Finländsk kärnkraft: Olkiluoto 3 har startat

KÄRNKRAFT. Industrins Kraft meddelar att kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 körts igång natten till tisdag. Det är 40 år sedan en ny kärnreaktor senast togs i drift i Finland, rapporterar Yle.

Olkiluoto kärnkraftverk, den 3e reaktorn längst t.v. Bild från Wikipedia

Elproduktionen vid ”OL3” inleds i slutet av januari 2022, då anläggningen sluts till det nationella stamnätet. Först produceras el med 30 procents kapacitet, och produktionen blir regelbunden från och med nästa juni.

Olkiluoto 3 ska stå för cirka 15 procent av elproduktionen i Finland.

”Vi kommer alltid att minnas den här stunden som ett bevis på det ihärdiga arbete som gjordes för att ta i drift vår enhet. Det berättar om stark expertis inom kärnkraftsområdet och en vilja att göra verklighet av Finlands största klimatgärning”, säger produktionschef Marjo Mustonen i ett pressmeddelande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Finländsk kärnkraft: Olkiluoto 3 har startat

 1. Idag på Electricitymap där man kan se energiflöden mellan länder så:
  350 % ökning elpris idag och kallt = ingen vind… …och vi importerar kl 18.30 skitig elkraft från Polen. hallå? Hur tänkte någon? Idag starta Finland en ny kärnkraft reaktor
  Vi hoppas på vind.
  Vi blev blåsta!!!!!

 2. Våra nordiska grannar är kloka i energifrågan, rörandes kärnkraft . Även i vindkraftslandet Danmark händer det saker. Samt i Nederländerna.

  Apropå dansk tillverkade kärnkrafts reaktorer som flyter…….

  Danska CMSR-reaktorer är under stark utveckling och har kommit långt i planeringen, för komnade serietillverkning av flytande Power-Pråmar. Planen är att den tillverkningen startar 2026. Dessa miljövänliga och flytande reaktorer kommer att kunna leverera upp till 800 MW el och även rena vatten, samt skapa fjärrvärme/fjärrkyla.

  https://www.seaborg.com/the-reactor

  Sedan har även den nederländska regeringen beslutat om att bygga två helt nya kärnkraftverk. Samt att uppgradera det enda kärnkraftverk man har idag, till att kunna fortsätta producera el i många år till.

  17
 3. Att Finland startar kärnkraftverk är helt följdriktigt, ljuset kommer från öster.
  De har drygt 5,5 miljoner invånare varav det förmodligen är lika många som arbetar som i Sverige fastän vi har nästan dubbelt så många invånare.
  Hyvä Suomi!

  46
 4. Det berättar om stark expertis inom kärnkraftsområdet och en vilja att göra verklighet av Finlands största klimatgärning”
  Tja, med tanke på att denna reaktor var planerad att vara färdigbyggd till år 2009 så vet inte jag om expertisen var speciellt stark i detta fall.
  Hur som haver är det förstås bra att vi får drygt 1700 MW säker elproduktion ytterligare till våra breddgrader.

  37
  2
 5. Nu när det går bra för Finland kanske återvandrings miljarden kan användas av finländare som vill flytta hem på ålderns höst.

  7
  40
  • Lider du fortfararande av hetsen mot finländarna som orkestrerades av vänstern på 60 – 90 talet??

   45
   1
   • Oljeborr
    Hetsar man om man tycker att återvändningsmilijarden ska användas av dem som vill flytta hem?

    3
    27
  • Varför skulle dessa arbetsamma finnländare flytta ”hem” ,efter att ha hjälpt oss i hela sitt liv ?
   Vill du skapa lediga lägenheter,till dina MENA-importer ?
   Inte för att Stenbock närmre känner sååå många av dessa,men de jag lärt känna är alla rekorderliga !

   46
   • Stenbock
    Du drar för snabba växlar på det jag skrev.
    Jag har själv finskt påbrå, men tänker inte flytta hem.
    Dock kan jag tänka mig att finländare (de som har svårigheter med språket), kanske skulle gilla att bo i sitt eget land.
    Det tycker nog M också, Ebba verkar tveksam och tycker att pengarna skall användas till återuppbyggnad, och det behövs ju inte l Finland.

    1
    8

Kommentera