USA, Kina, Nord- och Sydkorea eniga om fred?

UTRIKES. USA, Kina, Nordkorea och Sydkorea är ”i princip eniga” om att formellt deklarera ett slut på Koreakriget. Det säger Sydkoreas president Moon Jae-in på en presskonferens i Australien, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Foto: Försvarsmakten

Moon säger att Sydkorea ska trycka på för en fredsdeklaration och att han tror att det skulle öka möjligheten för återupptagna diplomatiska samtal med Nordkorea för både USA och Sydkorea.

Moon gav beskedet efter samtal med Australiens premiärminister Scott Morrison i Canberra. Koreakriget rasade mellan 1950 och 1953 men något fredsavtal har aldrig undertecknats.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan länderna. Sverige deltar i arbetet sedan 1953 och kontrollerar att det spända läget inte trappas upp.

NNSC består i dag av tre nationer, Sverige och Schweiz, vilka vardera bidrar med fem officerare som permanent löser kommissionens uppdrag. Vidare ingår Polen med två officerare som kortare perioder cirka två gånger per år deltar i kommissionens arbete. När vapenstilleståndsavtalet etablerades 1953 bestod organisationen av cirka 400 personer från Polen, Schweiz, Sverige och Tjeckoslovakien.

Delegationens camp ligger i Panmunjom, platsen där vapenstilleståndsavtalet skrevs under efter Koreakriget och där både fångutväxling och samtal har skett sedan dess.

-Pettersson säger att Sverige har haft soldater på plats sedan 1953, just nu är det fem officerare på heltid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “USA, Kina, Nord- och Sydkorea eniga om fred?

  1. jo då det är en fråga om marknads andelar. men sllt kostar och en dålig relation mellan kina och usa förbättra relationena med nordkorea och usa samtidigt som kineser och ryssland knyter flera vändskapsband! i slutet är frågan vilken ekonomi är starkast.
    för övrigt nordkorea är en skit stat som ingen bryr sig i det är bara korkade svenskar som gör statsbesök hä och blir lurade på volvo bilar.

    problemet är usa och kina med Ryssland .
    usa har inte råd stålarna är slut

Kommentera