Ryssland: Underskatta inte allvaret i vår varning

UTRIKES. De hårda tongångarna mellan Ryssland och väst fortsätter. Efter att det ryska utrikesdepartementet lämnat över en kravlista på säkerhetsgarantier till Nato varnar Kreml för att en ignorering av ryska intressen kan leda till ett ”militärt svar” liknande Kubakrisen 1962.

Ryska lastbilsmonterade raketramper Foto: Rysslands Försvarsminister

Det här handlar inte om att ställa något slags ultimatum. Men allvaret i vår varning inte ska underskattas, säger Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov, enligt The Guardian.

Kraven, som lämnades över till USA i veckan, inkluderar ett förbud mot att nya länder går med i Nato samt att försvarsalliansen ska arbeta för att inga nya militärbaser ska etableras i länder som tidigare varit en del av Sovjetunionen.

En högt uppsatt amerikansk säkerhetskälla säger till nyhetsbyrån AFP att delar av punkterna är ”oacceptabla”. – Om det blir fortsatta aggressioner mot Ukraina väntar massiva, massiva konsekvenser till ett mycket högt pris, säger källan.

Det är ”högst osannolikt” att Storbritannien skulle skicka soldater för att försvara Ukraina om Ryssland anfaller. Det säger den brittiske försvarsministern Ben Wallace till The Spectator enligt brittiska medier. Wallace pekar på att Ukraina inte är ett Nato-land och därför inte kan förvänta sig militärt stöd.

Konflikten har pågått sedan ryska styrkor annekterade Krim 2014. Ryssland har också gett stöd till proryska rebeller i östra Ukraina. Enligt väst har Moskva nu mobiliserat 100 000 soldater nära Ukrainas gräns. Det har väckt kraftiga farhågor om en offensiv så snart som i januari.

Kreml varnar för att en ignorering av ryska intressen kan leda till ett ”militärt svar” liknande Kubakrisen 1962. Under Kuba-krisen placerade Sovjetunionen medeldistansrobotar som kunde bära kärnvapen på Kuba, 15 mil från USA:s kust och världen har nog aldrig varit närmare ett kärnvapenkrig. Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov, som tidigare talat om fredlig samexistens höll lät meddela att kommunismen skulle segra över kapitalismen, dock inte genom krig, utan genom en serie revolutioner i Asien, Afrika och Latinamerika. President John F. Kennedy agerade omedelbart mot kärnvapenhoten genom att beordra den amerikanska flottan att lägga Kuba i karantän och därmed förhindra alla transporter till Kuba. Efter några dagar backade Ryssland och åkte hem med robotarna. De understödde däremot mängder med kommunistiska rörelser i världen.

-Pettersson noterar att president Putin verkar ha svårt att släppa ”länder som tidigare varit en del av Sovjetunionen”. Putin har sagt att Sovjetunionens fall var 1900-talets största geopolitiska katastrof, han vill nog gärna återupprätta Stor-Ryssland och skräckväldet från Sovjettiden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Ryssland: Underskatta inte allvaret i vår varning

 1. Jag minns det spända läget i Världen 1962, och kommer ihåg att Sverige hade massor av flygplan i luften när det var som mest hotfullt.

  6
  2
 2. När Putin talade om att Sovjetunionens fall var 1900-talets största geopolitiska katastrof talade han om en geopolitisk katastrof för Ryssland och dess medborgare:
  ”Framför allt bör vi erkänna att Sovjetunionens kollaps var en stor geopolitisk katastrof under århundradet. När det gäller den ryska nationen blev det ett genuint drama. Tiotals miljoner av våra medborgare och landsmän befann sig utanför ryskt territorium. Dessutom infekterade upplösningsepidemin Ryssland självt.”
  Inte om en katastrof för omvärlden…
  https://web.archive.org/web/20150329140607/http://archive.kremlin.ru/eng/speeches/2005/04/25/2031_type70029type82912_87086.shtml

  Enligt konstitutionen, som skrevs av USA 1993, har Ryssland fullt ansvar för de medborgare som hamnade utanför ryskt territorium så om dessa utsätts för ett lågintensivt folkmord som t ex i Donbass så har Putin skyldighet att ingripa och givetvis som i Georgien när Rysslands fredsbevarande styrka utplånades efter 17 års närvaro.
  De hade då förgäves bett FN om avlösning vid flera tillfällen så 2008 kunde det lika väl ha varit en svensk fredsstyrka som angreps och dödades.
  Vad hade Petterson sagt då? Jävla Putin?

