Frankrike: Kan Éric Zemmour bli nästa president? Journalisten som blandar om korten inom fransk politik

av Yves Mamou

  • Zemmour representerar gårdagens Frankrike: Napoleons, Notre Dame de Paris och general Charles de Gaulles Frankrike – ett Frankrike som inte vill bli en islamisk republik. ”Faran för Frankrike är att bli ett andra Libanon”, säger Zemmour ofta, vilket betyder ett land som är fragmenterat mellan sekteristiska samhällsgrupper som avskyr och räds varandra.
Éric Zemmour, som ligger på andra plats i opinionsundersökningarna efter den sittande presidenten Emmanuel Macron inför valet i Frankrike år 2022, representerar gårdagens Frankrike: Napoleons, Notre Dame de Paris och general Charles de Gaulles Frankrike, ett Frankrike som inte vill bli en islamisk republik. ”Faran för Frankrike är att bli ett andra Libanon”, säger Zemmour ofta, vilket betyder ett land som är fragmenterat mellan sekteristiska samhällsgrupper som avskyr och räds varandra. (Foto av Christophe Simon/AFP via Getty Images)
  • Han är mannen som bröt sig igenom glastaket för att ta upp ämnen som ”invandring” och ”jihad” i mediediskussionen – som ingen någonsin hade vågat prata om offentligt. Han är en man som förkroppsligar rädslan för att se det traditionella Frankrike – det med kyrktorn och ”baguetten” – försvinna under jihads tillslag och den politiska korrektheten.
  • Zemmours kometkarriär har fått en till effekt: han har krossat en förnedrande väljarfälla i vilken det franska folket sitter fast … och splittrar högern för att hindra dem från att återgå till makten.
  • Från mitten av åttiotalet till och med nu har media och vänstern tillsammans producerat en ultrastark skammaskin för att stigmatisera den som vågar yttra sig om problemen med invandring som ”rasist” och ”nazist” …
  • Zemmour-kampen har bara börjat. En sak är dock säker: Zemmour återupprättar en autentisk demokratisk debatt om ämnen – säkerhet, invandring, islam – som verkligen betyder något för fransmännen. För många är Zemmour den sista chansen för Frankrike att inte bli en islamistisk nation eller ett ”Libanon i Europa”.

Financial Times kallar honom för ”högerextremisten”. För New York Times är han ”den högervridna förståsigpåaren”. För Die Zeit är han ”mannen som splittrar Frankrike” … Éric Zemmour, journalist och essäist, är inte (ännu) en officiell kandidat för det franska presidentskapet, men på grund av hans popularitet lever Frankrike redan i valtiden.

Presidentvalet kommer att äga rum om cirka 200 dagar, men inte en vecka passerar utan att en opinionsundersökning skjuter Éric Zemmour högre och högre i väljarprognoserna för 2022. En undersökning från Harris Interactive som publicerades av tidningen Challenges den 6 oktober placerar honom på 17 %, framför Marine Le Pen, kandidaten för Rassemblement National (på 15 %, tretton poäng ner från sommaren). Zemmour kvarstår bakom den sittande presidenten Emmanuel Macron, som ligger på 24 %. Men hur länge till?

Läs vidare

One thought on “Frankrike: Kan Éric Zemmour bli nästa president? Journalisten som blandar om korten inom fransk politik

  1. ”Faran för Frankrike är att bli ett andra Libanon”, säger Zemmour om sitt hemland vars befolkning enl. Wikipedia består av 6-7% muslimer. Vad ska man då säga om Sverige vars befolkning enl. samma källa består av 8% muslimer (2016).

    26

Kommentera