Elpriset i Skåne 2,4 kronor/kWh. Nära tjugo gånger mer än i norr

ELPRISER. Vårt välstånd är delvis byggt på tillgång till säker el till rimliga priser, det verkar politikerna ha glömt bort. Nu vill flera elbolag att den svenska elmarknaden ska byggas om, för att komma åt de stundtals kraftiga prisskillnaderna mellan norr och söder, rapporterar SR:s Ekot.

Mark Hoffman, vd på Eon, menar att det i grund och botten är en ”rättvisefråga”. Han konstaterar att de nuvarande skillnaderna är extrema. – Det är en ohållbar situation, säger han.

Sverige är indelat i fyra elområden. Tanken med de olika elområdena var att locka bolag att investera i områden där elpriset är högt. Men i söder har politikerna lagt ned kärnkraftverk och bygga ut vattenkraften i norr är nog svårt. Vindkraften är osäker, levererar idag 20 procent av vårt behov. Vatten och kärnkraft 70 procent, värmekraft (sopor, flis och olja) 8 procent och diverse (sol m.m.) resten.

Priset i kartan anges i euro per megawattimme (MWh).

I morse var elen nästan 20 gånger dyrare i söder än in norr och då var det +8C i Malmö och i Kiruna några minusgrader. Ändå kommer skåningarna billigt undan jämfört med britterna. Se NordPool. De flesta länder har bara ett elområde med ett elpris.

Elpriset i Storbritannien når 23:48 kronor per kWh i kväll

Att företag flyttar utomlands på grund av elbrist och vissa personer inte har råd att betala elräkningen bekymrar inte energiminister Anders Ygeman (S), som har en månadslön på 142.000 kronor.

-Pettersson som har rejäla elräkningar i torpet tycker att de fasta avgifterna, elnät samt skatter och avgifter är alldeles för höga av den anledningen att om vi sparar på elen påverkar det bara elräkningen marginellt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Elpriset i Skåne 2,4 kronor/kWh. Nära tjugo gånger mer än i norr

 1. När blev det helt normalt att vi skall ha idiothöga elpriser över huvet taget, vi har i stort sett varit självförsörjande på elenergi !!
  varför betalar vi anslutningsavgifter där redan stamkablar är och har varit prio för utbyggnad av nätet ??
  Det händer inget där från nätjättarna och spelar det någon roll när vi nu inte längre har elkapacitet.
  Det är bara ett stort spektakel med vindkraft verk med utländska intressen som troligtvis får ekonomiska bidrag från staten i en jätte karusell och som slutar i konken, en efter en.

 2. Precis som med drivmedel så är det tjuvstaten som tar hem storkovan.
  Här STJÄL dom 50% av oss konsumenter utan att göra någonting vettigt för pengarna.
  Det här är maffiametoder, vi tvingar betala skyhöga avgifter för absolut ingenting!

 3. sträckan Lund C – Malmö C ungefär 4mil, samma mil fast rakt nedåt, alltså 4 mil under fötterna finns nog den enda drägliga lösning på människoapans fortlevnad på klotet, är Eugene helt övertygad om !
  …ett antal Tusengradig MAGMA bara väntar på att bli nyttjad…den dagen kan alla Vindsnurror slänga sig i väggen, då den möjligheten utnyttjas…gäller ”bara” för nga Upptäcks-Jockar finna på vilket sätt
  detta djup skall nås (?) grova borrar i härdat stål lär smälta som smör, kanske (?)…men inte ett pip om denna innovation, mkt märkligt😁
  Skulle Kineser och Indier lägga av med Kol idag så skulle EU ganska snabbt bli fylld av dessa fulingar!

