Huaweis långa match

av Peter Schweizer

  • “Det är helt enkelt inte rimligt att förvänta sig att Huawei skulle motsätta sig ett direktiv från det kinesiska Kommunistpartiet.” – Simeon Gilding, före detta chef för Australian Signals Directorates signalspaning och offensiva cyberuppdrag.
  • Det är nödvändigt för företagsledare att förstå detta: det finns inget som heter privat företag i Kina … alla kinesiska företag och individer måste bistå med underrättelsetjänster om de blir tillfrågade.
  • Huawei håller knappast på att sakta ner. Trots att man fortfarande är under telekomrestriktioner … beviljades Huaweis hundratals ansökningar om att köpa chip till sin bilindustriverksamhet av Bidenadministrationen. Företaget har som mål att bli en komponentleverantör för “intelligent anslutna fordon”.
  • I juli skrev den demokratiske superlobbyisten Tony Podesta upp sig som “konsult” för Huawei. Ett inlägg på en Huawei-anslagstavla noterade att anställningen var en del av en “utökad operation för ökat amerikanskt inflytande”.
Hoten om övervakning och potentiella cyberattacker från Huaweis utrustning till andra länders telekommunikationsinfrastruktur har länge varit känd. Det är nödvändigt för företagsledare att förstå detta: det finns inget som heter privat företag i Kina … alla kinesiska företag och individer måste bistå med underrättelsetjänster om de blir tillfrågade. På bilden: Huaweis huvudkontor i Shenzen, Kina. (Foto av STR/AFP via Getty Images)

I slutet av september steg Meng Wanzhou av Air China-planet i Shenzen till välkomnandet av en hjälte. Det var en triumferande återkomst av en kinesisk tech-chef från ett felaktigt fängelsestraff av Väst. Detta är långt ifrån sanningen.

Meng, som är kinesisk medborgare, befann sig på kanadensisk mark år 2018 när Trumpadministrationen påbörjade utlämningsförfaranden mot henne som en del av ett bedrägerifall mot både henne och hennes arbetsgivare, Huawei, för potentiella brott mot USA:s handelssanktioner mot Iran. I Kanada bestod fängslandet, som hon kallade för “en avgrund” av att hon fick bära elektronisk fotboja och stanna lite längre i Vancouver, där hon, Huaweis CFO, var fri att utforska staden under dagen medan hon bodde i sitt eget hem, gick på målarkurser och tog lektioner i engelska.

Läs vidare

2 thoughts on “Huaweis långa match

  1. “det finns inget som heter privat företag”… “företag och individer måste bistå med underrättelsetjänster om de blir tillfrågade”… D.v.s samma relationen som mellan västerländska socialistiska regeringar och BigTech.

  2. Jag förstår deras oro. Tänk om någon gör som dom själva, då tappar de informationen som de vill ha.
    Att det finns företag som åsidosätter USA bojkottande av alla som inte följer deras agenda är ju en katastrof, hur ska de då kunna styra världen

Kommentera