Nya coronavarianten: ”Symptomen är ovanliga men milda”

PANDEMI. Angelique Coetzee var den första läkaren att upptäcka omikron i Sydafrika, enligt The Telegraph. Och hennes patienter har fått annorlunda – men milda symtom. – De flesta var unga män som blev väldigt trötta, säger Coetzee.

Angelique Coetzee Bild: Sydafrikas sjukvårdsmyndighet

Hon reagerade när flera av hennes covidpatienter, de flesta unga, kände extrem trötthet, men att ingen av dem drabbades av lukt- eller smakbortfall. – Det vi måste vara oroliga för nu är att när äldre, ovaccinerade människor smittas av den nya varianten, så kommer fler människor att bli allvarligt sjuka, säger hon till den brittiska tidningen.

Omikron är en ny variant av sars-cov-2-viruset som upptäcktes i Sydafrika i tisdags. Den kopplas till en kraftigt ökad smittspridning de senaste två veckorna i provinsen Gauteng där storstäderna Johannesburg och Pretoria är belägna. Trots den stora spridningen i landet är det inte klarlagt om varianten uppstått i Sydafrika då bekräftade fall konstaterats i flera länder i regionen.

Omikron klassades på fredagen av världshälsoorganisationen, WHO som en ”oroande variant”.

Omikron (grekiska όμικρον ómikron, egentligen ’litet o’) (versal: Ο, gemen: ο) är den 15:e bokstaven i det grekiska alfabetet. Dess ljudvärde är ett kort å-ljud [o], både i klassisk och modern grekiska, och den har gett upphov till O, o i det latinska alfabetet och О, о i det kyrilliska alfabetet.

I det joniska talbeteckningssystemet hade omikron värdet 70.

Namnet omikron betyder litet o och användes för att skilja den från omega, stort o.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Nya coronavarianten: ”Symptomen är ovanliga men milda”

 1. Väldigt trötta? Eftersom de vil förbjuda icke patenterbara mediciner så ligger nu kaffet illa till.

  18
  1
 2. Nu körs det en ny skrämselrunda… folk är puckade och livrädda för något som hänt, så länge människan funnits. Vad då, trötta!? alla vet väl, att många ungdomar är lata och trötta, vore bra om det kom en spruta för det också.

  24
  2
 3. “De flesta var unga män som blev väldigt trötta”
  Livsfarlig variant tydligen. Mer “vaccin” mera “boostershots” LOCKDOWN !!!!!! 😂

  29
  2
 4. O mikrón i det klassiska grewuttkiska alfabetet betyder inte litet o i betydelsen versaler/gemena. o mikrón är ett kort o till skillnad från o mega (jag saknar denna bokstav på mitt tangentbord) men alla vet ju hur omega ser ut. Omega är alltså inte en versal version av o mikrón utan ett eget ljud, nämligen ett långt o.

  12

Kommentera