Häpnadsväckande konst och demokrati

DEMOKRATI & KONST. Statens konstråd ser det som sin uppgift att vända motsträviga opinioner till modern offentlig konst och tvekar inte att i det syftet använda sig av skolbarn eller uppmana politiker att ”hålla ihop”. Det är ganska betänkligt, skriver Håkan Boström på Göteborgs-Posten.

The Blue Orange. Stationshuset i Vara. Bild: Visit Vara

Först måste vi skilja på privat konst, sådant man har hemma och betalar själv, den har jag inga synpunkter på här.

Sedan har vi den offentliga konsten som finansieras med skattepengar. ”Den har allt oftare ett politiskt budskap och det budskapet är nästan alltid vänsterradikalt, ”normkritiskt” eller identitetspolitiskt. I stort sett aldrig utmanar den de kulturpolitiska smakdomarnas världsbild. Däremot provocerar den ofta många vanliga medborgare, vilket verkar vara syftet. Vad vi ser är med andra ord en hovkonst där konstnärerna förmedlar det budskap som progressiva tjänstemän i stat och kommun vill höra”, skriver Boström.

-Pettersson undrar varför vissa politiker och konstnärer tycker det är rätt och demokratiskt riktigt att för medborgarnas pengar provocera samma medborgare.

Titta på Vara stationshus ovan, det finns inte en chans att något företag eller privatperson hade fått bygglov för detta.

Statens konstråd lyfter på sin hemsida fram stationshuset i Vara som ett exempel på hur man ”vänder debatten” mot trilskande folkopinioner: Man är rakt på sak: ”med tydliga arbetsmetoder ändrades riktningen på opinionen”. Vilka var då dessa arbetsmetoder? En gemensam resa för de inblandade beslutsfattarna till konstnären i Berlin lyfts fram.

Statens konstråd framhåller också vikten av att politikerna i kulturnämnden ”höll ihop” och inte ”började vackla” under debatten. Slutligen engagerades föreningslivet och inte minst skolbarn för att vända opinionen: ”Den vuxna opinionen på Facebook nåddes genom barnen”. Barnen mobiliserades i sin tur via Kulturskolan.

Grundfrågan här är inte om det omgjorda stationshuset i Vara är en tillgång för orten eller tvärtom skämmer stadsbilden. Det smått häpnadsväckande är snarare att Statens kulturråd ser det som sin uppgift att uppfostra befolkningen, om det så krävs att man använder sig av barn för att övertyga föräldrarna. Inte heller verkar man reflektera över att det knappast är statens uppgift i en demokrati att få de folkvalda att ”hålla ihop” mot opinionen. Det är avslöjande för hur den rådande ideologiska hegemonin fungerar.

Läs hela ledaren…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Häpnadsväckande konst och demokrati

  • De gamla DDR-takterna sitter kvar i Stasikärringen.
   Lustigt nog började Adolf Hitler sin karriär som just spion i ölhallarna men blev sedermera ledare för dem han spionerade på på grund av sin vältalighet.

   10
 1. Här har man inte sk.tit i det blå skåpet utan i det blå huset?

  Uppenbarligen så sk.ter man också i ”trilskande folkopinioner” i sann kommunistisk anda. Demokrati är tydligen då ”folket tycker rätt”.

  14
 2. Den som inte kan skapa något vackert, tvingar på andra det fula.
  Jag antar att musiklärarna på Kulturskolan i Vara lär eleverna att det är finare att musicera tondövt än tonsäkert.

  21

Kommentera