Sveriges Radio och Cecilia Uddén fälls för propaganda om Hamas igen

PROPAGANDA. När konflikten mellan Israel och Hamas blossade upp i våras medverkade Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén i Sveriges Radio P3:s Morgonpasset. Där påstod hon felaktigt att Hamas inte finns med på EU:s terrorlista. Nu fälls SR i Granskningsnämnden som menar att inslaget strider mot kravet på saklighet, skriver Världen Idag.

Cecilia Uddén Bild: Sveriges Radio

Det var i mitten av maj som Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén medverkade i P3:s program Morgonpasset för att prata om upptrappningen av konflikten.

På frågan vilka Hamas är svarade Uddén bland annat: – Det är skäggiga gubbar. Militanta extremister, för det mesta väldigt religiösa muslimska troende. Dogmatiska och väldigt svåra att ha att göra med. De är ju klassade som en terrororganisation av USA och Israel, inte av EU dock. Och de vann ett val 2006, sen dess har palestinierna inte haft några val. Men de är militanta, […] men samtidigt så går de att diskutera med.

Hamas är dock terrorklassade även av EU och uttalandet anmäldes till Granskningsnämnden bara några dagar efter att det hade sänts. I och med det fick SR också information om det felaktiga påståendet. Ändå dröjde det flera månader innan man rättade uppgiften.

”Nämnden konstaterar att SR:s rättelse gjordes tre månader efter att SR fick kännedom om anmälan. Enligt nämndens mening gjordes beriktigandet alltför sent för att kunna tillmätas betydelse. Mot denna bakgrund strider inslaget mot kravet på saklighet i sändningstillståndet”, skriver Granskningsnämnden.

Cecilia Uddén har även tidigare kritiserats för felaktiga uppgifter och anti-israelisk slagsida i sin rapportering från Mellanöstern. I samma P3-inslag som det felaktiga påståendet om Hamas hävdade Uddén bland annat också att ”Israel fördriver palestinier” samt att konflikter mellan arabiska och judiska israeler ”är början på ett inbördeskrig i Israel”.

Hon påstod dessutom att valet Israel har i konflikten med palestinierna är ”antingen fortsatt apartheid eller en upplösning av den judiska staten”.

-Pettersson konstaterar att Sveriges Radio och Cecilia Uddén gång på gång rapporterar osakligt från konflikten mellan Israel och grannarna. De fälls också regelbundet av Granskningsnämnden för osaklighet men sedan händer ingenting. Propagandan för terroristerna fortsätter…

Om Cecilia Uddén på bloggen…

Vi får nog vänta på att SVT, Sveriges Radio och Cecilia Uddén börjar rapportera opartiskt och sakligt om Mellanöstern och Israel…

Araberna är uppfinningsrika. Att drakar med hakkors och brandbomber skickades mot Israel på Hitlers födelsedag är dock inget svenska medier rapporterar om.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sveriges Radio och Cecilia Uddén fälls för propaganda om Hamas igen

 1. Kan någon förklara varför regeringen och medlöparmedia är Palestinakramare, och Sten Andersson var Arafatpussare?

  10
  1
  • Antisemitismen går tillbaka till Marx och att han vägrade betala tillbaka de lån han hade tagit av judarna.
   Sedan dess är antisemitismen en fundamental del av socialismen.
   Renläriga socialister dödar åsiktsmotståndare i en specifik ordning; kapitalister, kristna, judar.
   Vilket var den stora frågan mellan Berlin och Moskva under 30-talet där Moskva ansåg att nazisterna gjorde fel när de började med judarna.

 2. Jag förväntar mig inget sakligt från denna person, lyssnar heller inte på den skräpet som kommer från den kanalen

  20

Kommentera