James Webb är på väg…

VETENSKAP. Klockan 13.20 svensk tid ska Hubble-teleskopets efterträdare James Webb lämna jorden om allt går som planerat. Många hoppas på banbrytande upptäckter om de första stjärnorna och galaxerna. Superteleskopet ska placeras i omloppsbana runt solen och inte runt jorden som sin föregångare.

James Webb Rymd Teleskop. Bild från Wikipedia

James Webb-teleskopet (James Webb Space Telescope, förkortad JWST, även känt för sitt tidigare namn Next Generation Space Telescope, förkortat NGST), namngett efter före detta Nasa-chefen James E. Webb, är ett rymdteleskop och efterföljaren till både Rymdteleskopet Hubble och Spitzerteleskopet. Teleskopet är planerat att skickas upp i rymden på juldagen 2021, från Franska Guyana med hjälp av en Ariane 5-raket. JWST är ett samarbete mellan NASAESA och Canadian Space Agency.

NASA på Twitter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “James Webb är på väg…

 1. Notera vem som användes för att skjuta upp observatoriet, dvs Ariane, jänkarna har tydligen inget som klarar av att sända upp så pass tunga laster.

  • Notera att ”James Webb” är ett samarbete mellan Europa, KANADA och USA.

   Den europeiska rymdbasen Kourou ligger nära ekvatorn. Det gör att raketer som skjuts upp mot öster får lite extra fart av jorden som snurrar runt sin egen axel åt samma håll

   Platsen ligger också ganska ödsligt till, långt ifrån städer och boplatser, men nära vatten och djungel. På så sätt riskeras inte säkerheten för de boende i samband med raketuppskjutningarna.

   Raketen Saturn V som användes vid alla månfärder och till att sända upp rymdstationen ISS räknas som världens största raket.

   Ariane-5 är en dvärg i jämförelse med Saturn V och många andra raketer men kostar mycket mindre.

   • Vad Saturn V beträffar, så har jänkarna inte längre teknologin att tillverka nya exemplar, de har förlorat kunnandet, speciellt motorteknologin som användes i nämnda raket.

    Precis som F22, jänkarna kan inte tillverka nya sådana plan och samma gäller reservdelar till skroven, produktionslinjerna har skrotats.

Kommentera