Rysslands gasleveranser till Europa minskar kraftigt

ENERGIFÖRSÖRJNING. Gasleveranserna från Ryssland har åter minskat kraftigt. Samtidigt väntar kyligare väder i Europa. Men någon förklaring till minskningen har inte kommit från det statsägda gasbolaget Gazprom.

EU:s mardröm

Enligt affärssajten Bloombergs kommer inte gasleveranserna öka närmsta tiden då Gazprom bara bokat en bråkdel av den normala kapaciteten i gasledningen, som går via Belarus och Polen till Tyskland.

-Pettersson tror att ryssarna gör bort sig genom att använda gasleveranserna som ett politiskt påtryckningsmedel. Det visar bara att dom som var kritiska till att göra sig beroende av rysk gas hade rätt och att det är dags att ersätta rysk gas, helt eller delvis med något av de alternativ som finns.

Bild: Stenabulk.com. Stena Line är ett svenskt rederi som är ett av världens största. Det grundades 1962 av Sten Allan Olsson från Donsö utanför Göteborg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Rysslands gasleveranser till Europa minskar kraftigt

 1. Ryssland säljer gas till alla som kan och vill betala för vad den kostar. Ukraina varken kan eller vill så de måste numera betala alla leveranser i förskott. De anses helt enkelt inte kreditvärdiga.

  För att säkra flödet till övriga Europa byggdes Nord Stream 1 och 2 och just nu pumpar de gas för att fylla det andra röret i Nord Stream 2. Det första röret fylldes i oktober:
  https://www.oedigital.com/news/492972-nord-stream-2-starts-filling-second-pipe-with-gas

  I sitt löjliga krypande för USA och EU har Tyskland lyckats skapa byråkratiska hinder för att ta emot gasen så att de kan låtsas att det är Ryssland som inte pumpar gas.

 2. Det är förståeligt att de inte skickar gas i ledningar som det stjäls ifrån
  Minskningen beror kanske på att det tappas gas på vägen till Tyskland
  Tyskland vill ju inte godkänna den nya ledningen, är det då Rysslands fel?
  Jag får inte ihop det

  10
 3. Frågan är vad tyskarna skall ersätta gasen med. Jag är ingen energiexpert men blir inte det rätt svårt eftersom de samtidigt skall minska CO2 och avvecklat kärnkraften?

  14
 4. Jag ångrar att vi tog bort vedspisen, trösten är att våra kakelugnar fortfarande fungerar.
  Som barn, litade jag inte på ryssen och gör det inte nu heller.

  2
  4
 5. Politiskt påtryckningsmedel?
  Det är ju EU som vägrat skriva på långtidsavtal för gasleveranser med Ryssland då puckona trodde det skulle bli mer lönsamt vilket blev precis tvärtom.
  Att man dessutom har satt och sätter käppar i hjulen för idrifttagande av Nordstream 2 som genom USA´s sanktioner dessutom försenats två år innan färdigställandet förbättrar ju knappast situationen.
  Miljötalibanernas nedrustning av energi och infrastruktur i USA och EUSSR är naturligtvis anledningen till den uppkomna situationen vilket man knappast kan anklaga Ryssland för, som får skulden för allt nuförtiden.
  Kommer troligtvis att bli en mycket kall vinter i år i alla avseenden.

  23
  1
  • Eller också är det det statliga ryska bolaget Gazprom som inte kan/vill bilda ett bolag i Tyskland som följer tyska lagar.

   Det dotterbolag som grundats för att sköta den tyska delen av gasledningen fyller inte kraven på att vara en oberoende distributionsoperatör.

   3
   6
   • Jag uppfattar det så att en eller flera byråkrater vill visa hur viktiga de är och samtidigt samla godhetspoäng.

    Potentaterna i Bryssel har infört något som de kallar 70-procentregeln.

    ”Enligt den så kallade 70-procentregeln, får systemansvariga för överföringssystem inte begränsa den mängd sammanlänkningskapacitet som ska göras tillgänglig för marknadsaktörer för att lösa överbelastning inom sitt eget elområde eller som ett sätt att hantera flöden som är en följd av interna transaktioner. Regeln anges i artikel 16(8) i Elmarknadsförordningen (EU) 2019/943.”

    Jag tolkar det så att medlemsländerna ska möjliggöra energiförsörjning av Tyskland då de skrotar sina egna pålitliga kraftverk och inför väderberoende lösningar med så kallad reglerkraft såsom svenska vattenkraftverk.

 6. ja igentligen är det inget problem åtminstone inte för Sverige !
  problemet är att usa och den anglosaxiska värden har problem med ojja och därmed enrgi och gas energi reserverna börjar tryta!? men inte i Ryssland!!! där har man gått om energi.. hur man löser detta är ganska enkelt .. man bygger massor av kärnkraftverk oxh då gärna av den nyare typen som bränner av allt u238 till pu.. med den enorma energimängd dom då ges så yar man överskottet av energin och omvandlar den till bränsle i gas eller vätskeform .. till bilar flyg med mera. då behöver man inte borra hål i jorden.
  den enkla forme e=m*c*2 det ger enorma mängder enda nadtelen är att det är yermisk enegi

  3
  1
 7. nu får EU inklusive sverige betala, den ryska björnsaxen slipper man nog inte ur i första taget.
  frågan är:
  hur slutar det här?
  Bugar och tackar samtidigt MP för hjälpen att vi ligger på minus sidan av elproduktionen🤬
  När det väl händer lär det fort gå utför med hela skiten.
  Ett litet sammanbrott på våra vindsnurror nu!
  då hjälper det inte med pengar eller åkarbrasa.

  22
  1
 8. Har ryska gasen blivit en ”alternativ energikälla” som kommer och går ungefär som vind och sol?