 4. Så nådde vi 2,93/kwh här i Sydsverige. I Storbritannien har priset gått över 4kr och risken att kunder kopplas bort under kvällen har ökat till 11%

 5. det är ingen ide att öka kapasiteten det rimliga är att bygga kärnkraftverk .. varje högspäningsledning har förluster och den är minst10 % då är verkningsgraden anständig .. men efter detta om fu inte når målet måste man ytterligare traformera upp spänningen.altså multiplisera in 10*2 lite drygt 22 % då ur verkningsgraden sett är det idioti att byga ut ledningsnät det räcker ju inte ens nu .. det är ju uppenbart att det dom behövar göras är något åt Miljöpartiet att stänga av industri som man gör nu påverkar svensk köpkraft och det är något som denna regering borde få känning av

 6. konkurs snart för varje normal arbetare i hela landet!
  husägare har snart inte råd att värma sin hus !
  Det är väll så de vill ha det i S & MP mfl.
  Att vi får lämna över allt vi äger och har till den nya befolkningen som genast får bidrag för värme och vatten betalt.
  Och vi får fortsätta amortera eller gå i konkurs för husen vi inte mäktar med att betala på, med våra mindre arbetarlöner!
  Men i stockholm skiner solen och där,
  Ja där allt på topp som inget har hänt !!
  Fantastiskt, man tror ju att man är med i någon fantasy bok om komunism i storformat.!!

 7. Ja, detta blir resultatet när sådana som Märta Stenevi , Per Bolund och Greta samt flera får som vill samt en före detta Statsminister som är så maktgalen att han gjorde allt för att behålla makten genom att underkasta sig andras krav för att kunna sitta kvar… Sedan avgick han och lämnade ett land i kris efter sju år i Helvetet…

  27
 8. För oss som hyr hos halvstatliga Rikshem blir nu El-räkningen hög….
  Stenbock tillhör en av dem som får vara belåten,om de är vänliga nog,att erbjuda 20 grader åt oss !
  För oss äldre betyder detta att man sitter i sin lägenhet,och småfryser.
  Har därför skaffat ett El-element som i varje fall i vardagsrummet,skänker mig 21-22 grader.
  Men det får jag ju betala dyrt med min fattigpension.
  Tacket från Socialisterna o Ynkeman…..som stängde ner Atomkraften.

  18
 9. Ett typexempel på en som befordrats över sin kompetens och som själv vägrar inse detta. Han saknar dessutom helt empati för dem som drabbas.

  22
 10. Det pratas om att vi måste bygga ut överföringskapaciteten från norr till söder. Dumsvensken jublar, betalar och tror att det ska sänka priset!

  Men det enda som kommer att inträffa då är attnpriset går upp även i norr, när ännu mer ström försvinner till utlandet.

  24
  • Kalasbetalaren:
   Just som du skriver,är detta de RÖD/GRÖNAS moral mot sitt eget folk. Istället för att erbjuda El till rimligt pris,exporterar dessa styrande till utlandet,för att få in bidrags-medel till ytterligare Araber o Niggrar….

   13
  • Överföringskapacieten från norr kommer aldrig att uppstå! Den el de har och tänker skaffa kommer knapt att räcka för alla idiotiska planer om vätgas drift och annat trams

 11. All skatt förutom moms ska tas bort från elkostnaden. Samma sak med straffbeskattningen av kärnkraft och vattenkraft genom olika avgifter och specialskatter som de måste betala.
  Dessutom ska elcertifikaten tas bort.
  All elproduktion ska konkurrera på lika villkor.

  28
 12. Att ta bort de 4 elområdena leder till 2 saker. 1, elpriset i Norrland (där mycket av den elintensiva industrin ligger) kommer att chockhöjas. 2, det skulle öka konsumtionen i södra Sverige och skapa brist.

  En viktig anledning till det höga priset längst i söder är att av de 4770 MW som importeras till elområde Malmö (mestadels från Elområde Stockholm) 2449 MW till Tyskland, Danmark och Polen där elpriserna generellt är högre. Dvs vi längst i söder får tyskt pris (här i söder ligger priset just nu på €252/MW och i Tyskland €258/MW). Sverige och Norge exporterar just nu nästan 3000MW till Tyskland.

  Och eftersom det inte blåser i Norra Europa finns en 2% risk att Storbritannien tvingas koppla bort kunder sent i eftermiddag, samt stor risk att man sätter nytt prisrekord. Vi får se hur det blir med det.

  16
 13. utför utför utför. det går snabbare och snabbare utför…..
  PK pressen ovanligt tyst… nära att botten är nådd? nej nej… bara halvvägs på sin höjd och svenskarna i stort har inte vaknat…. tack vare PK-Pressen inkl SVT och även 4:an som man trodde kunde ge lite skillnad i info….. GALNA VÄRLD! nej GALNA LANDET !

  28

Kommentera