”Svensk” spionerade åt Ryssland, döms till tre års fängelse även av hovrätten

SPIONERI. Hovrätten för Västra Sverige, mål: B 5632-21, fastställer domen mot den 47-årige konsulten Kristian Dimitrievski som spionerat på svenska storföretag. Kristian Dimitrievski döms till tre års fängelse för att ha överlämnat företagshemligheter från Scania och Volvo Cars till Ryssland. Mannen greps i början av 2019 vid ett tillslag på en restaurang i Stockholm.

Kristian Dimitrievski

Hovrätten anser att uppgifterna från såväl Volvo som Scania är sådana att det kan skada Sveriges säkerhet om en främmande makt får del av dem. Hovrätten dömer Kristian Dimitrievski för spioneri till tre års fängelse.

I ett sällan förekommande åtal för spioneri har åklagaren påstått att mannen har gjort sig skyldig till spioneri genom att ha anskaffat företagshemligheter från lastbilstillverkaren Scania och personbilstillverkaren Volvo samt ha överlämnat uppgifterna till främmande makt genom en rysk diplomat.

Hovrätten anser att åklagaren har bevisat att Kristian Dimitrievski har anskaffat uppgifter från båda företagen för främmande makts skull och att han också har lämnat ifrån sig vissa av uppgifterna. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att inte bara uppgifterna från Scania utan även uppgifterna från Volvo är sådana att de kan medföra men för Sveriges säkerhet om en främmande makt får del av dem. Hovrätten dömer mannen för spioneri och påföljden bestäms även i hovrätten till tre års fängelse.

-Pettersson tycker straffet är lågt. Bättre hade varit indraget medborgarskap och utvisning till Ryssland.

***

TIDIGARE 2021-09-15. ”Svensk” spionerade åt Ryssland, döms till tre års fängelse

SPIONERI. Göteborgs Tingsrätt, mål B 18657-20, har idag dömt en 47-årig man till tre års fängelse för spioneri för att han anskaffat och lämnat ifrån sig företagshemligheter från lastbilstillverkaren Scania till en rysk ambassadtjänsteman. Mannen, som nekat till brott, var även åtalad för att ha gjort motsvarande med hemliga uppgifter från personbilstillverkaren Volvo men i den delen har tingsrätten frikänt honom.

Den 47-årige mannen är civilingenjör och har arbetat som konsult för Volvo personvagnar under 2016-2017 och från februari 2018 till dess han greps den 26 februari 2019 för Scania. Under 2016 fick den nu dömde mannen kontakt med en rysk ambassadtjänsteman och de två började därefter träffas med viss regelbundenhet fram till dess mannen greps vid ett möte med ambassadtjänstemannen på en restaurang i centrala Stockholm.

Tingsrätten har kommit fram till att mannen kopierat hemlig information från både Volvo och Scania och överfört denna på bl.a. USB-minnen som han sedan överlämnat till den ryske ambassadtjänstemannen samt att han varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del. Vid mötena med ambassadtjänstemannen har mannen regelbundet mottagit kontanter, pengar som tingsrätten anser utgjort ersättning för den information som lämnats. För att kunna dömas för spioneri krävs att Sveriges säkerhet kan skadas om uppgifterna kommer främmande makt till del. Tingsrätten har bedömt att så är fallet beträffande uppgifterna som mannen inhämtat från Scania medan det däremot inte styrkts att det är så beträffande uppgifterna från Volvo.

Förutom fängelsestraffet har tingsrätten beslutat om att 27800 kr i kontanter som den dömde hade på sig vid gripandet och som han erkänt att han fått från ambassadtjänstemannen, ska förverkas eftersom pengarna bedömts vara ersättning han fått för spionaget. Tingsrätten har också belagt mannen med reseförbud och ålagt honom att lämna ifrån sig sitt pass.

I beslag tagna lagringsenheter i form av två bärbara datorer, en kamera, två hårddiskar,
två USB-minnen, en mobiltelefon och ett passerkort förklaras förverkade. Beslagen ska
bestå.

-Pettersson säger att spionen heter Kristian Dimitrievski, och är född 1974…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “”Svensk” spionerade åt Ryssland, döms till tre års fängelse även av hovrätten

 1. Ja tre år var inte mycket, brukar ju vara mycket för spioneri. Var det för det bedrevs mot företag och inte mot staten?

  Spioneri mot Volvo Cars kan man i och för sig fundera på hur mycket det berör oss svenskar. Det är väl Kina som skall bli arga? De har väl redan alla dessa svenska företagshemligheter, så vad spelar det för roll för oss om Ryssland eller för den delen Swaziland får dem också? De hemligheterna har vi redan sålt till den diktatur.

 2. Ja detta mesiga straff kommer självklart att avhålla andra för att spionera för andra länder räkning? Kanske får han ett nytt toppjobb när han kommer ut efter 1,5 år i den
  socialakrobatiska regeringen?

 3. Jag trodde spioneri gav riktig livstid, men nu visar det sig att det är en lönsam affärsidé. Det tycks finnas rabatter där också. 3-år med mat och husrum, sedan fri att nyttja kontanterna.

 4. Exemplet visar hur Säpos personkontroll är något av en papperstiger. För att passera skall man ha medborgarskap, och man skall inte uppträda i ’fel’ register. Men vilka är det egentligen som faller igenom på dom kriterierna? Det får också skandalen om Transportstyrelsen att framstå i annan dager. Där satt polacker (och andra öst-europeer) som genomgått en säkerhetskontroll hos IBM, men inte Säpo, nota bene, och hade tillgång till Svenskars personliga uppgifter. Men det är berättigat att fråga, var är risken störst att Svenskars uppgifter missbrukas, i Sverige eller i Polen(?). Förvisso var det ett lagbrott. Ansvarig Myndighetschef skall beivras. Men hellre än en tämligen meningslös Säpokoll hade jag haft effektiva tekniska medel för att skydda data. Med rätt teknik kanske det inte spelar någon roll var servrarna står någonstans. Här behöver man tänka över om lagen är tidsenlig.

 5. Tre års fängelse? I praktiken högst ett par år. Detta är löjligt och inte avskräckande med tanke på utdelningen industrispionage kan ge.

  20

Kommentera