svara Pettersson, tänk så jävla mycket statistik vi får på det värsta eländet av död och sjukdom. Tänk om vi kunde få lite statistik i andra änden, hur vi håller oss friska. Är inte det konstigt, eller är det bara jag som är paranoid?

    20
    1
  • En annan sak som irriterar mig är när man skyller allt på dom som inte vaxinerat
   sig så dyker det alltid upp en bild på en lintott, men hur är vaccineringsgraden bland
   våra gäster? Har dom några krav på vaccinering, efterlevs den, eller är dom befriade
   från krav som andra ska belastas med?? Eller skiljer man på religionstillhörighet, för
   det tror jag inte covid19 smittan gör??

   • Håller med om att fingerpekandet mot ovaccinerade är osympatiskt då det görs. Särskilt som vaccinationsoviljan bland immigranter istället beskrivs i medlidsamma termer. Ologiskt.
    Det verkar helt enkelt som att många immigranter och andra antivaxxare helt enkelt inte går att nå fram till. Fingerpekande är meningslöst. Vettigare att utöka testandet där det krävs, t.ex. i äldre vården.
    Den som inte vill skydda sig slipper. Skiten sprider sig ju oavsett och verkar mattas av i farlighet. Men en bunt till, företrädelsevis ovaxxade, kommer dö även denna våg.

 3. Intressant att de inte skriver hur många det är just nu på IVA, utan de tar med de som blivit utskrivna.

  För tillfället så är det totalt 152 personer i hela landet som vårdas på IVA, hur många av dessa som har covid går det inte att få ut ur SIR, Svenska Intensivvårdsregistret, på denna nivån.

  I region Västra Götaland så är det för närvarande 34 st som vårdas, 13 av dessa 34 är under 60 år

  https://portal.icuregswe.org/utdata/sv/report/demo.antalvtf-inskrivna

  31
  2
  • Missade ta med alla år, rätt ska vara rätt.
   Info är följande:
   Hela riket: 535 pågående vård
   Västra götaland: 122, 37 av dessa 122 är under 60 år

   17
   1
 4. Ja, nu är vi där igen – COOOOVID-statistiken!! Som tidigare påpekats (stod även senaste veckan i min lokaltidning). De ny-vaccinerade kallas ovaccinerade. Att man blir sjuk och till och med dör av covid-vaccinerna vill man inte höra talas om, så därför kör man huvet djupt ner i sanden och huvet tycks vara kvar där…

  63
  2
 5. ”Sedan 22 december har antalet inlagda i regionen ökat från 69 till 148 personer. 11 personer vårdas på grund av covid-19.” 11 vårdas pga Covid-19 Vad vårdas resterande för?

  62
  2
  • Vaccinbiverkningar kanske?
   Som bekant räknas man som ovaccinerad i två veckor efter andra dosen.
   De flesta som söker sjukvård för biverkningar gör det veckan efter vaccineringen.

   65
   3
   • Vaccinationskampanjen har väl ingen peak nu? Det var ju i våras då dödstalen sjönk snabbt.

Kommentera