29 åklagares förslag mot brottsligheten

BROTT & STRAFF. Vi tror naturligtvis inte att en förändring av lagarna och deras tillämpning i ett slag skulle göra att brottsligheten försvann. Men våra förslag skulle rita om spelplanen rejält för dagens triumferande gängkriminella – och det behövs, skriver 29 åklagare, på Expressen Debatt.

Pressbild

Åklagarna är medvetna om att brottslighet har många och komplexa orsaker, att åtgärder måste sättas in på många samhällsområden och att det inte finns någon quickfix. Nedan deras förslag, läs hela artikeln på Expressen.

 • Återställ hanteringen av unga misstänkta till vad som gällde fram till runt år 2010. Ungdomar som anträffas med att begå brott ska kunna anhållas om det behövs, förhör med brottsmisstänkta ungdomar ska kunna hållas direkt, och de ska inte omedelbart släppas ut på gatan igen för att triumfera för sina kompisar. Straffmätning bör nyanseras och skärpas när brotten sker inom ramen för organiserad brottslighet. Häktning, eller något motsvarande, skall vara en reell möjlighet när andra åtgärder inte är tillräckliga. Att utnyttja ungdomar för brottslig verksamhet bör ses som försvårande moment i alla brott.
 •  Vi efterlyser strängare straff för brott inom ramen för organiserad brottslighet, och för återfallsbrottslighet. Den villkorliga frigivningen bör vara en förmån för den skötsamme, inte en rättighet.
 •  En misstänkt som ångrar sig och medverkar till ett brott klaras upp i sin helhet bör ges rejäl strafflindring. Rättsordningen ska inte premiera den som är solidarisk med sina medbrottslingar och vägrar medverka vid utredningar.
 • Vapenbrottet bör utvidgas till att innefatta även sprängmedel, handgranater, pansarskott m m och formuleras så att all hantering av illegala vapen blir straffbar, även skottlossning, posering, överlämnande, betalning för vapen m m.
 •  Skyddande av brottsling bör innefatta alla former av skyddande, även förstörelse av bevis, straffen bör skärpas och all otillbörlig påverkan av rättsprocess – t ex att köpa vittnen – bör kriminaliseras.
 •  Förberedelse- och stämplingsbrotten måste moderniseras och göras funktionella.
 •  Domstolarnas bevisvärdering måste diskuteras på allvar. Rådande trend, att sammanlänkade bevis inte får läggas ihop, och att omständigheterna kring hur den misstänktes berättelse uppstått saknar betydelse, bör utredas och jämföras med hur man i jämförbara länder och i den Europeiska domstolen om mänskliga rättigheter bedömer sådana frågor ur rättssäkerhets- och effektivitetsperspektiv.
 •  Man bör lägga mer vikt vid uppgifter som lämnas tidigt i utredningen. Det bör införas en tidsgräns i rättegången efter vilken parterna inte får komma med nya uppgifter utan särskilda skäl.
 • Data- och teleoperatörer måste ta samhällsansvar. Det bör inte finnas kommunikationskanaler som inte kan avläsas/avlyssnas efter domstolsbeslut.  (Det är vad som gällde före cirka år 2000.) Anonyma kontantkort måste bort. 
 •  Data-teletrafik som kan inhämtas i Sverige bör falla under svensk domsrätt. Åklagarna bör ges rätt till snabba, tillfälliga beslut avseende alla hemliga tvångsmedel. Det måste gå att avlyssna/avläsa kommunikation med misstänkta men oidentifierade personer; polisen måste få avlyssna numret den okände kidnapparen ringer från. Eftersom domstolarna ändrat definitionen för vad som är ett eller flera brott bör avläsning/avlyssning tillåtas mot brottslig verksamhet.
 •  Lagarna runt förverkande och beslag av egendom och och säkrande av målsägandens rätt är snåriga och svårbegripliga och verkställigheten ibland dysfunktionell. Det krävs ett omtag och ett helhetsgrepp.  Vinster av brottslig verksamhet måste kunna konfiskeras; vi bör överväga omvänd bevisbörda avseende egendom, eller att ålägga kraftiga böter i tillägg till stränga fängelsestraff. Det är stötande att ersättning från justitiekanslern  som avser tid i häkte som inte lett till fällande dom inte får tas i anspråk för klara och förfallna fordringar på t ex skadestånd till brottsoffer.

Åklagarna har fler förslag, om beslag av meddelande mellan närstående, om strängare straff för den som skändar avlidna, om kriminella organisationer, men utrymmet tillåter inte en vidare uppräkning. Och de tror naturligtvis inte att en förändring av lagarna och deras tillämpning i ett slag skulle göra att brottsligheten försvann. Men deras förslag skulle göra spelplanen rejält annorlunda för dagens triumferande gängkriminella. Och det behövs.

