ÖB vill ha mer USA-trupp till Europa

FÖRSVAR. Om Ryssland åter invaderar Ukraina så vill Sveriges överbefälhavare Micael Bydén att USA sänder mer trupper till Europa. Det framförde Bydén under ett besök i Washington där han träffat USA:s högsta militära ledning och intervjuats av nyhetssajten Politico.

Robot 56 Bill återinförs i Försvarsmakten. Pansarvärnsroboten avvecklades 2013, men tas nu tillbaka i väntan på ett nyare system. Försvaret avskaffade alltså ett system innan en ersättare fanns på plats.

USA:s president Joe Biden har dock sagt att han inte kommer att skicka amerikanska trupper för att direkt slåss i den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Sverige och Finland har inga amerikanska militärbaser men regelbundna övningar med USA och ett nära samarbete med Nato, länderna har inga planer att gå med i Nato.

Polen har länge varit angelägna om fler amerikanska trupper till de 5 500 som det redan är på plats i landet enligt ett avtal som slöts under Trump-administrationen. Lettland har också vädjat om en större amerikansk närvaro, antingen på rotationsbasis eller permanent, och har föreslagit att de skulle betala en del av kostnaderna för att basera dem där.

Överbefälhavare Micael Bydén avböjde att säga hur många fler soldater USA borde skicka. Han avböjde också att ge detaljer om sina möten med amerikanska tjänstemän och vad varje sida lovade den andra.

-Pettersson skulle gärna önska att vi fick en ny ÖB som ägnade sig mindre åt pride och värdegrunder och mer åt försvaret av vårt land, byt gärna ut försvarsministern också.

Överbefälhavare Micael Bydén försvarar Stockholm Pride. Bild Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “ÖB vill ha mer USA-trupp till Europa

 1. Verka för ett NATO medlemskap, men jag gissar att vi inte får gå med eftersom vi saknar kapacitet på så många områden inom försvaret.

  2
  2
  • Sverige skulle säkert välkomnas i Nato och jag tror att Finland och Sverige har den diskussionen gemensamt. Om det blir aktuellt går båda länderna med samtidigt.

   Försvarsmakten är på väg åt rätt håll men det blir dyrare med Natomedlemsskap.

   Nato har som krav att medlemmarna ska lägga två procent av BNP på försvaret men det gör nog bara Frankrike och Storbritannien i Europa.

   3
   2
  • Det är inte gratis att vara med i klubben för inbördes beundran. Ca en halv miljard i direkt kostnad för medlemskapet och sedan tillkommer Nato’s krav på en försvarsbudget på 2% av BNP vilket skulle göra ca 100 000 000 000 kronor.
   Jag tror att alla svenska fattigpensionärer skulle vara glada för en del av de pengarna

   • Om Sverige saknar både ett eget trovärdigt försvarsförmåga och trovärdiga allierade (=Nato) så är chansen stor att våra fattigpensionärer i framtiden får klara sig på en pension på 10.000 rubel per månad dvs en dryg tusenlapp räknat i svenska kronor.

    1
    2
 2. man skall ha klart för dig att det ör andra typer av vapen som ! det är svårt att stoppa en vapeninsats och morderna a vapen ger en väldig god verkan sen har man ju b c vapen ? ja tror man bör akta sig den tiltänkta fienden kontrolerar en fjärdedel av jordens yta och man har här en hög teknologi . och ryśsar är väl hämdlysna på tyskarna fortfarande kineserna har ju opium kriget i minet och andra världskriget för inta ta korea eller vitnam ! nu har man ju återubyggt industri och krigsmakten ! det är lite väl sent och kineserna kommer inte att ändra åsikter . dom gör helre en radioaktv öken av jorden.

  1
  1
 3. Vem f-n bryr sig om vad en bög-fjolla har att komma med. Sverige skämmer ut sig, som vanligt. Utöver det har vi en försvarsminister som gjort karriär som någon slags vapenvägrar-malaj.

  20
  1
 4. Inget fel på Robot 56 men den kan behöva uppgraderas. Får väl hoppas på att försvaret har kvar sina stridsvagnsminor med mera.

 5. Å så är det så att ju mer de retar den björn som sover, desto större risk för konflikt.
  Ryssland går in i Ukraina samtidigt som kineserna tar Taiwan. Vad gör USA och Nato då. Snacka om att stå med byxorna nere och detta bara pga Nato’s expansion i Europa.
  Nato tillkom som en reaktion på Sovjetunionens expansion i samband med WW2 och hade sitt berättigande på den tiden.
  Nu är Sovjet bort sedan 30 år men Nato fortsätter att ta in nya medlemmar vilket är obegripligt enligt mig. Det är dags att avveckla Nato och därmed den upprustning som Nato orsakar i den här delen av världen.

  24
  5
  • Du är medveten om att hela USA:s utgångspunkt för sin krigsmakt är att kunna utkämpa ett två-fronts krig och vinna?

