Ryska gasleveranser i Nord Stream 2 dröjer

UTRIKES. En del av orsakerna till att elpriserna är rekordhöga är att det är brist på gas i Europa, flera länder har stängt kärnkraftsreaktorer och minskat på kolanvändningen. Det har inte kunnat ersättas fullt ut. Ryska Gazprom kommer inte börja pumpa gas till Tyskland via den nya gasledningen Nord Stream 2 förrän det finns en tysk licens på plats, uppger Gazprom-källor för Reuters. – Vi vill inte försöka få till en snabbare tillståndsprocess. Nu är det Tyskland som har bollen, uppger en av källorna.

Nord Stream 1 och 2. 1:an levererar.

Bygget av den kontroversiella gasledningen har stöttats av Angela Merkel. Nu lämnar hon posten och eftertäds av socialdemokraten Olaf Scholz. Stödet från honom är inte lika självklart.

I Europa råder gasbrist och elpriserna har skjutit i höjden. Den 122 mil långa gasledningen Nord Stream 2, från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland, har en kapacitet på leveranser av 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Bakom bygget av av Nord Stream 2 står förutom Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nord Stream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.

Enligt källor väntas tillståndsprocessen till följd av detta inte gå att slutföra förrän tidigast i mars 2022.

Gazproms aktie har lyft med nästan 70 procent på Moskvabörsen hittills i år.

-Pettersson tror att problemen bottnar i Ukraina.

Lakhta Center med Gazproms huvudkontor i St Petersburg, Ryssland Bild Wikipedia

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Ryska gasleveranser i Nord Stream 2 dröjer

 1. En intressant inlägg från Flashback
  Citat:
  (Ursprungligen postat av Goulburn)
  Om Tyskarna inte ville ha NS 2 borde de väl sagt det innan bygget startade. Det är uppenbart att det är USA som idkar utpressning mot Tyskland.
  USA har skickat en ”gasambassadör” till Tyskland med uppgift att övervaka den tyska regeringens arbete kring Nord Stream 2. Problemet är inte att Tyskland krånglar, utan en regering på andra sidan Atlanten förbjuder en suverän (nåja…) europeisk stat att välja handelspartners.

  Först hotade Washington Tyskland inför öppen ridå med sanktioner. Det hette ”Nord stream får inte byggas klart”. När Tyskland svarade med att man tänkte ta fallet till FN, inträffade den mycket egendomliga kalsongförgiftningen med Navalny i huvudrollen. Tyskland tvingades på en armlängds avstånd från Moskva.

  När Nord Stream 2 ändå byggdes klart tvingades Tyskland till en förnedrande uppgörelse. Dels skulle Tyskland se till att Ukraina användes som transitland, dels skulle Tyskland bygga terminaler för att kunna ta emot amerikansk miljövidrig skiffergas, dels skulle amerikanska baser i Tyskland förses med icke-rysk gas. I paketet ingick en amerikansk utsände som skulle övervaka den tyska regeringen.

  Tydligen har övervakarens mål hela tiden varit att stoppa Nord Stream 2 helt och hållet, i enlighet med Washingtons ursprungliga plan. Den tyska myndigheten som certifierar elnät och gasledningar kan inte certifiera bolag som inte är registrerade i Tyskland.
  Nord Stream 2 med säte i Schweiz kommer nu att registrera ett dotterbolag i Tyskland för att lösa problemet.

  Citat:
  Ursprungligen postat av Goulburn
  USA vill sälja sin egna dyrare gas till Västeuropa. Om de kan stoppa NS 2 så att mycket av gasen även i fortsättningen måste gå genom Ukraina blir det vinst för både USA och Ukraina. Ukraina kan höja priset för Ryssarna för att transportera gasen genom Ukraina och höja den egna vinsten på gasen som passerar landet och om den ryska gasen då blir dyrare i Västeuropa än gas från USA måste Ryssarna säja gasen billigare om de även i fortsättningen vill sälja gas till Västeuropa.
  Alldeles riktig analys. Det handlar förstås alltid om makt och pengar. USA upplever att det främsta strategiska hotet är alliansen mellan Kina och Ryssland. Genom att förbjuda Tyskland att köpa rysk gas slår man två/tre flugor i en smäll:

  – Ryssland går miste om inkomster
  – Smällen för bygget av Nord Stream 2 får tas av Tyskland/Ryssland
  – Amerikansk gas kan prackas på EU till ett överpris

 2. Ja ni ser ju hur mycket MP lyckats förstöra här i landet på några år, tant Merkel är av
  samma skrot och korn, dessa dåraktiga politiker ska hållas så långt från makten som möjligt.

  19
  • Dom borde sitta bakom lås och bom.
   Om du eller jag undanhåller några hundratusen kronor för skattemasen riskerar vi fängelse men för en politiker som helt avsiktligt förstör ett land finns ingen rättvisa.
   Dom kan dra sig undan med feta arvoden som belöning.

