Ryska regimen pekar ut en ny fiende

UTRIKES. I veckan har två domstolar stoppat Rysslands största människorättsorganisation, Memorial. Den ryska regimen är i ständigt behov av nya fiender för att underblåsa patriotiska strömningar, säger Sergej Parchomenko, politisk kommentator, enligt The Guardian med flera. Organisationen bildades 1989 i syfte att bevara minnet av offer för politiskt våld och förtryck under Sovjettiden. Memorial var tillåtet under Sovjettiden och grundades av den sovjetiske kärnfysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov. Det är Rysslands äldsta och främsta civilsamhällesorganisationer.

Rysslands president Vladimir Putin med några av sina företrädare.

Många av dagens högt uppsatta statstjänstemän i Ryssland har ett förflutet inom den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB, inte minst presidenten Vladimir Putin själv.

Ryska säkerhetstjänster är vid makten i Ryssland i dag. De känner ilska mot dem som de senaste 30 åren har kartlagt just säkerhetstjänsternas verksamhet – deras gärningar och brott, säger Sergej Parchomenko, rysk journalist och politisk kommentator.

Memorial anklagas för att inte ha uppfyllt de krav som följer med att gruppen tidigare stämplats som ”utländsk agent”, i enlighet med lagstiftning som instiftats de senaste åren och som i praktiken slår undan benen på många tongivande människorättsorganisationer och oberoende medier.

I början av Vladimir Putins presidenttid hoppades många på att Putin skulle slå in på demokratins väg. Men långsamt och bit för bit har Putin dragit åt tumskruvarna. Det har skett i samma takt som hans popularitet har sjunkit hos det ryska folket och pressen från utlandet i form av sanktioner ökat.

Visserligen har Putin år efter år kunnat bli återvald men valen har i allt mindre utsträckning varit demokratiska. I stället har hans valsegrar byggt på att misshagliga kandidater hindrats från att ställa upp. Men det har mestadels skett på ett lågmält sätt utan att ha gjort större avtryck inne i Ryssland.

Putin föraktar demokrati. Han vill till varje pris bevara sin egen makt och gör vad som krävs. Den demokratiska fernissan var en bekväm sköld att gömma sig bakom men när det inte längre går så tvingas han visa sitt rätta ansikte. Den brutale diktatorns.

Omvärldens taktik har hela tiden varit att det på något sätt ska gå att tala Putin tillrätta, även efter att han annekterat Krim från Ukraina. Tysklands Angela Merkel har varit den främsta företrädaren för den här linjen. Även Frankrikes Emmanuel Macron har hängt på. Nu visar verkligheten att deras approach varit ett stort misslyckande.

Putin har sett till att han kan bli omvald till 2036 om han vill, då är Putin 84 år. Vladimir har eliminerat den organiserade opposition som fanns i Ryssland. Putin har också kontroll över media.

När Sovjetunionen föll för 30 år sedan var förhoppningarna stora att Ryssland skulle gå mot demokrati och marknadsekonomi. Det var en förhastad optimism, nu 30 år senare ser vi att det tragiska i detta men vi vet inta var det ska sluta.

De ekonomiska utsikterna är lika usla som de politiska. Landets statsbudget är helt beroende av inkomsterna från gas och olja i ett skede när världen ska fasa ut fossila bränslen. Vad Ryssland ska tjäna sina pengar på i framtiden är högst oklart.

När Vladimir Putin säkrar sin makt leder han samtidigt landet mot politisk och ekonomisk ruin.

Kanske hade Ryssland, med en annan ledare och en annan politik, kunnat vara en del av den europeiska gemenskapen och den västliga världsordningen. Det hade varit en enorm tillgång för Europa och Ryssland och inneburit stora möjligheter för alla.

