Dagens tankeställare 51

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 51

I en gammal bok om det svenska språket stötte jag på följande exempel gällande språkörat. Killarna i militären satt och pratade om en av sina officerare. Alla var eniga om att ”Han är en fan men han är en jävel.”
Om språkörat inte säger dig meningens innebörd så kan det vara svårt att hitta förklaringen i en ordbok.

Samtidigt inställer sig frågor om vad det betyder att behärska ett språk. När en utlänning kommer till Sverige och går på språkkurs, i vilket skede kan man säga att människan kan svenska? Hur stort ska det aktiva respektive passiva ordförrådet vara? En hur stor andel fel i meningsbyggnaden kan tillåtas? Jag antar att det finns standardiserade test, men kan man verkligen mäta känslan för språkets nyanser och valörer?

Rune Holmström

Bokstaven N, i en lärobok i svenska. Jag vet inte om hur böckerna ser ut idag men tidigare lärde sig skoleleverna språket.


***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera