Kunde inte lagen, frias…

LAG & RÄTT. En dom i Solna tingsrätt har väckt stor uppmärksamhet efter att Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell skrev om den på tisdagen.

Fallet handlar om en man som frias från misshandel och olaga frihetsberövande efter att han, enligt åklagarsidan, tagit strypgrepp och låst ut sin styvson på balkongen i novemberkylan.

Cantwell menar att bevisen är tillräckliga, och skriver att domen är ett resultat av ”nämndemän med en originell inställning” till lagen.

I beslutet skriver de bland annat att föräldrarna, som nyligen kom från Ukraina, inte kan ha ”förutsatts ha lärt sig hur sådana här frågor ska hanteras i Sverige”.

”Ursäkta, men vad är det som pågår här? I Sverige är det olagligt att misshandla barn. Oavsett var föräldrarna kommer ifrån. Punkt slut”, skriver Cantwell. Flera personer har reagerat på domen efter krönikan, bland annat juristen Mårten Schultz, som är SvD:s juridiska kommentator.

”Det här är banne mig droppen. Systemet måste ändras – det här är helt sjukt”, twittrar han.

-Pettersson hoppas åklagaren överklagar och nämndemännen får sparken.

Dessutom är det inte ofta herr Cantwell har så kloka åsikter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Kunde inte lagen, frias…

 1. Ja visst är det fel.
  Men en del svenskar och svenskor verkar inte känna till lagen om förtal eller ännu värre inte respektera den.

 2. Svenska rättssystemet firar nya triumfer!!!

  Helt OK att begå brott om man hänvisar till att man inte hunnit lära sig lagen. Undrar om det gäller i hela EU???

 3. i Sverige har domstolarna blivit en juridisk rapakalja. Samtidigt undrar jag om magdalena har börjat med att vända på alla stenar men det tar nog några år man måste säkert ha tillstånd utav Naturvårdsverket för att vända på stenarna. Men det troliga är nog att miljöpartiet säger nej…..

  28
 4. Regeringsorganet SVT kan man däremot lita på. När en Sosse blir ertappad för
  Miljonbedrägeri benämns han som ”En Man”, undrar hade han varit från SD om
  han då fått samma lågmälda Rubriker?? Då hade det varit första nyhet i alla
  nyhetssändningar, med flåsande reportrar och kommentarer från det enögda Expo!

  När ska Svensken som sitter och kollar på dessa lögnorgan slå näven i bordet,
  det är väl inte enögdhet som folket ska tvångsmjölkas på pengar till omskrivningar
  av verkligheten?

  45
 5. Nej så länge det inte finns några krav på att en invandrad ska ha någon slags medfött
  förstånd så blir domarna därefter? Om jag kommit till Ukraina och gjort samma fadäs
  tror ni då straffpåföljd uteblivit ?

  39
 6. Jag har ingen åsikt i själva sakfrågan (har inte alla detaljer, ungen kanske förtjänade lite disciplin…) MEN det här är ett skolexempel för hur folks respekt och acceptans för Sveriges rättsväsende urholkas. Dessutom, ansvarig politker lär inte uttala sej och förklara domen…

  24
  1
 7. Den utveckling och det rättssamhälle som Oisin Cantwell har varit en försvarare av. Har nu tydligen gått alldeles för långt även för Cantwell.

  Där det aktivistiska politiska styret och naiv ”värdegrund”, har tagit över för mycket i svenskt rättsväsende.

  Bra att Oisin har vaknat upp ur ”meskalin-dimman”. Vi får hoppas att det klarnar upp ännu mer, framöver. Även då för resten, av ledar- och krönikör-medarbetarna på AB.

  För ”badkarsankor” från AB, gör inget gott, för det svenska samhället.

  https://kvartal.se/artiklar/jan-guillous-badkarsanka/

  29
 8. Nåväl.
  Det är inte endast systemet det är fel på. Det är också de politiker och politiskt tillsatta som valt ut och legitimerat dessa tjänstemän (och kvinnor). Advokatsamfundet framstår här som ett exempel på detta.
  Med rätt partibok och värdegrund ”tillåts” de att infiltrera dagens rättsväsende. Tyvärr inte bara rättssystemet.

  40
 9. Och om en engelsman kommer hit så är det alltså fritt fram att fortsätta köra på vänster sida, som han är van. För övrigt så håller inte argumentet om att vara ovetande om den svenska barnaga-lagen. Ukraina har en likadan lag………….Houpps !

  46
 10. i vissa fall är det riktikt föräldrar står över svensk lag !! om din såm börjar göra narkotika affärer med så kallade flyktingar svenska skäggbarn.. man har som förälder en skyldighet att förhindra brott ..
  man att man inte gör det då får man dessa problem med dagliga sjutningar. och mord på öppen gata. och det är ju positivt att det finns någon civilisation kvar i dessa Ukrainare ? yrots det elaka spelet svenska staten bedriver i öster ut med usa goda minne

  6
  2
 11. Om inte jag minns fel, så är herr Cantwell synnerligen förtjust i svensk asylpolitik, så han ska väl knappast yttra sig i ärendet?

  40
  2
  • Man är skyldig att känna till lagen iaf brottsbalken och andra strafflagar. ”En gärning som någon begår i villfarelse rörande dess tillåtlighet (straffrättsvillfarelse) skall inte medföra ansvar för honom om villfarelsen på grund av att fel förekommit vid kungörandet av den straffrättsliga bestämmelsen eller av annan orsak var uppenbart ursäktlig. Lag (1994:458).” jfr Kap 24 §9 Brottsbalk. Verkar som domstolen kan ha kommit fram till att gärningen är ”uppenbart ursäktlig”. Såna här skrivningar i lagen används ibland som vattendelare av domstolarna mellan oss svenskar och dom som inte vill sköta sig.

 12. Så kan då någon frikännas med motiveringen NN visste inte att det var förbjudet att våldta kvinnor i Sverige.
  Det var väl en domare tillstädes då domen föll, inte bara politiska NÄMNDEMÄN?

  30

Kommentera