Dagens tankeställare 46

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 46

Den 6 december är Finlands självständighetsdag. Fast nu i EU-tider får vi väl kalla den Självständighetens minnesdag.

Till traditionen hör att filmen Okänd soldat visas på TV. Väinö Linnas roman utkom 1954 och har blivit vårt egentliga nationalepos, att jämföra med Vilhelm Mobergs Utvandrarserie. Okänd soldat har filmatiserats tre gånger, men den ursprungliga versionen i Edvin Laines regi (1955) är tvivelsutan den som består. I min barndom visades filmen förutom på TV också i skolorna i mån av möjlighet.

Nedan en symbolisk figur från filmen. Undersergeant Lehto, spelad av finlandssvensken Åke Lindman. En bitter och viljestark karaktär som hukade sig varken inför Röda armén eller stroppiga officerare.

Rune Holmström

Åke Lindman spelar Okänd soldat 1955

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Dagens tankeställare 46

  1. Jag lånade en gång Väinö Linnas ”Okänd Soldat” åt en släkting som flyttat till Stockholm. Boken har den suggestiva originalpärmen i rött och vitt. Min släkting berättade att folk tenderade att glo när hon läste boken i tunnelbanan och på tåget.

    Var det måntro pärmen med profilen av en soldat med hjälm av tysk typ eller var det bara det enkla faktum att någon läste en bok som fick folk att stirra ??

    För övrigt, utbudet av klassisk litteratur på svenska är överväldigande stort i Finland jämfört med Sverige. Lenins memoarer på svenska finns det 13 på dussinet att köpa i Sverige, men det är klent med utbudet av klassisk litteratur i Sverige.

Kommentera