Putin letar efter skäl att starta krig

UTRIKES. I fredags höll Folk och Försvar ett seminarium om Rysslands krig i Ukraina. Gudrun Persson från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) beskrev läget just nu som den potentiellt ”största säkerhetspolitiska utmaningen i Europa på mycket länge”. ”Ingen kan efteråt säga att ingen visste”, avslutade hon, skriver SvD på sin ledarsida.

Vladimir Putin av Presidential Press and Information Office

En annan av deltagarna, Fredrik Löjdquist, tidigare svensk ambassadör vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), och nu chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, kallade situationen för ”utomordentligt farlig”. Det här är ingen kris som bara berör Ukraina. Hela den europeiska säkerhetsordningen står på spel.

Carl Bildt skrev i sin blogg på söndagen att risken för ”en ny rysk militär offensiv mot Ukraina” har ökat väsentligt sedan regimen ånyo krävt att få upprätta en intressesfär av samma art som föll samman för 30 år sedan. Kraven verkar formulerade för att bli avvisade, menade Bildt. Löjdquist förklarade att det tycks som om Ryssland bygger ett casus belli – ett skäl att starta krig.

Moskva vill ersätta dagens europeiska säkerhetsordning med en Jalta-lösning där öst och väst delar upp Europa. Med förbrytarsyndikatets logik vill man bedriva verksamheten i sitt kvarter i fred utan att någon utkräver ansvar eller sätter några gränser.

Medlen är gråzonsaggression mot väst, diplomatiskt spel och propaganda för att skapa osäkerhet, inte om målet, men om hur långt regimen är beredd att gå. I likhet med maffians metoder framställs valet som ett val mellan underkastelse och lemlästning.

Om Nato inte gör som Moskva vill återstår bara en militär lösning. Genom att hota med krig försöker man stjäla nationell suveränitet från bland andra Sverige, Norge och Finland och ge sig själva ett veto mot beslut som misshagar Ryssland. Det handlar om att göra makt till rätt i det ryska grannskapet och inskränka friheten att föra en egen utrikes- och säkerhetspolitik, en frihet som folkrätten ger alla suveräna stater. Det handlar alltså om rena utpressningen.

Ända sedan Rysslands dåvarande president Medvedev presenterade de ryska anspråken 2008 har tonläget successivt höjts. Länderna i Nato och EU har dock konsekvent och tålmodigt förklarat för Kreml att det inte är aktuellt att dela upp Europa i intressesfärer.

Utpressningen kommer inte att lyckas heller denna gång. Om Putin svarar genom att växla upp kriget mot Ukraina återstår att se. Hittills har Putin lyckats med att skapa osäkerhet om vilka risker regimen är beredd att ta. Överraskningsangreppen kunde genomföras på Georgien och Ukraina 2008 och 2014.

Ovanstående från SvD

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Putin letar efter skäl att starta krig

 1. På ”rt.com” nu ikväll sade president Putin att Ryssland begär ”stabila och pålitliga garantier” att inga NATO-styrkor skall placeras nära den rysk/ukrainska gränsen, och att där heller inte skall installeras ”offensive strike weapons systems”. Vad avser de sistnämnda är det väl ändå rimligt att de ryska ledarnas bekymmer tas på allvar, då sådana vapen – hypersoniska robotar utrustade med kärnvapen – skulle flyga på endast 5 minuter från den rysk-ukrainska gränsen till de ryska städerna Moskva och St Petersburg och där anställa enorm förödelse innan man ens skulle hinna reagera i den ryska statsledningen. På liknande sätt får man se Putins krav att inga flera länder skall tas in i NATO, t.ex. Finland och Sverige, då dessa länder ligger nära gränsen till Ryssland och NATO skulle kunna tänkas placera ut de ovan nämnda robotarna där, med endast 5 – 10 minuters flygtid till St Petersburg.

  15
  1
  • Det att ett land är medlem i Nato betyder inte att det placeras kärnvapenmissiler på dess territorium.

