Reportern Frida Sundkvist: ”Jag får sparken för att Expressen vill tysta mig”

MEDIA. Expressens profilerade grävjournalist Frida Sundkvist får sparken efter att ha läckt information till tidningen Dagens ETC om att en högt uppsatt chef på Expressen utretts internt för sexuella övergrepp, säger hon till Dagens ETC.

Frida Sundkvist Foto: Alex Ljungdahl

Under intervjun spelar hon upp ett smygbandat telefonsamtal med Expressens advokat där Sundkvist konfronteras. ”Vi har förstått att Frida fortsatt att agera. Dels försökt utreda själv, fiska fram mer information. Dels varit i kontakt med journalisten på ETC”, säger advokaten.

Frida Sundkvist säger till Dagens ETC att hon inte ångrar något. – Jag har försökt få tidningen att förstå att det finns problem med värderingar hos chefer och reportrar, eftersom man historiskt har sminkat över deras beteenden.

Expressen och tidningens fackklubb avböjer att kommentera med hänvisning till att sekretess råder vid pågående personalärenden.

-Pettersson säger att Expressen och David Baas har inte tid att utreda sina egna, de har har bara tid med SD…

Synd bara att Frida Sundkvist vänder sig till ETC som inte är en rumsren tidning…

I slutet av november rapporterade Dagens ETC att en chef på Expressen hade utretts för sexuella övergrepp

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Reportern Frida Sundkvist: ”Jag får sparken för att Expressen vill tysta mig”

 1. Det finns en stark övertro på att tidningar och media i Sverige alltid är ärliga och står för såväl sanningen och rätta åsikter. Men så är det ju inte i verkligheten. De flesta tidningar drivs i vinstsyfte och har ägare med starkt konservativa åsikter. De vill helt enkelt ha lydiga journalister som i grunden skall smörja kapitalet, deras åsikter och moral. Kort sagt det viktigaste hos tidningsägare är annonsörerna som står för större delen av inkomsterna. Om du som journalist på något sätt stör det förhållandet får du räkna med repressalier av olika slag och det sker alltid mellan skål och vägg. Och var skall den journalisten ta vägen sen när det i stort sett bara finns knappt tio tidningsbolag kvar i Sverige som alla känner varandra väl. Därför finns det i dag sedan många år tillbaka en tystnadskultur inom media – man är helt enkelt rädd för att få sparken. Under mina 30 år som journalist har jag åtskilliga gånger blivit kränkt och bestraffad för mina åsikter och kunskap. Inte vid ett enda tillfälle har mina kollegor haft viljan eller vågat hjälpa mig. Nej man får stå där själv och bli utpekad som den felaktiga länken. När jag en gång blev inkallad till ägarna för ett utvecklingssamtal fick jag veta att jag inte kunde skriva lokaljournalistiska artiklar trots att jag då redan publicerat mellan 10.000 – 15.000 artiklar i deras tidning och sen undrade ägaren om vad jag skulle säga om jag fick en årslön och gå. Det var tacken för 15 års arbete. Men den gången fick jag hjälp av Journalistförbundet som påpekade att de inte hade rätt att säga upp mg på så svaga grunder och att det i så fall skulle kosta dem 32 månadslöner. Och hade jag fått det så hade jag gått och fortsatt att doktorera i Etnologi. Vid flera andra tillfällen blev man så illa behandlad av tidningsledningen så hade det gällt en annan bransch så hade man skrivit om detta och då skulle antagligen arbetsgivaren blivit fälld i arbetsdomstolen. Snyggare än så är det inte och i dagens mediavärld har förhållandena blivit ännu värre. Så Frida Sundkvist stå på dig – det behövs många fler sådana som du och jag hoppas av hela mitt hjärta att några har modet att stötta dig. Tack för ordet!

 2. Sitter FACKET också vackert i chefernas knä ??
  och varit delaktiga med att sparka Frida???
  Istället för att försvara henne !!

  44
 3. Blev oxå utsatt av en psykopatchef men po.itikerna o högre chefer stöttade hen, fy fan så uselt men det var sossar inblandade

  32
 4. Antar att socialistiska Frida medvetet gjort detta eftersom hon helst vill jobba Etc. Så hade hon inte fått sparken hade hon fortsatt samla information för sin artikel innan hon dumpade Expressen som en het potatis och sprang över till Etc.

  17
  1
 5. Dessa ynkliga kvällsblaskor som slår upp feta rubriker när det är en misshaglig person som sagt eller gjort något, och själva ser sig som Moralens väktare är inget annat än ynkryggar i storformat. Tror fan att Frida Sundkvist inte får vara kvar, för hon har ju Ryggrad, och sådana är inte välkomna i kvällspressen, men Sundkvist behöver nog inte gå arbetslösa
  länge, det är ett sug efter hederliga personer idag, och sådana verkar inte finnas i
  tidningsledningarna?

  41
 6. Chefer är ju fridlysta!
  Det vet väl alla ?

  Har själv kämpat i två år för att rädda min fru när hon blev utsatt för en psykopat (ej sexuellt !).

  Jag/vi vann till slut – fick mycket hög ersättning !
  Psykopaten fick sparken !

  Har en hel bokhylla med dokumentation från fighten.
  Lever gott nu !

  53
   • ja att det är något fel i jornalist kåren är känt och med stor säkerhet är det press stöd och disbrutionsstöd !!
    det gör ju att pressen i Sverige är allt annat än fri eller saklig ..

    7
    1

Kommentera