   20
   1
 3. Pettersson på vilket sätt är den gasledningen ” kontroversiell”?
  Och det blir spännande att läsa varför du tycker att ” allt bottnar i Ukraina”?
  Länder som köper gas skulle kunna ordna så att de köper gas direkt i gränsen och väljer själva transporten och leveransen. Och betalar förstås för transit till vem som helst. Så hjäkper man ekonomiskt t.ex. Ukraina

  15
  • Kontroversiell betyder omstridd, omtvistade och jag tror knappast du har undgått debatten om att Västeuropa ska göra sig mer beroende av gas från Ryssland.

   Kan Putin kolonisera delar av ett grannland han själv erkänd har suveräna gränser så kan han strypa gastillförseln också.

   Märkligt att inte alla tillstånd var klara innan Nord Stream 2 byggdes.

   8
   8
   • Jag vet exakt vad ordet ” kontroversiell” innebär. Frågan var varför du kallar ledningen så. Att Ryssland bygger egen gasledning betyder absolut inte att Västeuropa blir mer beroende av Rysslands gas. Länderna bestämmer själva och har val. Ingen tvingar någon. Men för Europa blir förmodligen gasinköp billigare? Att se negativt i det är också omstridigt ( om man tänker förstås på helt vanliga människor).
    Vad menar du med ” kolonisera grannland”?
    Och du har ingen belägg att påstå att Ryssland har brutit mot någon inköp-eller leveransavtal. Du går efter USA:s skrämselpropaganda. USA som vill gärna fylla på europeiska marknaden med sin egenproducerad gas. Att inte se det bör man vara inte så klok. Allt syddes med vita trådar. USA och Ukraina har sina ekonomiska intressen.
    Alla tillstånd var klara. Frågan var om gasledningen omfattas eller ej något av EU:s regelverk. Vem förlorar på att det dröjer på tiden ( ingen tvekan att det blir godkänd) att gasledningen i bruk återstår att se. Så länge ska Västeuropa köra igång sina kolkraftverk som de kritiserar bl.a. China för… Så varsågod… Marknaden är fri samt det finns val både för köpare och för säljare…Var och en gör sitt prioritet… Hoppas att vinter i Sverige blir mjuk och inte så kall samt elräkningarna går att betala ( allt annat är föstås Putins fel)

    18
    1
   • Du vet inte alls vad kontroversiella betyder. Då skulle du inte fråga vad jag menar.

    Sverige har ifrågasatt ledningen, de baltiska staterna likaså, sammanlagt har nio EU-länder protesterat. USA har bråkat. Svenska försvaret är inte glada.

    Transitavtalet mellan Ryssland och Ukraina löper ut 2024.

    Ryssland hade ett avtal med Ukraina om att ta hand om alla kärnvapen på Ukrainas mark när Sovjet föll mot att de erkände Ukrainas gränser. Trots det annekterade Putin Krim.

    Ryssland hyrde flottbasen i Sevastopol på Krim till år 2042. Det avtalet bröt Ryssland.

    Enligt vissa har även Ryssland minskat gasleveranserna. Om det stämmer vet jag inte.

    https://www.dagensps.se/bors-finans/ravaror/maktspel-bakom-minskningen-av-rysk-gas-till-europa/

    Det går inte att lita på Putin.

    1
    5
   • Ojdå… när politisk aktivist student Malin Beeck (enligt henne själv ”erfaren skribent med bakgrund från bl.a. Aftonbladet, Arbetarbladet och ETC”) blir en trovärdig källa för dig Pettersson? Hänvisning till analyser från Independent Commodity Intelligence Services, ICIS utan att länka till något konkret. Men även om det stämmer och ”Ryssland levererar mindre gas till Europa än tidigare” beror på att Europa prioriterar att köpa gas på börsen istället för ingå avtal. Så inga avtal om gasleveranser bröts av Ryssland.
    Det står faktiskt tydligt ” något inköp-eller leveransavtal”. Vad har det med Krim och och Sevastopol (som inte tillhör Ukraina nu) att göra? Hur relevant är det i sammanhanget?
    Och att Ryssland ”minskar gasleveranser till Europa” betyder absolut inte att Ryssland bryter mot något inköp-eller leveransavtal. Det fattar du själv.

    Citerar dig: ”Sverige har ifrågasatt ledningen, de baltiska staterna likaså, sammanlagt har nio EU-länder protesterat. USA har bråkat. Svenska försvaret är inte glada.” Får man höra anledningar till sådan ifrågasättande? Pådyvlat av USA ”maktspel”? eller? Vettiga motiveringar?

   • Ryssland bröt avtalen om Ukrainas suveräna gränser och att hyra hamnen i Sevastopol till 2042.