   Å andra sidan spelar en missils flygtid ingen större roll eftersom Ryssland saknar förmåga att skjuta ned interkontinentala missiler.

   2
   1
   • Ett av ryssens försäljningasrgument för S-400 är att systemet är kapabelt att bekämpa både ballistiska samt kryssningsmissiler. Överlag är ryssens missilsytem otrevliga, speciellt eftersom ryssen i praktiken kan stänga luftrummet långt utanför landets gränser. Och ryssen har lagt locket på beträffande förmågan hos S-500 ….

    Vad missilförsvar beträffar, israelerna är troligtvis bäst i klassen, amerikanernas system är till stor del föråldrade, ryssens system är avancerade men har inte prövats i strid och kineserna har troligtvis intressanta saker i det fördålda. Sedan finns de franska systemen, på pappret kapabla, men oprövade i strid plus bla Japan och Indien som har egna system på gång.

   • I Syrien har Rysslands luftvärnsmissiler visat tämligen låg prestanda.

    Överlag är långräckviddiga luftvärnsmissilsystem inget som man ”stänger” ett lyftrum med. Om så vore fallet så skulle jaktplan vara överflödiga.

   • @NF Ryssarna har inte använt sina nuvarande, moderna system i Syrien, det som syrierna använder är gamla ryska system, inte ens de S-300 syrierna använder motsvarar de moderna versioner av S-300 som ryssen själv använder.

    Ställ dig frågan varför israelerna förhandlar med ryssen samt undviker de områden som hålls av ryssen i Syrien då de bombar Syrien ? Dessutom, de system som syrierna använder har visat sig vara riktigt bra på att skjuta ned israelernas missiler. Syrierna har klarat av att skjuta ned största delen av israelernas missiler och israeliskt flyg undviker syriskt luftrum vid attackerna. Dessutom kan man lungt utgå från att ryssen samlat in tonvis med värdefull radar- och annan elektronisk information under dessa år ….Redan på Balkan sköt ju serberna ned amerikanernas dåvarande stolthet F117 med ett gammalt S-200 sytem och ryssen har haft gott om tillfällen i Syrien att samla in radarsignaturer mm för både F22 och F35

    Rysk doktrin är att omge Rodina med ett djupt bälte av missilförsvar som först måste penetreras, därefter väntar ryssens flyg. Minns också att ryssen har system som kan ”se” sk stealthflyg ( och tiden i Syrien har garanterat hjälpt ryssen att utveckla dessa)

    Man behöver inte vara Putin-kramare för att inse att förakt av ryssens vapensystem och förmåga är föga klokt. Amerikaneran själva erkänner att ryssen är långt för dem i bla elektronisk krigsföring.

 2. Är inte direkt någon vän av den lede ryssen, men det är chickenhawks i Washington som är agressorn om någon. Förstår inte varxör ryssen skulle gå in i Ukraina som knappt har någon fungerande industri kvar. Väst är stora ord och skramlar med att förse ukrainarna med vapen, men i en skarp situation skulle ryssen ha hela Ukraina innan väst skulle ha tillräckligt med trupp mobiliserat.
  Men kanske svenskarna under regnbågsflaggan kunde skrämma i väg ryssen ifall ryssen fick för sig att svenskarna försöker ragga upp dem.

  De facto har väst skapat en sitution där allt ryssen/ Kina behöver göra är att vänta och se på medan väst förstör sig sjävt frivilligt, se bara alla wokesters och andra goda varelser….

  27
  • Om Ryssland invaderar Sverige så är då USA en ”aggressor” eftersom Sverige köpt vapen från USA och övar tillsammans med USA:s militär?

