Nytt rekord i söder – elpriser rusar över 300 procent

ELFÖRSÖRJNING. Södra Sveriges elpriser slår ännu ett rekord under måndagen när snittpriset för första gången sedan indelningen når över 3 kronor per kilowattimme, exklusive skatter och avgifter, skriver DI.


Jämfört med söndagen har priserna under dagen gått upp nära 350 procent. Orsaken stavas mindre vindkraftsproduktion, kallt väder och höga priser i omgivande länder, säger Christian Holtz, analytiker på Merlin & Metis.

Samtidigt ska sägas att elanvändningen är ganska långt ifrån toppnoteringarna från tidigare i vinter, säger han till tidningen.

-Pettersson noterar att de stängda kärnkraftsreaktorerna inte nämns, ej heller vad som kan hända när elförbrukningen kommer att slå rekord.

Den nya finansministern Mikael Damberg (S) är nog glad. Staten tjänar enorma pengar på elskatterna och moms på skatterna.

”Tack och lov har vi råd med skyhöga elpriser” skriver Susanne Nyström i dagens ledarartikel i DN.

”Det är lätt att få intrycket att ’vanligt folk’ har det kärvt, eller åtminstone bra mycket sämre än förr”, fortsätter Susanne Nyström och vidare ”I själva verket har gemene man aldrig haft det bättre.”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Nytt rekord i söder – elpriser rusar över 300 procent

 1. Kanske kan det få en del av dom som röstar på sossarna för att deras anhöriga
  gjort det i fem generationer bakåt, att dom börjar tänka själva , Svider det riktigt
  rejält i plånboken så startar kanske tankeförmågan upp?

  20
 2. Att många pensionärer inte har råd med sina elräkningar skiter ju dom i. Sossarna har ALDRIG brytt sig om vanligt folk.
  Dom är enbart intresserade av att ta makten och behålla den. Till varje pris. Tänk på det när du röstar nästa gång

  27
 3. Denna regering inklusive Miljöpartiet är det
  värsta som drabbat Sverige någonsin.
  Rösta aldrig mer på dessa korkade människor.
  Man blir helt stum av förvåning över deras oförmåga till det normala.

  41
 4. Ett av Sosse snillena, Damberg, svamlade något om vilken budget de måste hålla sig till och att de diskuterade elkostnaderna.
  Frågan kommer upp i Riksdagen någon gång i vår.

  Då är det ingen elbrist så frågan är då löst, utan att de som vanligt behöver bry sina oanvända hjärnor.

  33
 5. Å i morgon når snittpriset över 4 kronor ex skatt, moms mm mm, samtidigt som tyskarna avvecklar sina sista, miljövänliga, reaktorer. 2021/22 innebär det att det tyska kraftnätet mister 12048 MW varje timme som skall ersättas med sol och vind. Jag tror inte ens miljötalibanen Tokhatt får ihop den ekvationen

  31
  • Dieseldrivna fläktar framför varje vindkraftverk så de producerar grön el hela tiden. Lårens Twatt hälsar att på hans gata i stan har de två hål i väggen vilket betyder att man inte behöver någon elproduktion.

   19
 6. Köp nu era elbilar och åk en sväng extra idag, ladda i morgon(tisd) när elprisrekordet slås igen..

  31
 7. Just nu €360/MWh här i Sydsverige samtidigt som vi exporterar 603 MW till Polen där priset är €196. Antar att det är bara för att hålla upp priset på de 3800 MW som konsumeras här.

  UK ska visst upp på €1472/MWh under eftermiddagen och man har för en stund sedan släppt en varning (71% risk) för elbrist vid 17-tiden imorgon lokal tid trots att all tillgänglig reservkraft kommer att vara påkopplad. I eftermiddag ligger marginalen på ca 2% mellan beräknad konsumtion och maximal produktion inkl import. https://thecurrent.lcp.uk.com/

  22
 8. Kan inte låta bli att tänka, att nu får en jäkla massa sosseväljare precis vad de röstat för.
  Tyvärr drabbas hederligt folk också!

  54

Kommentera