Kina går om USA som världens rikaste land

EKONOMI. Kinas nettotillgångar gick om USA:s under 2020, rapporterar Nikkei Asian. Enligt ett en ny rapport från konsultfirman McKinsey uppgick värdet till motsvarande 120 000 miljarder dollar under förra året, mot 89 000 miljarder dollar för USA:s del.

Bakom den starka uppgången i Kina ligger en glödhet fastighetsmarknad som drivit upp tillgångsvärdet, skriver tidningen.

Det innebär samtidigt att Kinas nettotillgångar har rusat över 1 600 procent de senaste två decennierna.

I McKinseys rapport ingår tio länder – däribland Sverige – som tillsammans står för 60 procent av världens tillgångar.

-Pettersson säger att andra undersökningar påstår att USA fortfarande är det rikaste landet och Kinas fastighetsmarknad verkar skakig…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Kina går om USA som världens rikaste land

 1. Att Kina är rikare än USA är ingen nyhet.
  USA är världens överlägset mest skuldsatta land, Kina har omkring 1/3 av världens samlade kapitalreserver.
  USA är körda, deras ekonomi kan inte räddas längre annat än att man försätter landet i konkurs.
  Det är deras svåra läge som ligger i botten när dom nu hetsar mot såväl Ryssland som Kina.
  Ett världskrig nu innan konkursen kommer?

  12
  • Utan tvekan har USA enorma skulder. En stor del till Kina, går USA i konkurs så förlorar Kina, Japan och andra stora utlånare sina tillgångar i USA och hela världsekonomin rasar. Därför kommer det aldrig att hända.

   Kina har för övrigt lånat ut enorma belopp till Afrika. Hur säkra är de lånen som nu räknas som tillgångar?

  • Notera att Kina är i princip helt skuldfritt. Dessutom har de en av världens största guldreserver. Ryssland är i samma position! Högsta guldreserven har Italien, vill jag minnas, men de är samtidigt också svårt skuldsatta.
   Kina påstår f ö att man har numera bland världens största guldfyndigheter under brytning, och även stora fyndigheter av andra ädelmetaller. Ryssland är i motsvarande position.

   USA:s guldreserv är ett frågetecken. Kanske är den stor, men samtidigt finns det kritiker som menar att de banker som förvarar guldreserven försnillat reserven och sålt det fysiska guldet på världsmarknaden. Målet har varit att dölja manipulationerna genom att upprätta en guldmarknad som är ”digital”, alltså byggt på ”pappersguld” så att säga. UK verkar ha jobbat i liknande riktning.

   Det värsta är, att en massa länder i världen, i synnerhet västländer under intryck av ”Kalla Krigets hotbild” har lämnat sina guldreserver till förvaring i antingen USA eller UK. Om de har någon fysisk guldreserv i praktiken återstår att se. Risken är att de erbjuds ”pappersguld”, som ju inte har något realt värde. Länder som vill ha sina guldreserver återtransporterade till hemlandet har hittills nekats av USA/UK. Ett av dessas utsatta länder är Sverige.
   Regeringen borde alltså lägga upp en långsiktig plan för att årligen inköpa guld och deponera säkert, t ex från svenska gruvor i Boliden.

   8
   1
   • Vad jag vet har Sverige ingen guldreserv. Den reserv man har är huvudsak i amerikanska dollar. Så blir de värdelösa så står vi på bar backe..

   • Den 31 augusti 2021 ägde Riksbanken 125,7 ton guld. Marknadsvärdet på guldet var då 63,1 miljarder kronor.

    Riksbankens guldreserv förvaras på olika ställen i världen eftersom det skulle innebära för stor säkerhetsrisk att förvara allt guld på ett ställe. Riksbankens guldreserv förvaras av centralbankerna i Storbritannien (Bank of England), Kanada (Bank of Canada), USA (Federal Reserve Bank of New York) och Schweiz (Swiss National Bank) samt i Riksbankens egen depå i Sverige.

    https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/forvaltning-av-guld–och-valutareserven/guldreserven/

  • På tal om hets mot Ryssland, så uppmanade Tysklands nya socialdemokratiska försvarsminister Lambrecht nu i helgen, i samband med ett besök hos tyska soldater stationerade i Litauen, att NATO skulle ”rikta in (kikarsiktets) hårkors mot Putin och hans närmaste krets”!!! Otroligt – detta är ju värre än vad hennes svenske kollega ”Hulta” vräker ur sig mot de ryska ledarna.

 2. Japp, med lika friserade BNP-siffror som Kreml fick serverade försöker just nu ett kommunistparti på egen hand lösa den största ekonomiska härdsmältan genom alla tider. Alla kineser med lite pengar har så långt de kunnat växlat till sig hårdvaluta och fört ut dessa.

  Det finns 100-120 miljoner tomma lägenheter som alla byggts på spekulation, många av dem är riktigt dåligt byggda, i hela spökstäder och nu under hösten har fastighetssektorn totalkraschat.

  Kinas typ kommuner tar in en rejäl avgift för nybyggnationer, vilket är deras överlägset största inkomstkälla och när nu nybyggnationen avstannat helt skapas ett gigantiskt hål i finanserna.

  Att centralregeringen sedan investerat i det ena djupt förlustdrivande projektet efter det andra har ytterligare påskyndat skuldsättningen. Inte ens snabbtågslinjen Beijing-Shanghai lyckas bära sina egna kostnader. Belt and Road projektet har varit ett ekonomiskt slukhål, liksom vatten omfördelningsprojektet (där vattenrika Sydkina omfördelar vatten norrut till torrare områden. Man har sedan inför ett anti-japansk agenda vilket inneburit att många japanska företag flyttat sin produktion med medföljande kapitalflykt i hårdvaluta. Kina har enligt uppskattningar hårdvaluta till att klara sin import och sina skuldåtaganden i 12-15 månader.

  4
  4
 3. Det är nog värre än så. Kina passerade USA redan för några år sedan och det är förståeligt med tanke på den stora dollar mängd som Kina har och allt de köpt i andra delar av världen för sina dollar. När kraschen kommer är det inte bra att ha för många dollar, bättre med fasta tillgångar
  Tragiskt med deras maniska övervakningssystem som nu ska implementeras i I-världen

 4. Bra om man även jämför ekonomin per capita med flera länder. Även luftföroreningar och förtida död på grund av dessa.

  • samt köpkraft och andra indikatorer på livskvalitet. Om man tittar på alla dessa indikatorer då visar detta att USA är fortfarande det rikaste landet.

 5. men det ger en förklaring varför jänkarna är då förbannade på kineserna ?! det är uppenbart onte storleken på landet ytan!? rysslan är större men det ginns ju en faslig massa folk i kina och uppenbart arbetar dom allihop.
  nu är det ju så att det är bara usa som är småförbanade på kineser .
  dom mer mentalt skadade regeringarna siktar in sig på ryssland Ukraina eller belarus !?nmen det är väl tur det om man nu bötjar kasta kärnvapen omkring sig . ytan är ju mycke större i ryssland

  1
  2

Kommentera