Etiska rådet hölls utanför beslut om vaccinpass

INRIKES. Varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten tillfrågade Statens medicinsk-etiska råd (Smer) inför beslutet att införa vaccinpass, rapporterar Göteborgs-Posten, bakom betalvägg. Flera av rådets medlemmar pekar nu på att det saknas en etisk analys av åtgärden.

Jag tycker att det är underligt. Det här rör en massa etiska frågor och därför borde man ha rådfrågat Smer, säger Göran Collste, professor emeritus och medlem i rådet.

Statens medicinsk-etiska råd har till uppgift att ge vägledning till riksdag och regering i frågor som rör medicinsk etik. Rådets medlemmar, som består både av politiker och experter, är inte överens om åtgärden var rätt väg att gå. Den personliga integriteten är ett argument som talar emot vaccinpass, tycker professorn Mikael Sandlund. – Det är inte helt okontroversiellt att införa en sådan regel, säger Sandlund.

Från 1 december krävs det vaccinationsbevis för den som ska gå på ett evenemang inomhus med fler än 100 deltagare. Socialminister Lena Hallengren som har en grundlön på 142.000 kronor i månaden är ansvarig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Etiska rådet hölls utanför beslut om vaccinpass

 1. Oavsett motivering är vare sig kartläggning av en hel befolkning med vaccinpass inte lagligt, Thats it!
  Vaccinpass strider till 100% mot i Sverige grundlagar och EU/FN Konventioner och dessutom anstiftar vaccinpass till brott, ty kortbedragare läser trådlöst av kortuppgifterna lika enkelt som när kortkoden ”blippas” i affärer, bensinstationer och restauranger.

  Bedragare som tidigare kom åt kortuppgifter på en meters avstånd gör det idag år 2021 på mer än tio meters avstånd vilket är en varning tillika avser ”Skyddskort med störsändare som aktiveras när någon försöker läsa av korten gör kortinformation oläsbar” för tester med en mycket liten gömd antenn i kläderna med mottagare i en väska avläste kortuppgifterna bland människor i storstadsvimlet, således går inte heller att lita på för mjukvaran laddas ner via internet, vilket ger hög osäkert.

  Bankkod etcetera är man personligt ansvarig för och enormt svårt är att bevisa att ”skimning skett” trotts att man inte märker om det sker och med insikt i personligt ansvar är det oklokt att frivilligt ge kreti och pleti möjlighet att skimma alla uppgifter som behövs för att tömma allt, inkluderande bankkonton.

  17
  • Fast vad har det du skriver om med covidpass att göra? De är väl inte trådlösa?

   Allt som har med sjukvård att göra ”kartläggs” väl i vilket fall genom journalsystem. Att svenskar (men inte immigranter eller utlänningar) är ett extremt väl bokfört folk är det ingen tvekan om och vaccinpassen är därmed inget nytt eller särskilt.

   2
   2
   • @Lrs. Förvisso är svenska folket ett av de mest kartlagda i världen, vilket också ”immigranter eller utlänningar får erfara” och avseende vaccinpass i mobilen är det förenat med oerhört stor risk att mobilen töms av den person som scannar vaccinpasset!
    Dem som visar covidpass för att komma in på en krog utsätter sig naturligtvis för risken att allt innehåll inkluderande bank Id skannas och alla bankonton kan vara tömda direkt eller någon vecka senare och polisanmälan avskrivs direkt för att det inte går att bevisa när, var, hur eller namn på dem som scannat vaccinpasset också skannat iBank id och tömt bankontot.

    I Danmark NemID skandal började i avisen ”alle var så glade for NemID”- var det till ”svindel afslører ukendt sikkerhedshul” och att tillåta mobil scanning av vaccinpass har faktiskt ännu fler säkerhetsbrister om man ser scenario av att samma kväll besöka flera krogar och tillåta varje krogs personal scanna i mobil vaccinpass som också innehåller Bank ID med personligt ansvar och omöjligt är att bevisa att ”skimning skett” för att man inte märker det.
    Med insikt i de rättsosäkra facto frivilligt ge okända tillgång till alla uppgifter i mobilen får naturligtvis förödande följder av regimen i strid mot Sverige Grundlagar, EU och FN konventions och det minsta befolkningen kan begära är att regimen skriftligt vidimerar att regimen ger full ersättning till befolkningen som genom statligt tvång av uppvisande i mobilen vaccinpass riskerar att få eller har fått BankID röjda och bankkonton tömda.
    Mvh.

 2. Regeringen bryr sig väl inte om råden i någonting? Eller?
  De är ju bara rådgivande
  Med så perfekta personer som de själva inbillar sig att de är, så finns det ingen anledning att lyssna på råd som inte passar dem själva

  28
 3. På sätt och vis var det ju inte alls förvånande att vaccinpasset infördes, eftersom staten lagt ner en hel massa pengar på att ta fram det. Så såklart vill de ha valuta för vad de spenderat. Och att de inte tillfrågade Smer är inte heller särskilt förvånande, eftersom det säkert blivit ett klart nej, detsamma om de hade hållit en folkomröstning om detta. Det är heller inte förvånande att en sosseregering införde detta, för ja…vi vet ju hur sossarna är; allt de vill ha är makt, makt och mer makt.
  Detta är dock djupt oetiskt och rent av tyranniskt, särskilt eftersom de som vårdas på sjukhus för Covid uppgår till enbart något 20-tal. Smittad betyder inte sjuk. Detta coronatyranneri måste få ett slut nu.

  54
  1
  • Det värsta är att moderaterna, partiet som en gång i tiden stodupp för antikommunismen nu är det värsta storebrorpartiet.
   Dom kräver värre inskränkningar än sossarna i coronapolitiken.
   Tar inte SD avstånd från M så hamnar min röst i höst på AfS.

   20
   1

Kommentera