I stället fick världen en diktator…

Ryssland, världens största land med 145 miljoner invånare och en ekonomi som är mindre än en tiondel av EU:s, betydligt mindre än Tyskland och i samma klass som Italiens.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ryska regimen pekar ut en ny fiende

 1. Jag tycker att Putin värkar vara mera rakryggad än dom flesta av våra politiker iaf. Han blir omvald gång efter annan i kanske odemokratiska val, sosserna blir omvalda gång efter gång med hjälp av rena lögner och valfusk, va är det som skiljer dom och Putin? Ryssland är på väg att bli bättre medan Sverige är på att gå fullständigt åt helvete, vilket är best? Putin är väl nästan att härskare att räkna men älskar tydligen sitt land och folk. Är det bättre i Sverige där regeringen med all tydlighet visar att dom hatar Sverige och svenskar? Jag är så långt ifrån kommunist man kan komma men Sverige är mera kommunistisk än va Ryssland är idag och kanske mera kommunistiskt än va Ryssland har varit på långa tider? Och då menar jag regeringen, inte svenska folket (förutom dom som fortfarande vill ha vänsterextremt o kommunistisk regering).

 2. Pettersson i länken står ingenstans om:
  1) när vad exakt och i vilket kontext sa Sergej Parchomenko. Det står ingenting om just honom.
  2) den organisationen FINANSIERAS AV SOROS och några andra intresseorganisationer i USA och väst.
  Vad skulle man göra om man ska ha finansierade av Ryssland/Iran/China människorättsorganisationer i Sverige som dessutom inte uppfyller kraven på öppen redovisning av sina finanser och vad de kommer ifrån?
  Eller kanske det är normalt här?

  18
  1
 3. Och det är vårat problem hur?
  I USA förbjuder man fackföreningar, vart är dina texter o det Pettersson?

  18
  4
 4. ”I stället fick världen en diktator…”

  ska vara

  I stället fick världen en diktator till…

  Finns fler diktaturer, Belorus tex, som styrs med hjärnhand av Putins vapendragare. Finns diktaturer i Mellanöstern, Iran tex, där kvinnor inte ens har halva värdet av männens. Iran styrs också av Putins vapendragare. Kina, diktaturernas diktatur, inte helt oväntat också den Putins vapendragare. I grunden pyr kommunism, fascism och islamizm. Det är en hel del diktaturer som somliga kommentarer på bloggen de facto ger sitt stöd åt.

  You think about that!

  8
  7
  • Hela EU är på väg att utvecklas till en diktatur likt Sovjetunionen.
   Man vill t.o.m tvångsvaccinera folk i vissa länder, inte ens Stalin var så galen.
   Som den tysk-amerikanske advokaten Reiner Füllmich sade att merparten av de europeiska länderna bryter grovt mot Nürnbergkoden, ett brott det utdömdes dödsstraff för på 40-talet.
   Annars var Ryssland ett västvänligt land på 90-talet något som vi I väst genom den förda politik vi drev själva såg till att ändra på.
   Vi ville aldrig hjälpa det ryska folket, lika lite som vi idag vill hjälpa det ukrainska.
   Våra storföretag med hjälp av våra politiker vill bara suga ut dessa länder.
   Man hade Jeltsin helt i sin hand och ryssen levde i fattigdom.
   Den nuvarande ryska statsledningen har ändrats det därav deras popularitet i det egna landet men också därav västs ogillande.

   22
   • ”Hela EU är på väg att utvecklas till en diktatur likt Sovjetunionen. Man vill t.o.m tvångsvaccinera folk i vissa länder, inte ens Stalin var så galen.”

    Nej, det är sant. Tvångsvaccination är jag själv inte positiv till heller, statligt tvång som är oproportionellt andas kommunism.

    ”Som den tysk-amerikanske advokaten Reiner Füllmich sade att merparten av de europeiska länderna bryter grovt mot Nürnbergkoden, ett brott det utdömdes dödsstraff för på 40-talet.”

    Dåligt påläst advokat den där Fullmich måste jag säga. Ialla fall när det kommer till internationell rätt. Nej, det är inget brott mot någon Nürnbergkod. Nürnbergkoden är en del av humanitärrätten (krigets lagar, du vet spelregler som gäller under väpnade konflikter).