  11
  6
  • Det har inte skett något ”lågintensivt folkmord” i Donbass. Om nu inte ”folkrepublikernas” och den ryska militärens verksamhet räknas som sådant. Majoriteten av befolkningen i området har flytt därifrån efter det ryska anfallet 2014. Orsaker till detta är att ”folkrepublikernas” styrelseskick mest liknar anarki och näringslivet i området har kollapsat.

   7
   7
  • Hmm, samma rappakajla som under Sovjettiden. Ryssarnas ”sällskapsresa” till Afghanistan 1979-1990 berodde på en ”nonaggressionspakt” med regimen i Kabul. Hittepåregler som dylika pakter och grundlagar skrivna av utlandet. Fantasin vet inga gränser bland ryss-/kommunistfjäskets vänner.

   7
   5
 3. Ryska missilbatterierna på bilden kallas katyusha, sattes in på västfronten mot tyskarna. Idag används det där gamla militärskrotet bland Menafolk riktade tex mot Israel. Totalt värdelöst militärskrot. Ryska baser när Sverige. Inga problem. Ryssland blir en parkeringsplats så fort dom startar krig mot väst. Det kommer säkert stänga foderluckan på deras svans av fjäskare här i kommentarerna. Usa är måhända inte bäst, men det är inte sämst heller, på sämsta platsen hittar vi diktaturer som Mena, Ryssland, Belarus, Kina, Nordkorea för att nämna några.

  8
  19
 4. Om Naros aggressivitet fortsätter så lär vi nog snart se en liknande försvarsorganisation starts med Ryssland och Kina som hörnstenar.
  Vi kanske får vänja oss med kinesiska militärbaser i vårt närområde.
  Kanske en i Kaliningradområdet?
  Ryssen begriper att Natos expansion österut är en form av krigsförberedelse.
  Tidigare har Tyskland varit en lugnande aktör i relationerna med Ryssland, numera går den vänstervridna regeringen där nästan i bräschen för russofobin.
  Tror det är bäst att vi börjar bunkra mat, drar kriget igång dröjer det inte länge förrän butikshyllorna gapar tomma.

  20
  3
  • Håkan Dahlberg vet att dåvarande presidenten Viktor Janukovitj avsattes av Ukrainas parlament efter att under lång tid misskött landet.

   Ryssland har dessutom redan invaderat Ukraina i strid mot sina egna löften och alla internationella avtal.

   14
   15
   • Invasionen om du syftar på Krim är ett tydligt folkrättsbrott, jfr UN Charter (FN stadgan) om våldsförbudet. Ryssland har lite si och så med att hålla sig på rätt sida om lagen nämligen. Den ryska nävrätten verkar gå längre än folkrätten.

    7
    9
   • Missade du John Mccain, Victoria Nulands, Angelas, Carl Bildts mm besök vid Kiev 2014?
    Var dom där för att prata med den valde presidenten eller eldade dom på massorna vid Majdan?
    Janukovitj var helt riktigt en dålig president men han använde trots allt inte militären mot folket.

    13
    1
   • Det var Viktor Janukovytj som satte in militär mot folket.

    En ukrainsk domstol i huvudstaden Kiev dömde i januari 2019 Viktor Janukovytj till 13 års fängelse för högförräderi. Janukovytj flydde till Ryssland i februari 2014 och åtalades i maj 2017 för att ha gjort allt för att hjälpa Ryssland att annektera ukrainskt territorium. Han dömdes i sin frånvaro.

    Han och hans familj anklagas också för att ha förskingrat 200 miljarder.

    5
    10
   • Ryssland har ända sedan Sovjetunionens fall haft en flottbas på Krim enligt avtal.
    2014 röstade Krims innevånare med stor majoritet för att tillhöra Ryska federationen.

   • Ryssland hade en flottbas i Sevastopol långt innan Sovjet föll och de hade hyresavtal med Ukraina till 1942.

    Det gav dem ingen rätt att invadera Krim eller ordna en folkomröstning för delar av Ukrainas befolkning.

    Skulle de principerna gälla så dröjer det inte länge innan baltstaterna ockuperas och det ordnas folkomröstningar bland den ryska minoriteten i delar av dessa länder.

