5-0 till bortalaget från Somalia vid dom för assistansbedrägerier för tolv miljoner

ASSISTANSBEDRÄGERIER. Idag föll domen vid Örebro Tingsrätt Mål nr: B 958-21, mot den man som tillsammans med sina assistenter åtalats för att ha överdrivit sin sjukdom och fått bidrag från Försäkringskassan på 12 miljoner kronor. Enligt domen säger en sjukgymnast att mannen grundlurat henne när han överdrivit sina besvär.

Polisen fattade misstankar mot mannen och började spana på honom och hans personliga assistenter. Till vården och Försäkringskassan menade mannen att han knappt kunde röra sig för egen maskin, när sjukgymnaster besökte honom i hemmet kunde han bland annat inte vända sig i sängen utan hjälp av två personer.

Men polisens spanare kunde avslöja att hans fysiska förmåga var bättre än så, på spaningsfilmer syns bland annat hur mannen kliver på en buss och drar en väska när han är ute och reser.

Enligt domen säger en av sjukgymnasterna att hon känner sig grundlurad när hon ser spanarnas bilder.

I åklagarens bevismaterial framgår även att assistenterna inte varit hos mannen vid flera av de tidpunkter som de redovisat att de utfört assistans åt honom.

Totalt har Försäkringskassan betalat ut 12 miljoner kronor till mannen i assistansersättning åren 2014 till 2021, pengar som myndigheten nu kräver tillbaka.

Mannen döms till fängelse i fyra år för grova bidragsbrott. Två av assistenterna döms till fängelse i ett år och sju månader, respektive ett år och tre månader för grova bidrags brott mellan 2016 och 2021. Två får villkorlig dom och en av de åtalade frikänns.

De dömda är:

 • Abaji Mohamed Jaama, född 1989, medborgare i Somalia, döms för grovt bidragsbrott till 180 dagsböter á 50 kronor.
 • Majid Muhammed Ahmed, 1999, döms för grovt bidragsbrott till villkorlig dom.
 • Mohamed Ali Awes, 1995, döms för grovt bidragsbrott till fängelse i 1 år och 3 månader.
 • Abas Ali Awes, 1996, medborgare i Somalia och Sverige, döms för grovt bidragsbrott och narkotikabrott till fängelse i 1 år och 7 månader.
 • Ali Awes Moalim, född 1968, medborgare i Somalia och Sverige, döms för grovt bidragsbrott till fängelsei 4 år.
 • En med liknande namn som ovan frikänns helt.

Advokaterna får tillsammans 4,7 miljoner. Till det kommer utredningar, åklagare, vakter, fängelsekostnader, tolkar, troligen ett överklagande, med mera.

-Pettersson säger att straffen är ett skämt. Mitt förslag för samtliga, även den frikände är…

TIDIGARE 2021-09-01. 6-0 tillbortalaget från Somalia vid åtal för assistansbedrägerier i Örebro

ASSISTANSBEDRÄGERI. En brukare har tillsammans med fem assistenter lurat Försäkringskassan på över 12 miljoner kronor. Brotten har enligt åklagaren pågått mellan 2014 och 2021 och varit systematiska. Av de sex åtalade är tre häktade sedan februari 2021. De som har åtalats tillhör två familjer som har nära koppling till varandra, varav den ena består av brukaren och hans två söner.

Steget Efter

Utredningen är omfattande och visar att brukaren har överdrivit sina fysiska begränsningar, att assistenterna vid upprepade tillfällen innehaft andra arbeten som krockat i tid med redovisad assistans samt att assistenter redovisat utförd assistans när de inte befunnit sig på samma ort eller ens i samma land som brukaren, säger kammaråklagare Elisabeth Anderson vid Åklagarkammaren i Örebro.

– Jag menar att allt detta har bidragit till att de misstänkta under många år har kunnat tillskansa sig utbetalningar från svenska myndigheter på mångmiljonbelopp, säger Elisabeth Anderson.

Målnummer i Örebro tingsrätt: B 958-21. Förhandlingen i tingsrätten planeras att starta i mitten av september och beräknas pågå i ca 20 dagar.

Ur åtalet: Ansvarsyrkande för grovt bidragsbrott Ali Awes Moalim, Mohamed Ali Awes,
Abas Ali Awes, Abaji Mohamed Jaama, Majid Muhamed Ahmed
och Mariam Ali Mohamad.

En är medborgare i Somalia, två har dubbelt medborgarskap Somalia och Sverige, tre är medborgare i Sverige. Flera behöver somaliskt tolk, vilket en svensk medborgare också behöver.

-Pettersson säger tolv miljoner, sedan har var och en en försvarsadvokat á 1.425 per timme plus moms som skattebetalarna får stå för, tolkar är inte gratis, polisens utredning, sedan 20 dagar i tingsrätten, sedan troligen överklagande till hovrätten och vid fällande domkostnader i fängelse.

