Risken för krig med Ryssland har ökat

UTRIKES. Risken för att ett krig ”av misstag” utbryter med Ryssland är den högsta sedan kalla kriget, säger Storbritanniens försvarschef Nick Carter till The Times.

Storbritanniens försvarschef Nick Carter. Bild: Gov.uk

Carter menar att det finns större risk för sammandrabbningar i det han beskriver som en ny era. En försvårande omständighet är att auktoritära länder är redo att använda helt nya metoder i konflikter, som migranter, höjda gaspriser eller cyberattacker.

Dessutom har världen gått från ”bipolär” under kalla kriget, till ”multipolär” och mer splittrad i dag. Det gör världen och diplomatin mer komplex.

Utan dessa verktyg och mekanismer finns det en större risk att de här upptrappningarna eller denna upptrappning kan leda till missbedömningar, säger Carter.

Ryssland höll i september jätteövningen Zapad2021 med 200 000 militärer, enligt ryska uppgifter. Men Sverige eller något annat land i organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) fick ingen inbjudan som observatör till den största manövern i närområdet sedan kalla kriget. I OSSE ska man bjuda in till militärövningar som omfattar mer än 13000 i trupper. Ryssland har genomfört att antal övningar som är betydligt större. Ingen av dessa har kunnat observeras av de andra deltagande staterna i OSSE.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Risken för krig med Ryssland har ökat

 1. Från rysk sida säger man att ingen inbjudan gavs till NATO, då denna inte sände ut någon inbjudan till Ryssland att övervaka NATO:s militärmanöver ”European Defender 2021” i maj i år. Alltså av reciprocitetsskäl – eller ”tit for tat”.

 2. varför skulle det bl krig med ryssland!? fakta är att belarus president har sänt en massa jihadister och terrorister som han flygit in för att invadera polen ?? nu sitter en dem mindre metalt bemedlade som hultqvist eller jätte bögen i Försvarsmakten och försöker göra kopplingar till Ryssland.
  enda koppling ja ser är lustjyven förutom att sno gas av putin så har han lånat några bombflyg för att se hur den jihadistiska invasionen går .. ja väntar fortfarande på eldgivning mrllan polen och belsrus ..
  sen att Putin står på belarus sida är självklart det är hans gran land .
  och det är betydligt svårare att sprida split här än i dom stater som anföl Sovjet med adolf i spetsen

  5
  4
 3. Jag skrev redan 2015 att det var en planerad invasion planerad av
  någon,för det som skedde då uppstår inte ur tomma intet utan den
  var skapad för att förstöra Europa.Jag har mina aningar,men behåller
  dom för mig själv ett tag till.

 4. I princip hela Europa är invaderat av främmande makt och befinner sig redan i en form av krig. Att då spekulera i något ev. kommande krig kan bara ses som en avledningsmanöver för att vi ska tappa focus på det elände vi redan sitter i. Ungefär som att amputera bägge benen och ändå oroa sig mest för att skorna är för små. Västvärldens största problem är inte Putin, utan det faktum att vi sitter och sover medan det hycklande etablissemanget putsar på på sin ”godhets-fasad”. Ryssarna är inga dumskallar, men det är vi.

  34
  2
 5. Jag tror Putin är för smart för att kriga. Kan vara så att de globala rika vapentillverkarna pushar för krig. Muslimerna däremot drar sig nog inte för att kriga mot vilken supermakt som helst. Dom är ju tyvärr helt osmarta.

  58
  3
  • Och dessutom har han hittat vokabulär som få verkligen begriper !!
   Tydligen en man som vill visa sig som välutbildad o kunnig i sak !
   För Stenbocks del imponerar,inte den typen av ”experter”.

   19
   5
   • Vad har en väpnad konflikt för klimatpåverkan? Kommer Bali mfl. önationer att försvinna i så fall?
    Kan vi höja några skatter för att kompencera? 😉

    15
    2
  • Multipolär är säkert rakt på sak nu har vi muslimer, två galningar i Belarus och Turkiet supportat av en maktgalen Putin, Kina och hela pk och woke packet med klimatgalningarna.
   Kalla krigets dagar verkar mer och mer som en nostalgisk idyll att längta tillbaka till.

   13
   4

Kommentera