Riksrevisionen riktar skarp kritik mot svenskt bistånd

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är som vanligt den största någonsin. Biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, mängder med pengar skänks bort ut mål och mening, dessutom totalt utan uppföljning. – Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson, till Sveriges Radio.

Per Olsson Fridh, Miljöpartiet. Ansvarsområde. Internationellt utvecklingssamarbete och Humanitärt bistånd. Lön 142.000 i månaden. Pressbild. ·

Riksrevisionen riktar kritik mot regeringens bistånd till multilaterala organisationer, som FN och Världsbanken. Varje år får dessa drygt 16 miljarder.

Riksrevisionens granskning visar att regeringens stöd till organisationerna saknar tydliga mål, och att det finns brister i beredning och uppföljning.

-Pettersson menar att det borde vara åtalbart för trolöshet mot huvudman, Sveriges skattebetalare. Regeringen skänker i detta fall bort 16 miljarder utan mål, förberedelser eller uppföljning. Tyvärr ser troligen resten av biståndet likadant ut. Inget mål, ingen planering och ingen uppföljning i 60 års tid.

Socialdemokraten Carin Jämtin är generaldirektör för Sida med en ersättning på drygt 135.000 kronor i månaden. Foto: Fredrik Persson

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Riksrevisionen riktar skarp kritik mot svenskt bistånd

 1. “Den skenhelige svensken” heter en bok av Louise Brown, som är expert på korruption. Hon beskriver hur korruptionen i Sverige gått från från förnekelse till normalisering och acceptans.
  Utdrag: “Svenskt bistånd har länge varit en helig ko, på samma sätt som exempelvis lagen om anställningsskydd eller feminism inte ska ifrågasättas om man inte har en opinionsmässig eller social dödslängtan. Hela biståndssektorn är prydd med ett gigantiskt “Rör inte min kompis”-märke. Ingen politiker plockar poppispoäng på att utmana Sveriges image som en generös Bamse. Det skulle betyda att tiotusen personer som idag jobbar med bistånd i Sverige ifrågasätts, varav ett antal på myndigheter som regeringen själv tillsatt. Det vore ju märkligt att ifrågasätta sina egna utnämningar och direktiv. Därför fortsätter vi, än så länge, att bistå en biståndsindustri utan att ställa alltför obekväma frågor. Kosta vad det kosta vill.”

  Här kan man läsa om mottagarländer där halva statsbudgeten baseras på bistånd. Om politiker som skålar i champagne när deras länder rankas som sämre, vilket betyder mer biståndspengar. Om länder som trots rika naturtilIgångar har fattig befolkning, samtidigt som en mycket rik styrande elit saknar politiskt intresse att sköta sig själva, – men ändå erhåller bistånd.

  “Den skenhelige svensken” (delar av texten, m. begränsad läsning):
  https://books.google.se/books?id=t9A5BAAAQBAJ&lpg=PT226&dq=SIDA%20och%20bist%C3%A5ndspengarna.%20Louise%20Brown&hl=sv&pg=PP1#v=onepage&q=SIDA%20och%20bist%C3%A5ndspengarna.%20Louise%20Brown&f=false

  Sex var priset för svenskt bistånd. Utsatta kvinnor i Ghana tvingades till sex under tio år. ”Något av det värsta jag läst”, säger korruptionsexperten Louise Brown. Svindlerier för miljarder, visar SvD:s granskning (fr. tidigare i år, betalartikel):
  https://www.svd.se/miljardsvindleri–sex-var-priset-for-svenskt-bistand

 2. Föregångaren till SIDA, NIB startade en yrkesskola i Yekepa Liberia och utbidade mekaniker på amerikanska personbilar.
  De trodde i sin enfald att vi på LAMCO skulle ha nytta av dem vi som använde stora tunga entreprenadmaskiner.
  Att de senare blev SIDA har inte förändrat dem de är lika teoretiska idag och tyvärr lika korkade.

  10
 3. Lyssna på ungdomen sa vår store ledare vid sitt tal i Scottland,? Man skulle kunna tro att
  han under hela sin statsministertid gjort detta, för det han har åstadkommit borde han inte
  vara något att va stolt över?

  13
 4. Om inget sker bland dom totalhavererade politiker som styr Sverige idag är risken stor att
  Sverige kommer att bli ett Biståndsland själva .

  19
 5. Ju mer bistånd desto mer stånd (befolkningsökning). Största problemen är globaliseringen med överbefolkning som följd. Därav klimathysterin. Plötsligt är det bråttom och många stora ord.
  Var finns skurkarna och inkompetensen?

  12
 6. Jaja ,bara skattepengar… Vi har råd, Svensken har mot pengar…Men, resurser
  saknas i vård, skola, polis , fattigpensionärer
  etc. Sweden first. Arma land.

  38
 7. Vet inte hur många gånger jag skrivit om SIDA som ett gigantiskt slukhål, men en sanning blir inte mindre sann om den upprepas.

  41
 8. Unge herr O Fridh är bara en liten politisk och överbetald broiler. Jag hoppas han får jobba ihop och slösa med egna pengar efter nästa val

  36
 9. Sida ska avvecklas och allt bistånd ska ligga under utrikesdepartementet. Sida skapades för att sossarna skulle kunna ge bidrag till terrorister och diktaturer utan att någon ska få reda på vad som görs med pengarna.

  42

Kommentera