Av 29 åklagare: Jonas Arvidsson, Grethe Lindskog, Emilie Källfeldt, Annika Wennerström, Anette Wiberg-Koffner, David Ludvigsson, Peter Ståhl, Michael Hansson, Reena Devgun, Anna Arnell, Johan Udén, K-E Esbo, Helena Ljunggren, Neela Frisell, Chatrine Rudström, Martin Selander, Ewa Korpi, Anna Edebalk, Eva Wintzell, Lena Medelius, Henrik Attorps, Ewamari Häggkvist, Lars Lindman, Stina Lundqvist, Patrik Sonevang, Magnus Pettersson, Thomas Ahlstrand , Anne-Christine Maderud, Paulina Brandberg.

-Pettersson ser inget om invandring, obligatorisk utvisning, fängelseplatser utomlands osv. men en del bra saker.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “29 åklagares förslag mot brottsligheten

 1. Sveriges styrande kvinnor och journalistkår saknar helt vilja till att gå efter brottslingar och kommer att motsätta sig det

  19
 2. Det här visar att ett månkulturellt samhälle endast kans styras genom en total förtryckarapparat. I stil med vad Khadaffi och Saddam Hussein höll på med.

  25
 3. # Domstolarnas bevisvärdering måste diskuteras på allvar. Rådande trend, att sammanlänkade bevis inte får läggas ihop, och att omständigheterna kring hur den misstänktes berättelse uppstått saknar betydelse, bör utredas och jämföras med hur man i jämförbara länder och i den Europeiska domstolen om mänskliga rättigheter bedömer sådana frågor ur rättssäkerhets- och effektivitetsperspektiv.

  Ovanstående förslag ifrån åklagarna är ju helt korrekt..

  Poliserna släpar gangstrarna inför domstolsskranket och domstolsväsendet släpper ut gangstrarna för att begå nya allvarliga brott, bara för att domstolsväsendet kräver teknisk bevisning in i absurdum utan att ta hänsyn till logiska resonemang.

  25
 4. Ordspråk, “det börjar med en tesked och slutar med en silverskål” alltså den unga brottslingen skall få veta första gången att det kostar på att stjäla.
  Vad åklagarna har totat ihop är väl en god början men att få alla godhjärtade Riksdagsledamöter att förstå detta blir inte lätt, för att inte skriva omöjligt.

  24
 5. Kollegor i domstolen utvisar inte drägget. Men det är väl så här de kvinnor som röstar för mer invandring vill ha det. Fram för mer rån och våldtäkter av etniska svenskar.

  33
 6. Hemma förlorar tjuven först högerhanden upprepas beteendet ryker vänsterhanden. Våldtäkt överlever han inte. Bekvämare i Sverige.

  29
  • Snyggt beskrivet ”Adolf”, men ditt ”hemma”
   stör lite.

   Hoppas att du menar ”mitt f.d. hemma”,
   för jag antar att du är en väl etablerad medlem i
   vårt gemensamma Sverige => Välkommen !

  • Vet inte vad hemma är men det beror nog på vem som våldtar vem om det blir dödsstraff eller inte. I kulturer som hugger händerna av folk brukar inte våldtäkter inom t.ex. familjen eller klanen bestraffas alls. Och i många sådana kulturer får inte ens kvinnor vistas ute utan att vara klädda i tält så jämförelsen blir rätt haltande. Kvinnor som klär sig västerländskt trakasseras och gissningsvis går det alldeles utmärkt att våldta en sådan kvinna utan konsekvenser i 9 fall av 10.

   Åk du hem med dig, låter som du passar där.

   2
   1
 7. Man börjar direkt med rätta åtgärder, typ snatteri ska inte förringas utan stävjas direkt innan det eskalerar och går över till grövre brott.

  Säger ju allt att ha en gräns för snatteri är idioti av högsta rang.

  https://www.domarbloggen.se/fredagsfragan/vad-ar-ringa-stold/

  Hade man stoppat mc gängen innan de blivit många så hade de inte fått lika stort fäste idag.

  Som man sår får man skörda, polisen är ett skämt idag.
  Ju mer kvinnor man får in i regerande/styrande positioner ju värre blir det.

  https://rumble.com/vqgqrx-fixa-polisen-annars-rasar-samhllet.-del-2.html

  18
 8. Här kommer tre enkla förslag som jag garanterar kommer att fungera, inte bara mot brottsligheten utan vi kommer att få se många andra positiva sidoeffkter också!
  1. Omvandla invandrarverket till utvandringsverket.
  2. Utvisa minst 2 millioner utlänningar.
  3. Stäng sedan gränsen.

  66
 9. Utvisning för allah dömda som inte är svenska medborgare. Dubbelt medborgarskap skall inte skydda.
  Återkallande av svenskt medborgarskap skall kunna prövas.

  51
  1
 10. “Pettersson ser inget om invandring, obligatorisk utvisning, fängelseplatser utomlands osv. men en del bra saker. ”

  De ville ge förslag på förbättringar, inte bli av med jobbet. Därav den begränsade listan.
  De förslagen kan komma efter nästa val.

  36
 11. Mycket finsnickeri från juristerna. Ord,ord. Allt fortsätter som förut.
  M/S tuffar vidare mot avgrunden.
  Arma land.

  43

Kommentera