Astronauter tillbaka – har landat utanför Florida

TEKNIK & VETENSKAP. Fyra astronauter har landat på jorden igen efter att ha varit på den internationella rymdstationen, ISS, i sex månader. Den privata rymdfarkosten Dragon SpaceX landade i Mexikanska golfen utanför Florida strax innan klockan fem på morgon.

Det är två amerikaner, en fransman och en japan som är ombord på farkosten och som hämtades upp efter 200 dagar i rymden.

Dragon SpaceX landar. Bild Nasa

***

TIDIGARE 2021-04-24. Privat, återanvänd rymdfärja framme vid rymdstationen, ISS

TEKNIK & VETENSKAP. För tredje gången har astronauter åkt privat rymdfärja till den Internationella rymdstationen, ISS. I går klockan 11.49, svensk tid, lämnade SpaceX-raketen Falcon 9 jorden. Två amerikanska, en japansk och en fransk astronaut skickades under fredagsförmiddagen ut i rymden. De fyra reste mot internationella rymdstationen ISS ombord på en av Teslamiljardären Elon Musks SpaceX-raketer.

Falcon-9 SpaxeX

Musks företag SpaceX samarbetar med Nasa efter att den amerikanska myndigheten beslutade sig för att sluta med rymdfärder med statliga rymdfarkoster. Det blir tredje gången en av företagets raketer skickar människor ut i rymden.

Första turen genomfördes för ungefär ett år sedan. Premiärturen genomfördes av Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley som lämnade jorden och efter framgångsrik rymdfärd landade med sin kapsel i havet.

I november skickades för första gången människor till ISS med hjälp av SpaceX, uppdraget kallades Crew-1. De astronauterna befinner sig fortfarande på rymdstationen.

Crew-2 som uppdraget som startade igår kallas fick straxt efter klockan 11 på förmiddagen kontakt med och lyckades docka vid rymdstationen. För närvarande befinner sig nu elva personer på ISS men inom några dagar kommer kapseln att ta med sig fyra astronauter hem igen.

-Pettersson säger att det speciella med dessa rymdfärder är att de dels utförs av ett privat företag, Space-X, har specialiserat sig på att återanvända delar för att hålla nere de enorma kostnaderna som rymdfärder innebär.

Fredagens bärraket användes även under Crew-1 i november förra året, och Dragon-kapseln astronauterna sitter i är densamma som under en testflygning till den internationella rymdstationen ISS för snart ett år sedan.

Space X Crew dragon Bild från Nasa

Nasas Livesändning från ISS

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Astronauter tillbaka – har landat utanför Florida

Kommentera