   5
   5
 3. Fast ibland när jag går och handlar på ex.vis Ica, så gör väl även Ivan och hans fru… ska vi dödsmörda dom , vanliga knegare för sakens skull? INGEN vinner ett krig! Detta utspel från ryssarna ger EU-parlamentet minst sagt gråa hår, va fan vi som hade koll på läget men vi älskar att snorta kokain för det har vi råd med…du som medborgare bajsar vi rätt i fajan, eller hur tovatt…

  11
  2
 4. Det är inte Ryssland som är problemet, det är deras mäktiga allierade. Skulle dom starta ett ekonomiskt krig skulle vi i det efterblivna och vänsterfeministiska Europa råka riktigt illa ut. Det verkar som det är samma i Europa som i Sverige. Politikerna tror vi är lika mäktiga som på 1600- talet. Gör Polen och Ungern till ordförandeland. De gamla öststaterna verkar vara de mest realistiska i EU.

  60
  2
  • De gamla öststaterna inom EU har alla anslutit sig till Nato. Det här av den enkla orsaken att de vet vad det innebär att befinna sig under rysk överhöghet, och de vill under inga omständigheter återigen hamna i den ryska intressesfären.

   7
   1
  • Beror på vem han startar krig med. Om han tar något land som inte är med i Nato är det relativt riskfritt bortsett från lite fler sanktioner.

   8
   10
  • Så om jag delar artiklar från RT eller Sputnik så är jag agent för Putin?

   Sputnik News fanns på svenska tidigare då arbetade jag mycket åt Putin.

   18
   5
 5. Eftersom Putin verkar att spela stöddig är det kanske så att han har någon slags
  överenskommelse med Kina om stöd och hjälp från dem ifall han gör slag i saken att angripa Ukrfaina??

  Sen tycker jag att Nato ska ge fan i att utöka Nato mer nu, för om Ukrain blir Natomedlem
  kan man förstå att Ryssland känner sig omringad av Nato, men Ryssland har ändå inte rätt att invadera Ukraina, Låt varje land bestämma över sig själva så kan kanske även Nato minskas i storlek . Ett krig idag är mpångfallt mycket värre än andra V.K med alla dom
  vapen som finns. Putin har ju länge skrutit med att dom har Raketer som är så snabba
  att ingen hinner reagera, men han verkar inte medveten om vad som väntar Ryssland
  ifall han skulle få för sig att sända dessa raketer miot en stor stad i USA?

  18
  4
   • Ryska trupper klev aldrig in på Ukrainskt territorium. Detta är ryss-dominerat område och de har stora internationellt värdefulla naturtillgångar. Möjligen ger de vapen till de upproriska områdena. De visste att de skulle kunna försörja sig väl och gjorde uppror när ukrainska nazister började rensa ut. Idag lever 2-3 miljoner Ukrainska etniska och politiska flyktingar bara i EU-länder. Kanske lika många i Ryssland resp Vitryssland. EU-kansliet hatar de länder i Östeuropa som faktiskt följer flyktingkonventionen. I EU statistik kallas de ”gästarbetare” (annars skulle det framgå att dessa länder tar emot flest flyktingar av Européiska länder senaste åren) och har bidragit till att Ungern/Polen har bland de högsta BNP/Capita inom EU (Sverige har numera NEGATIV, vilket S gör allt för att dölja).

    28
    4
   • Tror inte ukrainarna på Krim-halvön skulle hålla med dig om att Ryssland inte invaderat och ockuperat Ukrainskt territorium.

    4
    21
   • Ryssdokinerat är inte lika med ryskt territorium. Krim tillhörde folkrättsligt Ukraina och invasionen av Krim är därför ett folkrättsbrott. Fram till invasionen hade ukrainska staten full folkrättslig kontroll över Krim, det är liksom en av förutsättningarna för vartill ett terrotorium hör. Ska vi följa ryssfjäskarnas idéer här på bloggen så får vi snart börja rita om hela världskartan, bara peka på ett område och använd nävrätten. Lag och ordning står inte dessa ryssfjäskare upp för.