Totalt har 12.202192 kronor betalats ut med c:a 165.000 kronor per månad.

Det verkar som regeringen inte vill göra något åt dessa gigantiska bedrägerier eftersom de fortsätter år efter år.

I över tio år har vi skrivit på bloggen om att fusket med assistentersättningar är extremt omfattande och mer än var tredje bidragskrona utgörs av fusk, detta enligt Karl-Arne Ockell vid länskriminalen i Halland år 2010. Då rörde det sig om över 10 miljarder per år eller 4.000 kronor för varje skattebetalare i Sverige.

Naturligtvis har regeringen Reinfeldt och Löfven vetat om detta. Frågan är varför de inte gör något åt det. ”Vi kommer göra det som behövs för att stoppa fusk och kriminalitet”, har myndigheterna och politikerna sagt i åratal men inte mycket händer.

Dels är det skattepengar som går till kriminella, ännu värre kanske är att de kriminella aktörerna resulterar i att de som faktiskt har behov av hjälp nekas.

Jag påstår inte att bara invandrare begår dessa brott men det är nästan bara personer med invandrarbakgrund som åk fast och döms i de stora assistanshärvorna. Det förekommer definitivt fuskande svenskar med det är oftast enskilda individer som fuskar med vab-dagar, sjukskrivningar osv. Det är en piss i Mississippi i jämförelse.

Läs gärna några inlägg i Sagan om Södertälje och om Bortalaget, om Karl-Arne Ockell.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “5-0 till bortalaget från Somalia vid dom för assistansbedrägerier för tolv miljoner

 1. Ingen utvisning?
  Ytterligare bevis på att sossarnas massinvandring aldrig kommer att löna sig utan endast kosta de svenska skattebetalarna pengar.

  En lagändring som ska göras är att ingen svensk medborgare ska ha rätt till tolk. Svenskar pratar och förstår svenska.
  Vill de ha tolk får de säga upp sitt svenska medborgarskap, vilket innebär att vi kan utvisa dem ur riket.

 2. I Sverige får uppenbarligen vem som helst från Långtbortistan ett livslångt all-inclusive. Det vill säga en problemfri tillvaro utan krav på en nivå som många svenskar bara kan drömma om. Men för vissa räcker det tydligen inte utan de giriga vill ha mer och dränerar systemen som svenska folket slitit ihop till ytterligare.

  Det finns ingen hållbar anledning till att vi beviljar uppehållstillstånd för utomeuropeiska individer utan giltiga skäl. Repatriera mera.

  12
 3. Sjukgymnasten är väl inte den som varit avgörande för assistansfusket, det måste väl finnas en läkare som fuskat vid undersökningen av det påstådda handikappet. Pengar under bordet, eller en släkting som är läkare.
  Har svårt att tro att en riktig läkare är så inkompetent så inte sån här simulering genomskådas.

  14
 4. Över 463 miljarder har assistansersättningen kostat sedan starten 1994.
  Första året kostade den 1,77 miljarder, – miljarder som under åren har växt till en lavin:
  1994-1998: 19.36.000.000
  1999-2003: 42.169.000.000
  2004-2008: 81.207.000.000
  2009-2013: 122.256.000.000
  2014-2018: 141.610.000.000
  samt sista två åren
  2019-20: 56.537.000
  Totalt 1994-2020: 463 miljarder176 miljoner (årets kostnad ej inräknad).
  Källa: https://assistanskoll.se/assistans-statistik.php

  ”Så skyddar sekretessen assistansbedragarna”:
  https://timbro.se/smedjan/sa-skyddar-sekretessen-assistansbedragarna/

  11
 5. 4,7 miljoner? Vem som helst ska ha rätt att lägga anbud på försvaret.
  Tingsrätten ska ta det billigaste
  Enda sättet att stävja missbruket från dessa legitima tjuvar

  12
 6. Vi har ju lagar som uppmuntrar till den sortens fusk och politiker som vägrar ta itu med det, så vad kan gå fel?

  18
 7. Alla kommuner borde intervjua ansvariga för dessa bidrag i Södertälje.

  Här finns erfarenhet sedan ”balkaninvasionen”.

  20
 8. Invandrare ska överhuvudtaget inte ha med den här typen av ersättningar att göra.
  Dom ägnar sig till 100 % åt bedrägerier, det gäller förövrigt alla typer av bidrag och
  ersättningar.
  Hur svårt ska det vara att lära sig det för myndigheterna som normalt sett är
  mycket misstänksamma och kontrollerande mot vanliga svenskar.
  Invandrare har kommit hit för att utnyttja vårt bidragssystem, för då
  slipper dom jobba och kan ägna sig åt annan kriminalitet som knarkhandel
  som ger svarta pengar i massor.

  28

Kommentera