Finland omfamnar kärnkraften. Det kan minska Sveriges elproblem

ENERGI. I Sverige har kärnkraften blivit en så infekterad fråga att regeringen inte har löst slutförvaringen av kärnbränsle. Men i Finland präglas inställningen av pragmatism, alltså praktisk inriktad och realistisk. Snart kan mer finsk kärnkraft betyda stabilare elpriser i Sverige.

Olkiluoto-3 Foto TVO

Sverige kan dra en lättnadens suck om ett år då det finska reaktorbygget Olkiluoto 3 beräknas vara i full drift. Enligt Bixias analytiker Johan Sigvardsson kommer bygget att leda till att de svenska elpriserna stabiliserar sig. Som bekant har elpriserna skenat i omgångar under hösten.

Finland har varit ett underskottsområde med ständig import. Och man importerar som mest längst upp från norra Sverige men ganska frekvent även från Stockholm eller elområde SE3. Med andra ord kommer vi inte att fortsätta exportera i samma utsträckning till Finland när reaktorerna byggs ut, det gör att vi får behålla mer kraft i Sverige, säger Sigvardsson.

Finland har fyra kärnreaktorer i drift vid två kärnkraftverk, Lovisa och Olkiluoto, som vardera står för 30 procent av dagens elproduktion. Olkiluoto kärnkraftverk består av två reaktorer, och snart kommer den tredje reaktorn alltså varit på plats efter många förseningar. Därmed kommer 50 procent av den el som produceras i Finland på lite sikt komma från kärnkraft. I Sverige står kärnkraften ett normalår för en tredjedel av elproduktionen.

Det finns också planer att företaget Fennovoima ska bygga ett kärnkraftverk, Hanhikivi 1, i mellersta Finland. Byggtillstånd kan komma till nästa sommar, varpå arbetet påbörjas nästa höst. Men inget är klart, och mycket handlar om vad det blir för resultatet av taxonomiförhandlingarna i EU. Alltså om EU kommer att klassa kärnkraften som hållbar.

Dessutom har den finska regeringen öppnat för små och modulära reaktorer (SMR på engelska) som är mycket mindre än konventionella kärnreaktorer. Lagen ska ändras för att underlätta utbyggnaden av dessa kärnkraftverk. Förhoppningen är att det leder till att det blir enklare och mer kostnadseffektivt att bygga små och modulära reaktorer. – Men det är en lång process innan de små och modulära reaktorerna kan bli verklighet. Det kan bli redan 2030, men dröja så länge som 2035, säger Jukka Relander, kommunikationschef på Finsk Energi.

Till och med ”De gröna” i Finland accepterar kärnkraft. Det är viktigare att ta hand om klimatproblemet först än att montera ned kärnkraften. Ur De Grönas perspektiv, är det viktigast att fasa ut de fossila bränslena och då får man acceptera att elproduktionen kommer från andra energislag. Fördelen med kärnkraften är bland annat att den ger en stabil energiförsörjning till skillnad från väderberoende vatten- och vindkraft.

Läs mer på Tidningen Näringslivet…

SMR Kärnkraftsreaktor Bild från Blykalla

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Finland omfamnar kärnkraften. Det kan minska Sveriges elproblem

 1. Elintensiva framtidsbranscher kommer flytta dit. Sverige går miste om framtida industrigrenar i och med främst miljöpartiet men naturligtvis alla andra i 7-klövern (som kunde motat MP:s psykiska störningar) också.

 2. Finland är att lita på i allt, Garanterat!!
  Dom har minimal invandring också.
  Tur vi har smartare grannar än våra egna experter.
  Finnarna är bättre och klokare på mycket faktiskt.

  17

Kommentera