  10
  1
 9. Det här är realpolitik.
  EU och Bidenadministrationen har agerat fräckt och aggressivt mot Ryssland ett bra tag nu men det utan att ha uppbackning.
  Misstänker att den nya tyske försvarsministerns ord i helgen om att rikta hålkorset mot Putin blev för mycket, någon form av anständighet kan man begära.
  Dessutom vet ryssen att Pentagon inte är beredda att starta ett världskrig för galna europeiska politikers skull.
  Biden har inget att säga till om här, generalerna ser honom inte som Commander in Chief därav hans hot om ekonomiska sanktioner och ingenting annat.
  Ryssen vet det, dom kan sätta hårt mot hårt nu och speciellt nu när EU:s medborgare börjar hamna under en covidfascism.
  En energikris på allt annat elände som vi nu upplever kan vara droppen som gör att EU:s medborgare börjar protestera på alvar.

  27
  1
  • Nu har också Norges nya utrikesminister Anniken Huitfeld slagit följe med Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht i att fördöma Rysslands agerande i området kring Ukraina, om än i något mindre kaxiga ordalag. Hon menar att de ryska förslagen gentemot NATO är ”helt orealistiska” och ger ryska statsledningen hela skulden för den spända situationen. Och i förra veckan hotade Magdalena Andersson med att Ryssland skulle få erfara ”kraftfulla åtgärder” om man inte upphörde med sina ”aggressioner”. Så – hoten och förolämpningarna tycks snarare förstärkas när kvinnliga, socialdemokratiska politiker ger sig in på utrikespolitikens område.

   • Vissa kvinnor låter känslorna styra även om dom nått till ministernivå.
    Vem glömmer inte Margot Wallströms *Man praaatar inte med Putin* när den dåvarande finske statsministern Niinistö gästade Ryssland.
    Löften var tvungen att rädda situationen med att påpeka att Niinistö pratar med vem han vill.
    Behöver vi sedan nämna Ann Linde eller Annika Strandhäll?
    Palme var ingen favorit men han såg åtminstone till att ha kompetenta medarbetare kring sig.

 10. Ryssland har alltid varit duktiga på att manipulera omvärlden. En stor del av ”miljörörelsen”’styrs av påverkans agenter, med adress Moskva. Med hjälp av inflytelserika ”nyttiga idioter”, lyckas man gång efter annan ställa till det för sina grannar. Jämför med den sk. ”fredsrörelsen” på 70/80 talen. Den styrdes från gamla Sovjet/DDR. Livligt påhejad av naiva politiker i väst. Den hade ingenting med fredsvilja att göra.
  Merkels förflutna i DDR-politiken, väcker många frågor, nu när facit börjar framträda. Vidare kan man konstatera att tyskarna är lika korkade som svenskarna, när det gäller politikerval.

  21
  4
  • Tack ,DN’ S. Nyström säger idag; Elräkningar inget problem för svensken!
   Svennebanan har aldrig haft ekonomiskt
   bättre. Reportern känner tydligen inte
   till hur 100tusentals har det. Jag tänker
   på låglönare, gamla ensamstående o
   fattigpensionärer. Många har mindre
   än 150 000/år. Varje kostnadsökning
   är kännbar. Skäms S. Nyström.
   Arma land.

   21
 11. Ja, det var inte så smart av Tyskland att lägga ner kärnkraften och göra sig beroende av rysk gas. Dessutom är dom ju ett industriland med högt elberoende

  39
 12. Tar man Fan i båten får man ro han i land. Om man nu är så korkad att man stänger ner sin egen kärnkraft och ersätter den med rysk gas så blir man Putins Bitch.

  57
  2
 13. Var det inte så att Ukraina fick känna av den ryska björnen när de stängde kranarna mitt i vintern och ville ha mer betalt vilket inte Ukraina kunde leverera. Att Tyskarna då gör sig helt beroende av herr Putin, måste var fru Merkels östtyska uppfostran som såg till den fadäsen. Respekten för partiet, ränderna går aldrig ur.

  37
  3
  • Nej, det var bara betalt man ville ha från Ukraina. Ryssland har haft problem med andra som tar gasen utan att betala så man byggde två gasledningar över Östersjön. Den vägen är Europa välkomna att köpa gas. Som jag har förstått det är Ryssland beredda att öka exporten, förutsatt att kunden betalar för all gasen som de stoppar in i ledningen.

   21
 14. Kanske dags för den tyska regeringen att radera frau Merkels arv och starta kärnkraftverken igen.

  59
 15. I hela denna fråga men elbrist och skyhöga elpriser som stiger varje dag så blir man väldigt förvånad på hur Tyskland och dess politiker egentligen tänkte när man tog beslutet att avveckla kärnkraften och kolkraften för att ersätta med rysk gas och vindkraft. Tyskland som senaste 50-60 åren varit Europas ekonomiska nav med teknisk utveckling och produktion sätter sig som gisslan till regimen i Moskva och inhemska miljöfascister, det hela är totalt obegripligt. När svenska regimen och PK-sekten sätter sig som gisslan till svenska miljöfascister är det mer logiskt och i takt med flera vansinniga beslut senaste åren.

  48
  1
  • Nja,det var inte tyska Bundesdagen som tog detta vansinniga beslut. Det var Diktator Merkel som personligen över en natt,själv bestämde detta ! ”Führerin beslutade o folket följde….`”
   Liksom nu under ”pandemin” följer de tyska undersåtarna,lydigt dekreten..,
   Undantag är nu AFD,och de som insett vart det hela leder och nu går i tusentals ut på gator o Torg ,och visar sin ”olydnad”.

   16

Kommentera