    Tjetjenien försökte en gång bli självständigt för att tjetjenerna var i majoritet i sin del av Ryssland. Det uppskattas inte av Kreml…

 5. Putin vet att väst inte kommer att gå med på dessa krav. Det som han strävar efter är casus belli, en legitim orsak att starta ett anfallskrig som kan presenteras för inrikespublik.

  9
  9
 6. Pettersson och Lrs vad har ni för belägg att Putin ”vill nog gärna återupprätta Stor-Ryssland och skräckväldet från Sovjettiden…” förutom era egna uppfattningar? Vem behöver de fattiga fd sovjetrepublikerna? Inte Ryssland och Putin iaf.
  EU får gärna försätta försörja de baltiska länderna samt premiera Ukraina och Georgien med visumfri vistelse. Konsekvenser ser man redan nu…

  27
  5
  • Putin säger det ju mer eller mindre själv, se citat ovan. Men det kan nog stämma att han i dagsläget vare sig vill eller ser möjlighet att expandera Ryssland. Men mota Nato kanske? För egen del har jag ingen klar uppfattning, jag förstår Rysslands aversion mot Nato i närområdet och jag litar vare sig på Nato eller Ryssland. Inte minst USA är synnerligen krigiska i närtid (Irak, Libyen, Afghanistan etc.) och med Kina med i ekvationen kan det bli riktigt farligt. Alla bör lugna ner sig och jag tycker inte Nato skall börja härja i Ukraina.

 7. Men hur skall det gå, i Sverige har vi en vapenvägrare i regeringen som utlovar stöd av vår utbildade militär till Ukraina. Han kanske kan vara fanbärare, för det är väl vad han klarar utan utbildning och tillsammans med pridemannen kan de kanske utgöra ett såta par.

  35
 8. ”Putin har sagt att Sovjetunionens fall var 1900-talets största geopolitiska katastrof, han vill nog gärna återupprätta Stor-Ryssland och skräckväldet från Sovjettiden”

  Ja, så är det utan tvekan. Han har väl i princip sagt det? Dessutom går det nog hem i stora delar hos befolkningen att vara storryskt (eller sovjetiskt) patriotisk.

  Om det skulle bli väpnad konflikt och Väst med USA i spetsen sätter in resurser i Östeuropa så kommer det ta fokus från annan säkerhetspolitik. En gissning: då passar Kina på att ta Taiwan. Det kan bli rörigt men en sak är säker: Om Kina tar Taiwan kommer ingen skicka soldater till undsättning eftersom det inte skulle gå att vinna.

  15
  5
  • ”Dessutom går det nog hem i stora delar hos befolkningen att vara storryskt (eller sovjetiskt) patriotisk.” Det är en av Putinjuntans verktyg att behålla makten. Det verkar även som det sätter igång utlösningen hos bloggens (gammelkommunistiska) ryssfjäskare.

   6
   9
   • Det handlar inte om att vara ’ryssfjäskare’ Mange.
    Det handlar om sunt förnuft.
    På gator och torg ser vi hur verbal aggression leder till våld som ibland blir dödligt. Bor du i villa så accepterar du inte att grannarna nyttjar det som är din tomt och det finns till och med en lagstadgad gräns på 1½ m närmast tomtgräns som skall hållas fri. Bor du i lägenhet så blir du förmodligen vansinnig om grannarna börjar ställa saker framför din dörr eller nyttja din balkong/uteplats.
    Jag börjar vara så pass gammal idag så jag ser att det finns ingen, INGEN, vinnare när våld utövas. Bara förlorare

    12
    1
   • Enligt ryssfjäskarnas tolkning utgör Ukraina, Baltikum, Polen, Finland, Sverige mm. Rysslands ”uteplats” (intressesfär). Ryssland har nyttjanderätt till dessa länders territorium och det är inte acceptabelt att dessa länder rustar upp sina militärer eller allierar sig med andra länder än Ryssland.

    3
    4
   • Sunt förmuft säger du? Ryssland har inte angripits av sina grannar? Ändå börjar dom samlar militär mot sina grannar? Med tanke på vad ryssarna ställt till med dom senaste seklerna är det bara sunt förnuft att förbereda sig för fler ryska angrepp. Våld är inte bra, men Rysslands grannar har tyvärr inget val i skuggan av den ryska historien.

    5
    5

Kommentera