Ygeman (S) öppnar för ny svensk OS-ansökan

IDROTT. Sverige har sökt åtta OS utan att lyckas. Förre energiministern och den nya migrations- och integrations samt idrottsminister Anders Ygeman (S) öppnar för en ny svensk ansökan. – Jag är väldigt attraherad av att få arrangera OS i Sverige eller i Skandinavien, säger Ygeman.

Anders Ygeman är också integrations- och migrationsminister. Utnämningen av honom som även idrottsminister fick kritik för att han kanske inte skulle ha så mycket tid för idrotten. Det avfärdar han, liksom att ett eget departement skulle gynna idrotten. – Jag tror att det viktigaste för idrotten är att man hamnar centralt i regeringskansliet och i regeringen och hos ett någorlunda tungt statsråd. Det ger idrotten genomslagskraft, säger Ygeman.

Senast har vinter-OS i Peking i februari och fotbolls-VM i Qatar om ett år varit i fokus. USA och flera andra länder tänker göra en diplomatisk bojkott av OS. En markering mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Sverige har ännu inte tagit något beslut i frågan, men oavsett vad regeringen kommer fram till anser Ygeman att stora internationella idrottsförbund som Internationella olympiska kommittén (IOK) och Internationella fotbollsförbundet (Fifa) borde ta ett större demokratiskt ansvar. Både för sina egna organisationer som han anser ”inte är ett under av insyn och demokrati” och för de platser där de lägger sina mästerskap.

Man kan ställa krav på positiv utveckling när man bestämmer arrangör, ställa krav på arbetstagares rättigheter, journalisters rättigheter och sådana saker, så man kan visa på en progression, säger Anders Ygeman.

Ministern tycker inte att OS borde ha lagts i Peking. – Och kanske ännu värre är det med fotbolls-VM. Där är historien om hur spelen fördelades fruktansvärd, säger han om korruptionsanklagelserna inför omröstningen om VM 2022.

Trots kritiken mot IOK skulle Ygeman gärna vilja ha vinter-OS till Sverige. – Jag är väldigt attraherad av att få arrangera OS i Sverige eller i Skandinavien. Men det förutsätter att det går att göra det i en skala där de ekonomiska riskerna inte är för stora, där det går att göra det på ett hållbart sätt, att det är bra arbetsvillkor och när det gäller klimatpåverkan.

Artikeln fortsätter i Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, DN, Hallands-Posten med flera, alla likadana och bakom betalvägg.

-Pettersson säger att den 30 november fick Anders Ygeman (S) sitt nya uppdrag, som enligt honom själv är “en någorlunda tung minister” och jag undrar om ett nytt OS är det viktigaste att ta tag i för en invandringsminister?

2019 blev Anders Ygeman (S) energi- och digitaliseringsminister och nu migrations- och integrationsminister med ansvar för idrotten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ygeman (S) öppnar för ny svensk OS-ansökan

 1. Som vanligt kommer man kasta pengarna i sjön. Man tar delegaterna med på kulturella aktiviteter och låter dem åka hundsläde. De tackar artigt och säger något snällt. Sen vinner någon annan omröstningen.

  De andra städernas lobbyister är inte dumnaiva svenskar utan vet vad som gäller. Utan kokain och horor till delegaterna blir det inga röster.

 2. Önsketänkande att plötsligt bli populär på nya ministerposten. Den kloka inser i stället direkt hans totalt inkompetens att prioritera vad som är viktigt för landet och människorna på ett brett skrivbord. Därför har det blivit kriser var än han placerats. Vi är mitt uppe i hans elkris från förra jobbet som han sa att den inte fanns – vi har överskott.

  10
 3. Ju högre grad S kör svensk ekonomi och och energisystem i botten, desto desperatare och vansinnigare skattefinansierade projekt annonserar de. Rena utopier som CO2-fri stål etc.

  Det kommer t ex att dröja typ 30 år att återställa energisystemet i för svenska gräsrötter gångbart skick, förutsatt att inte gröna aktivister sätter P. Därefter kan möjligen projekten börja diskuteras.

  15
 4. Ygeman tror att Sverige lever kvar på 1900-talet när landet hade en fungerande ekonomi och ett väl fungerande samhälle. Varför lägga OS i ett land som är på väg mot U-lands status när man kan gå till förtryckarländer som har pengar?
  IOK bryr sig inte om några moraliska pekpinnar. OS är business och inte social verksamhet.

  26
 5. Om så då blir det inga dam och herrgrenar bara en henklass och var skulle de inkvarteras?
  Migrationsverket får ge dem alla PUT så är det fixat.
  Den där Drygeman hyr dum är han egentligen?

  33
 6. Sverige kan inte ens ta hand om sig självt. Och nu ska vi bjuda in hela världen……en gång till.
  Ygeman ska inte dela ut pekpinnar till Kina, för någon demokrati finns inte här heller.
  Och hans personliga önskemål om ett OS är knappast relevant för en minister som borde representera folkets inställning.

  52
 7. En typisk underutbildad hybrisierad sossejultomte som vill leka kung med andras pengar. Borde ha förmyndare! Vi går mot undergång med såna i ledningen där strömmen tar slut.

  54

Kommentera