   Så ditt scenario är inga problem. Kommunist Kina har ett hangarfartyg och en hög med jagare samt lite u-båtar. USA har över 20 hangarfartyg, en jävla massa jagare samt både strategiska och taktiska u-båtar.

   Ryssland går in i Ukraina blir inte ens ett direkt krig – som Ryssland skulle förlorat. Däremot kan ryssarna få uppleva hur det var att vara Serbien i Bosnienkriget där EU och USA inrättar en flygförbudszon över Ukraina. Utan flygunderstöd sitter de ryska trupperna som går in i Ukraina ganska brunt till medan det ukrainska försvaret kan flyga fritt över dem.

   5
   10
   • Lite ubåtar? Kina har officiellt 78 stycken, mest i världen. Sen tillkommer ett antal som inte existerar officiellt. Du talar som du har försrånd till. Sen när har ryssarna respekterat flygförbud? Dom flyger även över Östersjön utan transpondrar och all annan utrustning stängd och ger fullkomligt fan i allt.

    15
   • Jo, det har vi ju sett hur det fungerat med det. Vi kan börja i Vietnam där de fick stryk. Sedan gav de sig in i Afghanistan trots att Sovjet led ett förödmjukande nederlag. Nu fick de slåss mot vapen som de utrustat Mujahedin med i deras kamp mot Sovjet och det gick inte heller så bra.
    Hur många oskyldiga liv har Usa’s krigföring på andra kontinenter än deras egen, kostat? Och hur många 1000 miljarder $.
    Krig är, och kommer alltid att vara, förkastligt men det är oundvikligt så länge vi har en massa tuppar i beslutande position som ska brösta sig

    11
   • Vid ett krig på europeiskt territorium behöver ett europeiskt land inga hangarfartyg.
    USA:s alla dylika fartyg är bra att ha om man tänker flygbomba ett litet land i tredje världen men värdelösa att användas mot länder som Ryssland eller Kina.
    Ryssen utvecklade bl.a Oscar klass ubåten som en hangarfartygsdödare, 24 missiler med 40 mils räckvidd.
    Nu har man Khinzal som om den avfyras på hög höjd i hög hastighet kan nå 10 mach:s hastighet.
    Inget Nato luftvärn klarar sådana missiler.
    Vad Ukraina beträffar skulle ett krig mot ryssen vara över på några dagar, ryssen flygvapen tillsammans med luftförsvaret med S-400 som främsta system gör att flygförbudzonen gäller Ukrainas fåtaliga stridsflygplan.

   • @jr
    Vad får dig att tro att majoriteten av dessa kinesiska ubåtar inte kommer att ligga på havets botten?
    Sedan hur grannländerna behandlar rysk provokationer över Östersjön där de bryter mot reglerna är ingen indikation på vad som kommer hända vid en skarp konfrontation.

    @mikael
    Du har uppenbarligen inte förstått det som världens ledare insåg för 300 år sedan. Den som behärskar haven behärskar världen.
    Må hända att de har en sjömålsrobot som är effektiv men som inte är testad i skarpt läge och därför vet vi inte om den fungerar eller inte. Kan lika gärna vara som det brukar med rysk teknik, en jävla massa snack men när det kommer till kritan är det mediokert resultat som bäst.

    2
    2
  • Varför tror du Rysslands grannar har gått med eller vill gå med i Nato?

   Tror du det beror på att de litar på ryssarna eller den fina behandlingen de fick under Sovjetunionen?

   4
   8
   • Släpp Sovjet, Pettersson. Du brukar ju hävda att SD’s så kallade nazistiska förflutna inte har någon bäring idag, vilket jag fullständigt håller med dig om.
    Lika lite har Sovjet någon bäring på dagens politik. Innan du svarar så fundera över hur det sett ut i Europa om inte Nato fortsatt sin expansion efter Sovjets fall.
    De (Sovjet) släppte Östtyskland fredligt och med ett muntligt löfte om att Nato inte skulle utvidga sig österut. Vad hände??!!

    5
    1
   • Sovjet lever i dagens politik.

    ”Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer” har Putin

    Om inte Nato expanderat österut hade Putin kanske inte nöjd sig med Krim, östra Ukraina, delar av Georgien och Moldavien.

    Rysslands grannar minns Sovjet därför är de oroliga för Putins politik.

    Så jag tänker inte släppa Sovjetunionen. Innan Sovjet förde Ryssland också en liknande politik med expansion.

    2
    3
  • Oberipligt är att vissa inte förstår att Ryssland är ett hot mot sina grannländers självständighet.

   Beror det här kanske på det att en del sverigedemokrater beundrar Putins nationalkonservativa värderingar?

   1
   8
 6. Ja, det är inte konstigt att han vill. Svenska försvaret ska gå i prideparad och vara hemförlovad för att någon blivit kränkt.
  Så kanske det blir med en ÖB som heter B(l)y(g)d(b)en.

  23
  3
 7. Micael har gett bögarna ett ansikte, ryssarna blir så rädda att dom kissar på sig och flyr.

  23
  1

Kommentera