Vindkraften slog produktionsrekord

VÄDER & VINDKRAFT. Det blåste rejält i torsdags, så pass mycket att vindkraften satte nytt produktionsrekord och trots skenande gaspriser i Europa så pressades elpriserna i södra Sverige.

Vattenfall. Pressbild

Drygt 0,2 TWh (terawattimmar), eller nästan 212 000 MWh, el producerade svensk vindkraft under det blåsiga torsdagsdygnet, enligt elbörsen Nordpools statistik. Det var ett nytt rekord. För första gången översteg produktionen 200 000 MWh på ett dygn och kraftslaget var därmed också tidvis det största under dygnet, större än vattenkraften.

Men det är långt ifrån normalt. Dygnssnittet för 2021 ligger annars på 71 400 MWh, enligt TT:s beräkningar av Nordpools statistik. Det normala är ju att det blåser betydligt mindre. Enligt Svensk Vindenergi ska man inte förvänta sig att vindkraften levererar mer än 20 procent av den installerade maxeffekten i genomsnitt.

Det blåsiga dygnet medförde även pressade elpriser på den svenska marknaden, åtminstone jämfört med vad som varit normalt den senaste tiden. I Sydsverige, elområde 4, kostade elen i torsdag 117 öre per kWh, vilket är väldigt dyrt jämfört med för ett år sedan men billigt jämfört med dagens ”normala” priser. Hittills i december har priset annars regelmässigt legat runt 200 öre/kWh i genomsnitt, en marknad präglad av återigen skenande gaspriser som tryckt upp priset på el på kontinenten till mer än dubbelt upp jämfört med Sydsverige, vilket till delar smittat av sig via kablarna norrut.

6 december producerade svensk vindkraft bara knappt 36 000 MWh. Då kostade elen i syd rekordhöga 300 öre i snitt över dygnet och två fullt fungerande kärnkraftsreaktorer men lång livslängd kvar har stängts i södra Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Vindkraften slog produktionsrekord

 1. Sååååå, när det blåser extra mycket är det jättebra för det genererar ström. Hade det blåst lite till hade det varit katastrof för det hade varit bevis på klimatförändringar.
  Nu blåste det hyfsat en sketen ynka dag på vintern och då är allt frid o fröjd, hur många sådana dagar går det på ett år. Mattematiken är inte MP politiker bästa ämne va?

  Upprepar igen att de verk som nu levererar är skrotade inom 20-25 år. Kommer man någonsin att komma ikapp den tänkta fulla kapasiteten. Vill gärna se siffror på detta

 2. Här kommer lite info om vindkraft från VG- regionen. Undrar om det är lika sant som att flyktingar drog in mångmiljonbelopp i Sandviken.
  Nåväl de skriver att produktionskostnad, frakt, montering, mm motsvarar 1% av den energi som verket genererar. Man säger också att vindkraftverken snurrar 90% av dygnets alla timmar under året. Det måste vara en jackpot.
  Visst låter det lika fantastiskt som lögnerna media publicerade om vinsten för flyktingarna i Sandviken?
  Kan någon bekräfta om detta är sant?

  • Beror på hur man tänker och räknar. Sällan tas de faktiska siffrorna med i dessa beräkningar.
   Att räkna från skrivbordet till klart projekt är inte rätt mot konsumenterna då det exkluderar de största kostnaderna, vägen från råvarubrytningar upparbetning, förädling, tillverkning, transporter, markskövling och ett otal andra aspekter som naturligtvis oxå är kostnader. Naturvärden, hur beräknas den kostnaden? Människors och djurs otrivsel i verkens närhet, hur räknas det.

   Dina siffror är nog fake för att låta bra i motståndarnas öron. Vilken byggherre eller kommun vill inte att deras projekt skall attrahera innevånarna som skall bekosta det hela utan protester.

 3. Som många inte tänker på så kyls byggnader och allt som kräver värme mer också, så det blir mer förluster att räkna in, än vid vindstilla och kallt väder.

 4. Vad hjälper det när det ändå inte finns kraft i nätet för att leverera strömmen dit den behövs!.
  Och sedan tror jag inte för ett ögonblick att dessa uppgifter stämmer ändå.

  11
 5. Så i den nya energiekonomin leder alltså vindkraftsproduktionsrekord ändå inte till priser som är särskilt låga. Framtiden ser mörk ut i dubbel bemärkelse.

  33
 6. Att investera i vindkraft som i genomsnitt levererar endast 20% av sin kapacitet är som att köpa en bil med 200 Hk motor och få ut 40 Hk.

  Förmodligen gångbart inom vänsterkretsar som bygger allt på bidrag, från andra medans de själva dricker rödvin och kommer på hur många de kan hjälpa bara folket bidrar med stålar.

  45
 7. Vad hjälper produktionsrekord vid detta tillfälle om det sen är kavlungt en vecka, det är ju
  just det som är problemet med vindkraft, vi behöver en jämn tillförsel av el, och det kan
  aldrig vindkraften ge oss. Men det gläder säkert stollar som Per Bolund i MP!

  50
 8. Såg aktuellts Lisbeth Åkerman lysa med hela ansiktet, när hon meddelade den fantastiska nyheten.
  Kursen i Nordkoreas television verkar verkligen gjort nytta.
  Vilken skit.

  53
 9. Detta ”fantastiska blåsväder” föranledde alla MSMs nyhetsredaktioner att fullständigt gå i taket av lycka över snurrornas förträfflighet. När det är vindstilla eller svag bris är det dock ganska tyst, inget så småaktigt får svärta ner mupparnas fågelgiljotiner.

  56

Kommentera