Skyhögt elpris och bränsleskada i reaktor – problemen hopar sig i elnätet

ELFÖRSÖRJNING. Det är kallt, importbehovet spås till 1 600 MW, flera utlandskablar har begränsad överföring och Oskarshamnreaktorn har en bränsleskada. Läget i elsystemet inför vintern är ansträngt, skriver tidningen Ny Teknik. När jag tittar i Kontrollrummet importerar Sverige 1182 MW från Norge, Danmark och Tyskland.

Läs gärna hela artikeln på tidningen Ny Teknik.

Oskarshamn 3 har en skada som oroar. Det är Nordens största elproduktionsanläggning. Den timme när elbehovet är som störst, den så kallade topplasttimmen. Den här vintern bedömdes underskottet till 1600 MW om vintern blir en normalårsvinter. Blir det en så kallad tioårsvinter, som statistiskt sett inträffar en gång på tio år, landar underskottet i stället på 2800 MW i prognosen. Men möjligheten att importera är begränsad eftersom grannarna surnat till på Sveriges överföringskapacitet och bristande möjligheter att hjälpa dem när det krisar.

När elpriserna stiger kan vissa industrier och stora elkonsumenter dra ner sin elkonsumtion. Men om det inte räcker har Svenska kraftnät en sista åtgärd att ta till: Manuell frånkoppling.  

Det innebär att elen helt enkelt stängs av i en del av elsystemet.  

Vi har aldrig behövt göra det. Men skulle det bli nödvändigt är det en åtgärd för att hindra hela systemet från att gå ner. Genom att koppla bort vissa delar kan stabiliteten upprätthållas i hela systemet tills situationen har förbättrats och vi kan återställa elen, säger Pontus de Maré. 

Svenska kraftnät har beräknat hur stor risken är för att manuell frånkoppling ska bli nödvändig. Enligt den senaste beräkningen, med de kända överföringsbegränsningarna inkluderade, finns en sådan risk under några minuter per helår. 

Risken har ökat lite från den tidigare beräkningen om sex minuter per helår, men inte särskilt mycket. Hur mycket kan vi inte säga för vi är inte färdiga med alla analyser ännu, säger Svenska Kraftnäts driftchef Pontus de Maré. 

-Pettersson läser men fattar inte riktigt. Det är skapligt kallt i landet, vi importerar el, den 2:a december är Svenska Kraftnät inte klara med sina analyser om elnätets sårbarhet!!! Vi går alltså in i vintern med ett sårbart elnät, men vi chansar eftersom risken är liten…

Antal reaktorer i Sverige: Oskarshamns kärnkraftverk ägs av OKG Aktiebolag, som i sin tur ägs till 54,5 procent av Uniper och 45,5 procent av Fortum. Av de tre ursprungliga reaktorerna i Oskarshamn är bara en kvar i drift. De övriga har stängts permanent.

Reaktorn Oskarshamn 3, är Nordens största elproduktionsanläggning. Den har en bränsleskada som upptäcktes den 15 november och hålls sedan dess under kontinuerlig uppsikt. Det är normalt ingen fara utan kan åtgärdas vid normalt underhåll i april, men behöver Oskarshamn 3 tas ur drift beräknas det till fem dagars stillestånd.

Övriga reaktorer i Sverige är två i Ringhals och tre i Forsmark. Sammanlagt alltså sex stycken i Sverige.

Som mest hade Sverige tolv reaktorer innan Barsebäck stängde helt och Ringhals nyligen stängt två.

-En gång var Pettersson stolt över vad vi åstadkom i Sverige, men nu är det andra saker som är viktiga, resurserna läggs på genustrams, värdegrund och annat skit…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Skyhögt elpris och bränsleskada i reaktor – problemen hopar sig i elnätet

 1. Stäng ner S-holm så kommer priset att gå ner, lika skatten för el över lag.
  Vi andra på landet eldar sopor och ved i kaninen för värmens skull.

  21
 2. Ju fler pålitliga kärnkraftverk som tas ur drift, desto mer skadligt blir de instabila vindmöllorna. Ju fler vindmöllor, desto mer skadligt för elsystemets pålitlighet. Eftersom vinden är, i högsta grad, opålitlig. Inte det lättaste att hålla 50 Hz då…

  25
  • Därför återstarta kärnkraftverken och börja åter uppbygga Barsebäcksverket. Stockholmarna bryr si inte om oss ude i lanned, de har di visat gång po gång. Och sen så är där di där miljö fubbickarna. Ud me di ur riksdan.

   12
 3. det är ju nu problemet kommer frågan är vem bär ansvaret ? detta är ju bara början när folk börjar frysa ihjäl i kåkarna !? det är ju fortfarande regeringen . det är ju inte så att bara för miljömupparna och Centerpartiet lämnat regering så går dom ju inte fria? det största ansvaret ligger på den då kallade rödgröna röran. i detta fall C och MP

  25

Kommentera