Din syn på afghanerna är skamlig, ministern

INRIKES. Vi var många socialdemokrater runt om i Sverige som skämdes när vi läste intervjun med Morgan Johansson i tidningen Syre. Justitieministern förväntades kommentera det faktum att många afghaner i Sverige i dag har hamnat i limbo sedan Migrationsverket stoppat alla utvisningar, men samtidigt infört beslutsstopp för alla afghanska asylärenden, skriver 17 socialdemokrater i Aftonbladet. och de fortsätter med att Morgan Johansson försvarar en skamfläck i vårt partis historia.

Morgan Johansson gjorde då följande uttalande: ”De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem.”

Jo, Morgan Johansson, det officiella Sverige har en stor moralisk skuld till asylsökande från Afghanistan. Afghanerna placerades sist i Migrationsverkets kö 2015, och fick vänta i åratal på sin asylutredning.

De ensamkommande som inte hann fylla 18 år innan beslut fattades blev utsatta för ovetenskapliga åldersbedömningar. De drabbades av retroaktiv lagstiftning. Deras berättelser blev ständigt ifrågasatta.

De som deporterades hänvisades till internflykt i ett av världens farligaste länder, vilket kritiserades hårt av organisationer som Svenska Röda Korset, Rädda Barnen, Amnesty International, Svenska kyrkan och Sveriges Kristna Råd.

Vi anser att Sveriges hantering av de ensamkommande är en stor skamfläck i den socialdemokratiska nutidshistorien. Vi önskar därför göra det tydligt en gång för alla att en sann socialdemokratisk hantering av situationen i stället vore att fylla slagorden ”solidaritet och rättvisa” med ett innehåll.

Ett första steg är att upphäva beslutsstoppet för afghanska asylansökningar och ge de afghaner som nu befinner sig i Sverige amnesti.

-Pettersson trodde aldrig jag skulle hålla med Morgan Johansson om något, men i det är fallet gör jag det. Afghanerna har själva försatt sig i den här situationen och borde ha lämnat Sverige för länge sedan.

S har mycket annat än ljugande afghanska män utan asylskäl att skämmas för: Socialdemokraterna, Olof Palme och barnpornografin

Hade regeringe följt lagen och behandlat alla lika hade problemet med afghanerna inte funnits, av de från början c:a 9000 har alltså 127 personer klarat studierna, skaffat ett jobb och fått permanent uppehållstillstånd. Från början såg det ut så här:

 • 0 procent hade giltiga id-handlingar när de sökte asyl.
 • 100 procent hade rest genom flera fredliga länder där de hade kunnat söka asyl.
 • 97 procent är afghanska medborgare
 • 0 procent har tappat sina mobiler som de har för kontakt med släkten.
 • 99,4 procent är män.
 • 49 procent har själva uppgett att de bott i Iran i minst ett år innan de kom till Sverige. I snitt uppgav dessa personer att de bott i Iran i 10 år.
 • 2 procent av dem som uppgav att de bott i Iran säger att de någon gång rekryterats av den iranska krigsmakten till kriget i Syrien.
 • 78 procent har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
 • 52 av de c:a 9000 är kvinnor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Din syn på afghanerna är skamlig, ministern

 1. Fyn fanken, det trodde jag inte. Måste vara första gången Mogge varit klar i boetten.
  Det skamliga i sammanhanget, är socialdemokratin, denna ödeläggande kraft. Förstår inte hur någon vill ha sitt namn förknippat med den ”rörelsen”.

 2. De personer som dessa afghaner flydde ifrån är inte längre vid makten i Afghanistan så deras skyddsskäl har upphört.
  Nu sitter talibanerna vid makten och de har inga problem med dessa afghanska medborgare.

  38
 3. Dessa Duktigpellar tycker att vi har noralisk skyldighet att ta hand om Afghanska problem,
  konstigt att dom inte tycker att Sverige har Moralisk skyldighet att ta hand om våra egna
  fattigpensionärer, det är tydligen ingen skam att inhemska människior får leva sina liv
  utomhus??? Åtminstone har jag inte uppfattat att dom tycker att detta är ett problem? Anser att en del ska ligga lågt med ordet Moral Jag gissar att dessa tyckare har bra avlönade statliga tjänster. Dom brukar tala mycket om den moral som dom själva är i avsaknad av!

  Sen är det en annan sak att många av dom Afghaner som kommit hit inte gjprt speciellt
  fina intryck för sin sak, mannen på bilderna inräknad !

  51

Kommentera