En gängkriminell kostar samhället 23 miljoner

BROTTSLIGHET & EKONOMI. En person som i 15 års tid är gängkriminell kostar samhället drygt 23 miljoner kronor. I SVT Agendas specialsändning i söndags diskuterade experter och politiker om vad som behövs göras för att motverka gängkriminalitet. – Det som verkligen blir för dyrt är att inte ingripa i tidig ålder, säger nationalekonom Ingvar Nilsson, enligt SVT.

207 miljarder är för 9000 gängkriminella. Enligt SVT är det 13.000 och då stiger räkningen till 299 miljarder plus lidande som inte går att mäta. Bild från Reklamprofessorn.

Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson, som räknat på samhällskostnaden för olika sorters utanförskap, är kostnaden för en gängkriminell drygt 23 miljoner kronor, om personen är aktiv i 15 år. Kostnaderna kommer både från brottsligheten i sig och de sociala insatser som sätts in från olika myndigheter.

En dyr historia för samhället – som kan undvikas med rätt insatser i tidig ålder.

Väldigt ofta diskuterar man att det blir för dyrt för att göra insatser för unga, men det som verkligen blir för dyrt är att inte ingripa tidigt, säger Ingvar Nilsson.

Enligt Nilsson skulle en tidig insats på en ung människa som är på väg i fel riktning kosta hundra till tvåhundra tusen.

Om man jämför det med 23 miljoner eller till och med 70 till 90 miljoner för en riktigt våldsintensiv så är det inte dyrt, säger Nilsson.

-Pettersson är inte nationalekonom men undrar om inte det billigaste är att inte släppa in dom i landet eller utvisa vid minsta tendens till brottslighet.

Några få exempel från bloggen på kriminella:

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “En gängkriminell kostar samhället 23 miljoner

  • Det finns ju ännu de som vill ha in fler sådana
   att invadera Vårt Fosterland !

   T.ex.: ”Öppna ERA hjärtan !”
   ”Vi är så glada att ni vill komma till oss !”

   Är det btist på omdöme eller låg intelligens?
   – eller Alzheimers?

 1. Är det exkl. alla andra kostnader som vanliga livslånga icke skattebetalande bidragstagare, ej gängkriminella bidrar med? Eller e det enbart kopplat till direkta brottsligheten?

  16
 2. Flera av dessa ser ju ut att lida av något kromosomfel. Särskilt nummer två från vänster i den andra raden med 4 foton.

  16
 3. Vilket borgar för högre straff, om en 18-åring som begår ett grovt brott och som har en historia av att begå brott döms till 24 års fängelse så kommer vederbörande ut efter ca. 18 år om den sköter sig.
  Om vi dessutom sänker bekvämlighetsnivån till 3000;- per dag kommer detta kosta samhället 18 miljoner.
  Inför vi dessutom att utländska medborgare som döms till fängelse ska utvisas kan vi sätta dessa i arrenderade fängelser, t.ex. i Afghanistan där dygnskostnaden kanske blir 1000;-. Då kommer detta att kosta oss 6 miljoner för 18 år. Därefter skickas vederbörande ut i Afghanistan och får klara sig själv.
  Vi kan vara snälla och låta dem lära sig parsi eller vad fan de nu snackar i Afghanistan i fängelset.

  20
 4. Det varven siffra som föranledde den tidigare statsministern att tro att en höjning av BNP var det samma som vinst för samhället.
  Inte så konstigt eftersom han var chef för Metall ettan och inte ekonom.
  Anställa bocken som trädgårdsmästare är inte bra.

  19
 5. Vi kan börja med att avfärda mytomanen Löfvens påstående om att de blir lönsamma lite längre fram. Sedan får vi förstå vad Einstein sa,
  – Den som misslyckas första gången och försöker göra om samma sak på samma sätt en gång till, är dömd att misslyckas.
  Totalstopp för invandring där människor inte kan identifiera sig och inte kan sköta ett arbete.

  33

Kommentera