    I fredstid gäller andra spelregler:
    1) FN:s stadga om mänskliga rättigheter (övervakas av FN, men finns ingen klagorätt),
    2) Europarådets konvention (i dagligt tal Europakonventionen, övervakas, men parallelt finns klagorätt, får du böter för vaccinvägran, ska du åberopa konvention från första instans, eftersom du måste uttömma ALLA inhemska rättsmedel),
    3) EU:s rättighetsstadga (övervakas, men finns parallelt klagosystem),
    4) Sveriges Grundlag om att kroppsliga ingrepp normalt inte är tillåtet.

    Lär dig skilja mellan dom olika delarna i internationéll rätt innan du diskuterar det med mig. Det är ett av mina specialämnen från Högskolan sörru.

    ”Annars var Ryssland ett västvänligt land på 90-talet”

    Inte enbart västs fel. Sovjetunionen kollapsade för att kommunismen inte funkade. En ekonomi som bygger på att tillverka VAZ-bilar för 2000 rubler och sälja dom för 1000 håller inte i längden. Det borde till och med du förstå.

    ”Våra storföretag med hjälp av våra politiker vill bara suga ut dessa länder.”

    Men det var och är starka ju, påstår ni rysslandsförespråkare. Ett stort land med egna tillgångar på nästan alla områden och måste skylla på väst för sina tillkortakommanden. Nej, felet ligger till största delen där också på Ryssland.

    ”Man hade Jeltsin helt i sin hand och ryssen levde i fattigdom.”

    Det kostar på att rätta upp 70 års kommunistiskt förfall, men väst kan inte belastas för rysk inrikespolitik och misskötta finanser under 70 års tid.

    ”Den nuvarande ryska statsledningen har ändrats det därav deras popularitet i det egna landet men också därav västs ogillande.”

    Den har inte ändrats i grunden. Det är samma storhetsvansinne som under Sovjettiden, under tsartiden, precis som Hitler drömde om sitt fjärde rike. Så drömmer Putin om ett Storryssland. Populär säger du? Man kan starkt misstänka riggade val och en hel del huskontrollanter som håller koll på vem som röstar vad. Precis som man gjorde i fd Sovjetunionen och Nazityskland.

    2
    10
   • #Dåligt påläst advokat den där Fullmich måste jag säga. Ialla fall när det kommer till internationell rätt. Nej, det är inget brott mot någon Nürnbergkod. Nürnbergkoden är en del av humanitärrätten (krigets lagar, du vet spelregler som gäller under väpnade konflikter).#

    Füllmich pratade om 40-talet, du vet då var det krig.
    Jag personligen har aldrig läst juridik men misstänker att nämnde Rainer gjort det.
    Han sa väl det hela för att visa på graden av brott våra regeringar begår.
    Är det normalt att begå handlingar som det ikrigstid kan utdömnas dödsstraff för?

    #Inte enbart västs fel. Sovjetunionen kollapsade för att kommunismen inte funkade. En ekonomi som bygger på att tillverka VAZ-bilar för 2000 rubler och sälja dom för 1000 håller inte i längden. Det borde till och med du förstå.#

    Ja Sovjetunionen var en hopplös skapelse, den fungerade så länge som staten kunde göra i princip vad dom ville med folket.
    När samma folk började kräva friheter då var unionen död.
    Men vad har det med det faktum att ryssen blivit allt mindre västinriktad för?

    Vad den ryska ekonomin beträffar så har den förstärkts rejält sedan milleniumskiftet, trots sanktionerna så lägger man ändå pengar på hög, man lånar i princip ingenting, man lånar snarare ut.
    Om man jämför med USA som lånar i runda tal drygt 3000 miljarder dollar om året numera och har en statsskuld på omkring 29000 miljarder dollar.

    Hur länge fungerar det?

 5. Ja så synd att inte Europa och Ryssland är ett.
  Dock Marx var ingen föregångare till han var en vetenskapsman som försökte göra livet lättare för vanligt folk. Dock misstog han sig på vad som skulle fungera.

  2
  16

Kommentera