Ryskt fartyg hålls kvar av Danmark i Skagen

UTRIKES. Ryssland anklagar danska myndigheter för att ha beslagtagit ett forskningsfartyg, enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria som hänvisar till den ryska ambassaden i Köpenhamn. Enligt Ria är 61 personer ombord på fartyget, som ska ha beslagtagits vid hamnen i Skagen i måndags.

Akademik Ioffe Foto: Ryan Sharpe CC BY

Fartyget går under namnet Akademik Ioffe och ägnar sig enligt ambassaden åt forskning för ryska Sjirsjov-institutet för oceanologi. Danska myndigheter har inte kommenterat uppgifterna.

För bara några veckor sedan larmade gas- och oljeaktörer i Norge för att ryska forskningsfartyg likt detta höll på att kartlägga deras verksamhet.

Enligt Ryska myndigheter så används det ryska fartyget, av Shirshov Institute of Oceanology för vetenskapliga ändamål, det kvarhölls av de danska myndigheterna tidigare i veckan som “en interimistisk åtgärd efter ett anspråk från en tredje part”. Det kanadensiska företaget One Ocean Expeditions Ltd är enligt ryska nyhetsbyrån Sputnik den som lämnat in begäran om kvarstad på fartyget. Det gäller ekonomiska krav efter att ryssarna smitit från en reparation i Kanada.

– Det finns civila forskningsfartyg som används för militära ändamål. . . De ägnar sig åt klassisk kartläggning av utsatta punkter och industrispionage, sade Ståle Ulriksen, forskare och professor vid Norges försvarshögskola, då till Dagens Næringsliv.

-Pettersson säger att det jag kan kontrollera stämmer. Fartyget ligger i Skagen enligt Wesselfinder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ryskt fartyg hålls kvar av Danmark i Skagen

  1. Det är ingen högoddsare att danskarnas “fångst” också ägnar sig åt kartläggning och inte forskning. Förutom ren civilbefolkning som undantag, så tycker jag ryssar ska hålla sig borta från nordiskt territorium. Dom har gott om plats i sitt eget land, ända från Kaliningrad i väster till Vladivostok i öster.

    35
    12

Kommentera