Satellitbilder visar rysk aktivitet nära Ukraina men…

UTRIKES. Nya satellitbilder från det kommersiella företaget Maxar Technologies bekräftar de senaste rapporterna om att Ryssland återigen samlar trupper och militär utrustning vid gränsen till östra Ukraina efter en stor uppbyggnad i våras.

En högupplöst satellitbild visar bepansrade enheter och stödutrustning i Yelnya, Ryssland. Satellitbild ©2021 Maxar Technologies

Källor har uppgett för Washington Post att rörelserna har blåst liv i oron från i april när Ryssland stod för den största upptrappningen i området på åratal och enligt Politico bekräftar nya satellitbilder den senaste tidens rapporter om militärens aktivitet.

I går sa Pentagons talesperson John Kirby att USA övervakar situationen. Samtidigt kommer förnekanden om upprustning från både Ukrainas försvarsdepartement och Kreml.

Konflikten i Ukraina bröt ut 2014, då Ryssland annekterade Krimhalvön och ryskstödda separatister i Donetsk och Luhansk i öst utropade två utbrytarrepubliker som i dag har mycket nära band till Ryssland. Över 13 000 människor har dödats i konflikten, däribland tusentals civila.

-Pettersson begriper inte utrikespolitik men litar inte på president Vladimir Putin, men Yelnya i Ryssland ligger närmare Belarus än Ukraina. Herr Putin skulle nog inte ha något emot att införliva Belarus i det Storryska riket, och troligen inte Belarus president Alexander Lukashenko heller. Så det är bara för Putin att marschera in i Belarus, folket kommer att bråka men inte militären, men det är mina egna spekulationer…

Putin och Lukasjenko skakar hand under sitt möte i Sotji i februari 2021.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Satellitbilder visar rysk aktivitet nära Ukraina men…

 1. Jag förstår inte avsmaken för USA och vurmen för Ryssland.
  Ryssland är i en utvecklingsfas mot demokrati men har långt kvar.

  12
  • Amerikanska Diplomater spår att ursprungsbefolkningen kommer fly österut bla Ryssland, Polen etc när muslimerna tar över. Sverige avvecklar sin demokrati via utländsk barnafödande , endast liberala fascister låtsas tro att de kan tutta i folk deras Göbbleska framtidsvisioner.

   16
 2. Kan kanske bero på USA utplacering av robotar i de forna öststaterna?
  Mota Olle i grind

  15
  1
  • Eller också känner grannländerna sig hotade av Ryssland och har därför bett om hjälp eller gått med i Nato.

   Georgien, Ukraina och Moldavien (Transnistrien) är bra exempel på att Ryssland inte bryr sig om internationellt erkända gränser.

   7
   11
   • Att be USA och NATO om hjälp är liktydigt med att sätta räven att vakta hönshuset.

   • Det tycker du men inte jag och tydligen inte Rysslands grannländer som nog känner Putin bäst.

    Mycket hellre USA och Nato än Ryssland med nuvarande regering.

    2
    1
 3. Fordonsansamlingarna verkar knappast vara ”offensiva” annat än placeringen i stort. Förbanden verkar inte bemannat och klart att köra iväg. Om fordonen bemannas och körs ut i skogarna i grupper, så blir det genast en helt annan fråga.

  23
  1
  • Och hur lång tid tar det att bemanna fordonen och sprida ut dem i grupper? Ett par timmar?

   Nu tror inte jag att trupperna, OM, de var på väg mot Ukraina skulle köra genom några skogar utan ta en eller flera stora vägar, eventuellt lasta fordonen på järnväg.

   9
   10
  • Vitryssland inte Belarus.
   Tyskland inte Deutschland.
   Storbritannien inte Great Britain
   Spanien inte Espana
   Ryssland inte Ryssija
   etc

   Skriv på svenska, tack.

   17

Kommentera