    2
    10
  • Putin vet vad som väntar:
   -”Från den 1 februari 2022 införs, för första gången i Ryssland, den nationella standarden ”Brådskande begravning av lik i fredstid och krigstid”. Den beskriver att myndigheterna måste vara beredda att begrava tusentals människor i massgravar. Standarderna för gravar, arbetskostnader, mängden utrustning och sättet att förvara lik har fastställts.”
   https://newizv.ru/article/general/13-12-2021/mogila-v-zakone-gosudarstvo-prinimaet-natsionalnyy-standart-po-massovym-zahoroneniyam

   Problemet är bara att de datoriserar hela krigsmaskinen så att robotar kan fortsätta skicka missiler och bomber långt efter att den siste ryssen är nedgrävd…

 6. Gudrun Persson, Fredrik Löjdquist och Carl Bildt! Tre personer som har som affärsidé att svartmåla Ryssland. Vissa av dem skiljer inte ens på Sovjetunionen och Ryska federationen.

  Mest intressant finner jag att amerikanerna på 1940- och 1950-talet ansåg att det bästa sättet att hindra två länder att starta krig var att knyta deras ekonomier så hårt ihop att det inte vore möjligt för dessa att starta krig.

  Efter 1990-talet med Bush Sr., Clinton, Bush Jr. och Obama existerar inte idén längre. Trump började göra försök men insåg snart att motståndet var övermäktigt inom den djupa staten och att det fanns synbart angelägnare områden. EU och Ryssland i nära samarbete skulle troligen storleksmässigt utmana USA.

  48
  2
  • Stalin-Sovjet och Hitler-Tyskland hade också ett samarbete. Det kanske bäddade för kriget.

   Vad hade hänt om Stalin sagt ifrån.

   Molotov-Ribbentorppakten gick ut på att Tyskland och Sovjetunionen inte skulle anfalla varandra och att de delade upp Östeuropa mellan sig. Östra Polen, Finland, Estland, Lettland och Bessarabien tillföll Sovjetunionens. Västra Polen och Litauen tillföll Tyskland. I slutet av september 1939 fick dock Sovjetunionen fria händer även i Litauen.

   11
   5
   • Jag skulle inte jämföra Kol och stålunionen och Romfördraget med Molotov–Ribbentrop-pakten. De förra kom till för att länka Frankrike och Tyskland vid varandra så de skulle inte ha råd att kriga. Den senare delade upp östra Europa mellan två diktaturer.

    Nu verkar dock EU vara på väg i EUSSR-riktning om inget görs och ännu hörs inte stövelklampet men det är väl bara en tidsfråga innan maskerna faller.

   • Churtchill gav ett bättre bud till Stalin som kom till Hitlers kännedom
    Stalin skulle då få norra Sverige och Norge
    Avtralet kallas 30% om jag inte missminner mig

  • Ukrainakrisen bottnar till stora delar i Ryssland-EU:s tidigare starka band.
   Det var ett stort hot mot USA:s hegemoni i världen, och något behövdes göras.
   Man riktade åter in sig på Ukraina som man tidigare gjorde under den oranga revolutionen 2004, då stöttade man Tymosjenko och Jatsenjuk, två personer som visade sig vara än mer korrupta än Janukovitj som då kunde återta makten.
   Ett nytt försök gjordes vintern 2013-14, då det folkliga missnöjet mot nämnda president hade ökat.
   Man utbildade gatukämpar i Polen och Litauen, man satsade massa pengar på regimbytet något som dåvarande vice utrikesministern Victoria Nuland sade i ett avlyssnat samtal med likaledes dåvarande ambassadören Jeffery Pyatt.
   Man installerade Yats och Tyanybok i den nya regeringen något som också nämndes i samtalet.
   Våra medier valde dock vara att fokusera på orden Fuck EU som Nuland också sade.
   Man hade aldrig några tankar på att verkligen hjälpa ukrainarna även om dom eldade på protestanter a vid Majdan med fagra löften.
   Allt man ville var att söndra Europa och slita Sevastopols flyttas från Ryssland.
   Inte så konstigt att ryssen sedan agerade.

   14

Kommentera