Dagens tankeställare 39

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 39

Jag har svårt att förstå hur den svenska seden att äta surströmming har uppstått. Hur i all sin dar kan någon ha kommit på tanken att äta jäst fisk, som stinker så ögonen tåras? Ingen kan väl vara så hungrig att han stoppar vedervärdigheten i munnen när alla sinnen varnar: ”Ät inte! Du blir sjuk, du blir matförgiftad!”

På nätet hittar man olika teorier om hur seden kommit i bruk, men ingen av dem låter speciellt trovärdig. Kan det ha varit så enkelt, att någon skulle lägga strömming i saltlag men råkade mäta upp fel mängd salt, eller så räckte inte saltet till?

Och om man vidare tänker sig ett gäng karska vikingar, som fått sig några muggar starkmjöd och blivit lekfulla och stora på sig. ”Jag slår vad om att du inte klarar av att äta en stinkeströmming, jävla loser.” ”Inte? Ta hit fisken så ska ni få se på fan!”

Och till allas förvåning smakar surströmmingen utmärkt, karln ber till och med om en portion till.

Rune Holmström

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Dagens tankeställare 39

  1. Ja vad ska man då säga om att äta fågel som legat under ett stenröse i ett halvår och jäst, – kräver nog en hel tunna starkmjöd. ”Kiviak” kallas det, äts i Grönland och receptet är enkelt, det behövs bara två ingredienser, alkfåglar och ett ruttet sälskinn. Skinnet med fåglarna sys ihop och göms sedan under stenar för att jäsa i sju månader. När fåglarna är färdigjästa äts de upp med hull och hår, fjädrar, näbbar och klor. Smaken sägs påminna om gorgonzola-ost.

  2. Det var snarare nöden som gjorde att de åt den strömming som blivit jäst, för när hungern sliter i tarmarna så är även jäst sill värt försöket.
    Det heter ” lite skit rensar magen.”

    3
    1
  3. Mycket möjligt att Rune har rätt, svearn har ju aldrig varit kända för att höra till de blankaste knapparna i paletån.

Kommentera