Ledare för Dödspatrullen häktad för flera mord med mera

VÅLDSVÅGEN. Zakaria Amin Sheik Ahmed, 24, kallad Shobre, har häktats i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för flera grova brott. Shobre är häktad misstänkt för två mord, ett fall av stämpling till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, flera grova vapenbrott och försök till rån. Mannen sitter sedan drygt ett år häktad i Spanien misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och kommer att begäras utlämnad.

Shobre som heter Amin Sheik Ahmed Zakaria till höger. Ali Mohamed sitter på livstid i Danmark dömd för två mord där.

Det finns omständigheter som gör att vi nu gått in med en häktningsframställan i hans utevaro, säger Olof Calmvik, som är senior åklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till SVT.

Operationen är enligt åklagaren i ett tidigt skede i ett större ärende och han kan inte gå in på flera detaljer, säger han till SVT Stockholm.

Ett av morden handlar om en avrättning i Uppsala då två personer sköt ihjäl en man utanför en restaurang i 1 april 2017. Ett annat är ett mord i friluftsområdet Görveln i Järfälla kommun, som ska ha skett i maj samma år.

Flera personer har tidigare varit misstänkta för inblandning i dödsskjutningen i Uppsala, där två personer iklädda vita overaller sköt ihjäl en man i 40-årsåldern. Däribland den nu misstänkte 24-åringen, som satt häktad misstänkt för mordet under drygt två veckor hösten 2017.

Shobres DNA återfanns på det misstänkta mordvapnet, men själv nekade han till brott och släpptes senare i brist på bevis.

Den misstänkte Amin Sheik Ahmed Zakaria är en av de ursprungliga ledargestalterna i det kriminella gänget Dödspatrullen. Två av de andra ledarna är dömda till långa fängelsestraff för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott efter att ha köpt ett stort parti amfetamin. Även den nu mordmisstänkte 24-åringen stod åtalad i samma mål, men han frikändes från misstanken om synnerligen grovt narkotikabrott.

Här är samtliga brott som nämns i äklagarens häktningsframställan och som ”Shobre” är misstänkt:

 • Mord och grovt vapenbrott i Uppsala, 1 april 2017
 • Mord och grovt vapenbrott i Järfälla, 21 maj 2017
 • Två fall av stämpling till mord
 • Försök till mord i Järfälla, april 2020
 • Försök till mord i Bandhagen, maj 2020
 • Synnerligen grov narkotikasmuggling, 2020
 • Grovt vapenbrott, maj 2020
 • Försök till rån, april 2020
 • Grovt penningtvättsbrott, 2020

Den fjärde ledargestalten dömdes i somras till livstids fängelse för ett uppmärksammat dubbelmord i Danmark.

Dubbelmördaren Mohamed Ali vill till Somalia. Foto: Polisen

Åklagaren vill inte svara på frågan om flera av ledargestalterna i Dödspatrullen kommer att begäras häktade för samma brott som 24-åringen. Olof Calmvik vill heller inte svara på om bevisningen bygger på uppgifter från något av de krypteringsverktyg som knäckts av polis det senaste året.

En ”svensk” skjuten i Köpenhamn är ingen trevlig syn. De dömda hade samma solbränna.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ledare för Dödspatrullen häktad för flera mord med mera

 1. Varför ska han utlämnas. Låt honom sitta kvar i Spanien. Han har ju inget emot det eftersom han själv reste dit. Och spanska fängelser är väl inte sämre än svenska. Och svenska fängelser behöver mer plats och avlastning för det verkar aldrig ta slut med nya brottslingar som behöver vårdas och få en trygg famn att gråta ut i och klaga på hur illa dom behandlas. .

  24
 2. Jag har hört att spanska fängelser har hög standard, så låt honom vara kvar i det sydliga landet.

  21
 3. Broilern Per Olsson Fridh är ute och tjafsar i media idag, Expressen låter denna gode lilla gosse få poäng om hur mycket av våra pengar vi ska skänka till dysfunktionella länder. Han argumenterar helt öppet för att ge bort dina och mina pengar, Idioten spås vara en påläggskalv i MP. Tvi vale.

  44

Kommentera