Gazprom börjar pumpa gas till Europa i november

ENERGIFÖRSÖRJNING. Den ryska gasjätten Gazprom uppger att man kommer att inleda planen att pumpa gas till europeiska lager i november, efter ett löfte från Rysslands president Vladimir Putin, skriver Bloomberg. ”Volymerna och transportrutterna har blivit bestämda”, skriver Gazprom i ett uttalande utan att ge ytterligare information om detaljerna.

Europeiska gaspriser har mer än tredubblats i år men faller något efter tisdagens besked. I Nederländerna föll priserna 6,2 procent.

-Pettersson tror inte Nord Strean 2 används ännu, två månader efter ledningen blev färdig. Men det är inte energibehov och priser som styr utan politik.

TIDIGARE 2021-09-10. Nordstream 2 är färdig

EKONOMI. NordStream är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15,5%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% samt franska GDF Suez 9%.

Nordstream 1 invigdes 2011 och nu är Nordstream 2 på gång, 2:an består av två parallella stålrör för naturgastransport med ca 120 cm diameter som läggs på botten av Östersjön och Finska viken. Totala längden per ledning är 1220 kilometer. Ledningarna är invändigt och utvändigt belagda med ytskikt för att skydda och isolera ledningen mot korrosion. Gastrycket i ledningen varierar men uppgår som högst till 220 bar. Varje rör är dimensionerat för att transportera 27,5 miljarder m3 gas per år vilket tillsammans motsvarar 590 TWh energi. Som jämförelse var Sveriges årliga energitillförsel 2016-2018 ca 560 TWh.

Den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 är färdigbyggd, meddelade det ryska gasbolaget Gazprom på fredagsmorgonen.

Ledningen går mellan Ryssland och Tyskland och är dragen ungefär samma väg som den ursprungliga Nordstream. Ledningen passerar nära bland annat Gotland och Bornholm och har kritiserats för att EU tappar ett trumfkort i förhandlingarna med Ryssland i Ukrainafrågan.

Gasen kommer inte börja strömma genom ledningen förrän tyska myndigheter ger grönt ljus. Den ryska regeringen hoppas att det ska ske inom kort.

-Pettersson säger att det blir lite koldioxidutsläpp med gas till hela Västeuropa, men det tänker nog Miljöpartiet kompensera för med skatt på plastpåsar och svenska bilister.

Kritiker säger att det är farligt att bli beroende av Ryssland, men jag tror Ryssland är beroende av pengar från väst så det beroendet blir ömsesidigt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Gazprom börjar pumpa gas till Europa i november

  1. Ryssland måste vänta på att altay-ledningen blir färdig.
    Än så länge är inte gasnätet ihopbyggt i landet, gasen från jamalhalvön kan inte pumpas till Kina.
    Den dagen det sker då hamnar ryssen i en väldigt stark förhandlingsposition gentemot EU.

  2. Vill inte Europa ha rysk gas, så köper kineserna den gladeligen. Kineserna har ju gjort avtal med Iran om att köpa all olja som Iran producerar. Man har ju också avtal med Ryssland om gas. Och man skulle få mera gas om EU säger nej till rysk gas. Ryssland är inte så beroende av EU längre. Som Lavrov sa ”vi har inte någon relation med EU”.

Kommentera