Gotland kräver 2,7 miljoner kronor i skadestånd av tolvåring

DATASÄKERHET. En tolvårig pojke lurade sin pappa att köpa att köpa en slags digital stresstjänst för 40 dollar (c:a 350 kronor) som kan användas vid it-attacker. Det tog honom sedan 30 minuter att komma förbi Region Gotlands skydd mot överbelastningsattacker under angreppen mot regionens it-system och Gotlands Medias sajt helagotland.se i början av året, rapporterar P4 Gotland.

black and gray laptop computer beside black and gray speaker
Photo by Ricardo Ortiz on Pexels.com

Nu kräver Region Gotland 2,7 miljoner kronor i skadestånd av den tolvårige grabben. I kravbrevet skriver regionens chefsjurist att regionen med hänsyn till handlingens beskaffenhet anser att det är skäligt att begära full kompensation för vad IT-attackerna har kostat.

Det handlar om inköpta konsulttjänster och programvara för drygt 2,2 miljoner kronor samt eget arbete som motsvarar närmare en halv miljon kronor för att stoppa IT-attackerna som 12-åringen var delaktig i.

”Vårdnadshavaren har ett väldigt begränsat skadeståndsansvar så det faller ju på barnet och då är det här en skuld han får bära med sig hela livet”, säger 12-åringens juridiska ombud Shantu Wahlgren.

-Pettersson tycker att den som är ansvarig för IT-säkerheten på Gotland borde få sparken och sedan kanske 12-åringen och hans kompisar kan få en slant för att testa säkerheten i systemen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Gotland kräver 2,7 miljoner kronor i skadestånd av tolvåring

 1. Så typiskt för inkompetenta svenska myndigheter att skylla på någon annan.
  Det är deras ansvar att skydda sin annonssite, uppenbarligen klarar de inte det.
  Föräldrarna eller barnet ska inte betala ett öre för myndighetens misslyckande.

 2. Gäller det samma regler för alla invandrarföräldrar vilka har barn som begår allehanda brott, får de betala skadestånd till brottsoffren då?!? Det enda jag hört i de sammanhangen är att det istället strös ut skattemedel, för vad har de stackarna varit med om i livet för att bete sig så..

  13
 3. Så om någon unge går in i mitt hus som inte har dörr eller lås så kan jag kräva att han betalar dörr, lås och en konsult som planlägger dörren ?

  17
 4. ja tycker att man skall driva in skulden av idioterna och det är så att föräldrarna är ansvarga för sina barn. det lämpliga är i detta läga att sickakronofogden på dom varje år i minst femti år .
  är då tröt på idioter som tror man kan krytera hård diskar eller tror att man kan utpressa folk företag på kryptovalutor.
  kräv in pengarna allt som dom känar skall konfiskeras av staten.
  då kanse idioten lär dig något

  3
  9
 5. Missförstånd synes råda?

  Den 12-årig pojken kan ingenting om programmering utan han har via nätet beställt
  It attacker mot Region Gotland, som tolvåringens pappa säger sig betalat 40 dollar för, utan att fråga vad beställningen bestod av. 12 åring har inte knäckt något system och dessutom har vårdnadshavare fullt ansvar för minderåriga barn och därav har ett stort antal föräldrar dömts att betala för sina minderåriga barns brott utfärdad skadestånd.

  Vilka brottsuppdrag som helst går att för myndiga personer logga in och beställa via Darknet, men det finns väl inte någon som har uppfattning att en pappa till en tolvåring inte kontrollerar vad hans tolvåriga barn beställt i hans namn, utan vare sig kontroll eller frågor betalats av honom. Den här gången kostade det beställda It attackerna endast någon miljon för Gotlands arbetande skattebetalare att rätta till och
  till tröst för dem nämns att det kunde blivit betydligt värre följder som aldrig går att betala om denna tolvåring istället för beställd It attack beställt mord via nätet med insikt i att hans pappa som uppfattas då endast hänvisat att av hans tolvåring beställt i hans namn har han, bara betalat.
  Mvh.

 6. Vill nog påstå att detta är ett typexempel på att 12 åringar inte är barn i alla lägen. Visste nog exakt vad dom sysslade med, möjligtvis kan dom bara vara kuggar i ett större sammanhang. Föräldraransvaret borde vara självklart då det är föräldrarna som skall hålla sig uppdaterade vad deras telingar kan och gör på datorn. Visst ska det svida i skinnet precis som alla andra som begår olagligheter.

  Sen va kommunen har för säkerhetsanställda är ovidkommande.

  9
  27

Kommentera