    Ryssland och tsar Putin uppträder som en imperialistisk kolonialmakt mot sina grannländer.

    EU och Ryssland hade byggt upp ett ”strategiskt partnerskap” som bland annat omfattade handel, ekonomi, energi, klimatförändring, utbildning, kultur och säkerhetsfrågor, inbegripet terrorismbekämpning, icke-spridning av kärnvapen och konfliktlösning i Mellanöstern. EU var en varm förespråkare av Rysslands anslutning till Världshandelsorganisationen (WTO) som fullbordades 2012 sedan koloniserade Putin Krim.

    Sverige hade gemensamma militärövningar med Ryssland till 2008 då Ryssland koloniserade delar av Georgien.

    1
    1
   • Ditt hat mot Putin gör dig blind och dum. Läs på lite mer och fråga folk helst i de områden som du skriver om…

   • Pettersson om enligt dig både Ukraina och Georgien är ” okkuperade” av Ryssland varför ger inte Sverige status flyktingar asylsökande därifrån? Är inte detta var meningen med visumfri vistelse för dem i EU?
    Dubbelmoral betyder dubbelt så bra?
    Och ja, precis som Sverige erkände Palestina erkände Ryssland Osetien och Abkhazien som självständiga länder och nu har avtal med dem art hjälpa till militärt ekonomiskt osv.
    Dra parallell med Kosovo som ville bryta sig från Jugoslavien.
    Samma sak med Krim.
    Varför fick Kosovo göra så men inte Krim och inte Osetien och Abkhazien? Mindre värda? Eller beror på att i första fall var det i USA:s intresse och de andra är emot USA:s intresse?

   • Varför skulle vi ge asyl till invånarna i Georgien och Ukraina?

    Jag hatar inte Putin, jag känner honom inte men han är inne på en farlig väg som om det blir värre ekonomiska sanktioner kommer att drabba det ryska folket värst.

    Men du verkar bry dig mer om tsar Putin än om ryssarna.

    1
    1
   • Ryssland försörjer sig själv till 88% ( om jag minns rätt). Vad har du för belägg att påstå att ” ekonomiska sanktioner DRABBAR ryssarna”? På vilket sätt då?
    Och ja, jag är en del av Ryssarna och bryr mig om mitt folk. Putin är bara ledare för mitt land hittills. Och jag som är 48 år nu har några att jämföra med. Samt kommer ihåg hur vi levde då.
    Ska sådana som du som aldrig varit i mitt land och aldrig umgåts med ryssar förolämpa mitt lands folkvalde president?

 4. Ryssland pumpar det dom skall enligt alla kontrakt, och givetvis bottnar det i Ukraina.
  Varför skall dom öka leveranser genom Ukraina och betala mera i transit avgifter.
  Ryssland håller ju Ukraina under armarna med transitavgifter.

  16
  • Det är kanske anledning att investera i egen gasledning en gång än att betala transitavgifter hela tiden? Oavsett vem. Det är bara att tänka ekonomiskt. Ryssland håller ju sig till kontraktförbindelser så ingen får klaga. Och att slipa betala transitavgifter och ha egen ledning är bara smart och ingenting med ”att hålla under armarna” att göra.
   Tvärtom om Ryssland vill fortsätta ”hålla Ukraina under armarna med transitavgifter” så kanske fördelaktigt att fortsätta på samma sätt då? varför förlora Ukrainas beroende? Det är bara frågor…Jag vet inte svaren men rent logiskt och företagsmässigt är fördelaktigt att ha egen gasledning än att betala till någon. Håller du inte med mig?

  • Ja och dessutom stjäl Ukraina som korpar ur transitledningen…. Detta var o är orsaken till att den 2:a ledningen i Östersjön byggdes.Ryssland/Västeuropa vill slippa vara utsatt för deras utpressning.
   F.ö. har Tyskland själva satt sig i denna rävsax,när Diktator Merkel ensam beslutade stänga ner deras Kärnkraft !
   De som nu är beroende,förutom 4:e Riket är f.d. öststaterna,vars gas levereras via Östersjön.

   • Intressant ur SVT Rapport ikväll, källa fredsforskningsinstitutet SIPRI: i fördelningen av den globala vapenförsäljningen år 2020 stod USA för 54 procent, Europa för 21 %, Kina för 13 % och Ryssland för endast 5 (fem) procent!

 5. Nu har det blivit tre stycket fatala misstag från Merkel.
  Avvecklat kärnkraften.
  Öppnat för massinvandring.
  Bli beroende av rysk gas.
  Otroligt att denna kvinnan fick tillstånd att förstöra så mycket.

  28
 6. ”Der tiefe Staat” är orsaken till dröjsmålet. Samma agendasättande byråkrater här som där.

  28

Kommentera