Tjuvens identitet skyddas av sekretess – men inte brottsoffrets

BROTTSLIGHET. Tjuvarna spårade familjen via fordonsregistret – och gjorde inbrott i deras hem. Nu lägger Polisen ner utredningen med hänvisning till att Transportstyrelsens informationshantering gör det omöjligt att lagföra någon för brottet. – Systemet skyddar fel personer, säger den drabbade.

Sydsvenskan har tidigare berättat om höstens våg av bilinbrott riktade mot fågelskådare på Falsterbonäset. Bytet: optik, kikare och kamerautrustning värderade till åtskilliga miljoner. Men det stannar inte där, skriver Sydsvenskan, resten fortsätter bakom betalvägg.

– Pettersson har sett att en eller flera ligor åker runt i Sverige och stjäl optik. Kikare och kamerautrustning stjäls från bilar och fastigheter. Förövarna har i flera fall tagit sig in i fastigheterna nattetid när ägarna ligger och sover i fastigheten. Det verkar som att ligan genom bilregistret hittar hemadresser till de fotografer/fågelskådare de observerat ute i naturen. Men det finns även fall där de drabbade verkar ha valts ut genom Sociala medier.

Så långt inga konstigheter, det jag inte förstår är hur tjuvarnas identitet skyddas. Kanske någon som prenumererar på Sydsvenskan har information.

För er som inte är i fågelskådarbranschen kan jag berätta att en handkikare av bra kvalité kostar 10.000 kronor och uppåt och en tubkikare av toppklass 20.000 kronor och uppåt. Det finns naturligtvis lägre prisklasser men många har utrustning för många tusen kronor.

Titta gärna här…

Fågelskådare vid Skanörs ljung i södra Skåne Foto: P-G Bentz.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Tjuvens identitet skyddas av sekretess – men inte brottsoffrets

 1. En kvalificerad gissning är offentlighetsprincipen. Enligt den så har du rätt att anonymt ta del av allmän handling.

  Nu kommer någon pellejöns säkert att kräva antingen legitimation eller att man skrotar offentlighetsprincipen. De sätt och principer som, gällt långt innan Palme och gänget började att förstöra landet, byggde upp världens då bästa land med en allmän välfärd som inget annat land kunde visa upp. Sedan har socialister och oligarker fyllt på med orcher som inte slagit ursprungsbefolkningen sönder och samman utan även deras välfärds- och andra system som gjorde landet unikt.

  Offentlighetsprincipen tillkom 1766 efter ytterligare ett misslyckat krig mot Kejsardömet Ryssland för att förhindra en korrupt regim att vidta för landet katastrofala misstag. Det är utmärkt att makten kan bevakas men likt andra system finns nackdelar.

  Släpp först in miljoner ofränder som inte kan uppföra sig, besluta sedan om massövervakning. Lär dessa ofränder missbruka systemen, besluta sedan att lägga ner systemen. Ni ser själva hur oligarkerna, deras vasaller eller andra odemokratiska och antikapitalistiska krafter tillförskansar sig makt och tillgångar. Världen kontrolleras av allt färre och allt rikare personer, familjer och företag.

  1984 är inte målet, det är medlet till Robocop om vi ska likna världen med böcker och filmer.

  15
 2. Kikare och kamerautrustning är eftertraktat av brottslingar, och de skyr inga medel för att få det dom vill ha. ”Fotohörnet”, var en välkänd fotobutik i Helsingborg och butikens ägare, Jan och Linda, såg sig tvingade att stänga den pga hot och kriminalitet, – de hade helt enkelt fått nog. Jan berättade att det travade in folk med bollträ och ville ha butiken, men han bad dem fara åt helvete. Sedan dess blev han mordhotad flera gånger, attackerad med kniv och fick bromsledningarna på sin bil avskurna. Butiken utsattes också för konstiga inbrott, tömdes och slogs sönder: När sedan Jan och Linda knivrånades, och där rånaren viftade med kniven mot halsen på dem båda, så blev det helt enkelt för mycket, de knäcktes och bestämde sig för att stänga.

  Pettersson, ”Kriminaliteten knäckte företagare”:
  https://petterssonsblogg.se/2015/07/07/kriminaliteten-knackte-foretagare/

  15
 3. Och de som står och kollar när bilarna rullar på polenfärjan och checkar av bilnumren. För de kan väl inte vara så jäkliga att det finns någon som går omkring på bildäck.

  Och de som kollar upp de flottaste bilarna på Maxis parkering. Finns det mycket grejer i villan så kumpanerna behöver mer tid så fixar man en punka på ett hjul eller två.

  City Gross är lika illa. Då tror jag man står säkrare hos Coop och Lidl.

  2
  19
  • Jag tror bestämt Pettersson raderar bland inläggen. Är det inte värre för en pensionär att bli rånad på hela sitt sparkapital än att fågelskådare blir av med ett sketet teleobjektiv? Ja eller nej!

   4
   21
   • Tänk om fågelskådaren är en pensionär som köpt kikare för hela sitt sparkapital?

    Det händer att jag raderar idiotiska kommentarer som dina Andersson.

    Är det inte värre att barn blir mördade än pensionärer rånade är den nivån jag brukar radera.

    25
 4. Varför ska en brottsutredning läggas ner p.g.a. ett datasystem?
  Inbrott har skett utred, om inte se till att tullen kollar extra noga de bilar som lämnar landet.

  19
 5. Som i skolan, man flyttar den mobbade istället för att för att lösa ”problemet” för det är så svårt att ta tag i…..den/de som mobbar.
  En rejäl hurring löser snabbt detta.

  27
 6. Menar du, att det har varit fågelskådare framme??? Snarare utrustning som ska användas i span vid större brott! Eller vad tror ni?

  10
  2

Kommentera