I fablernas värld med Miljöpartiet

INRIKES. Per Bolund fastslog i sitt öppningsanförande på MP:s kongress att partiet måste bli bättre på att ”beskriva drömmen”. En utomstående skulle dock inte säga att det är drömmen som är MP:s största problem, det är verkligheten, skriver Staffan Salén i Affärsvärlden.

Språkrören Märta Stenevi och Per Bolund är samhällsfarliga. Bild Miljöpartiet

Vid ett kårval på Stockholms universitet på 1990-talet hade Gröna Studenter en valaffisch som löd ”Om 20 år kommer alla att tycka som vi”. Den prognosen var ju inte helt träffsäker när Miljöpartiet för närvarande ligger och balanserar på riksdagsspärren. Istället borde affischen ha lydit ”Om 20 år kommer alla att göra som vi säger”.

För inget parti har påverkat svensk politik lika mycket de senaste 20 åren som Miljöpartiet.

Denna enastående och oproportionerliga påverkan hade naturligtvis inte varit möjlig utan både borgerliga och socialdemokratiska regeringar som velat regera till varje pris. Eftergifterna till MP, inte minst på invandringsområdet, har varit ett viktig fundament för Sverigedemokraternas framgångar.

Den grundläggande förkastningslinjen mot andra partier är att Miljöpartiet är tillväxtfientligt eftersom tillväxt, enligt dem, inte går att kombinera med en hållbar utveckling. Detta medan alla övriga partier någonstans känner på sig att tillväxt skapar de resurser som man sedan har olika idéer om hur man skall beskatta och fördela. Och att tillväxt, innovation och utveckling också bär inom sig lösningen på många av dagens miljöproblem.

Men skall det gå åt pipan skall det göra det till musik: Vid MP:s partikongress slogs det fast att bidrag över hela linjen skall höjas. Rejält. Detta skall finansieras med att låna upp 100 miljarder per år och genom att höja skatterna kraftigt. Det hela låter lite som Lyxfällan fast för länder.

Läs hela krönikan…

EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) vill att alla som inte håller med MP ska hållas borta från inflytande…

-Pettersson säger att i Fablernas värld, alltså Miljöpartiets ljugarstuga, har partiet flyttat långt, långt ut på den yttersta vänsterkanten…

 • Energipolitiken
 • Invandringen
 • Transporter
 • Drivmedelsskatter
 • Biståndet
 • Demokratisynen

Områden där Miljöpartiet sitter i ljugarstugan och hittar på verkligheten…

Fablernas värld i ljugarstugan med herr Bolund. Bild: Beeld en Geluidwiki

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “I fablernas värld med Miljöpartiet

 1. Per Bolund påstår alltså att vi måste låna totalt 1000 miljarder, dvs 1 biljon på tio år, – utan att ha räknat på det.

  Jan-Olof Sandgren i Det Goda Samhället undrar hur många som hade röstat på Miljöpartiet om Bolund istället hade sagt: ”Jag vill skuldsätta dig och din familj (2 vuxna och 2 barn) med 40 000 kronor om året under tio år, för åtgärder som kanske inte kommer att göra någon skillnad, men som vi ändå tror är bra.” Sandgren menar att när summan omvandlas till ”kostnad per tvåbarnsfamilj” får den karaktär av ”riktiga pengar”, beloppet hamnar då i samma storleksordning som andra belopp man hanterar, t.ex. månadslön, bilförsäkring, semesterresan, restskatt, osv. Citat: ”Jag provade att skala ner posterna i driftskostnaden för Sverige, till ”familjebudgetnivå”. Resultatet blev chockerande. Hur kan Sverige vara så svindyrt…mina småländska gener säger mig att vi någonstans på vägen blivit rejält uppskörtade. ”

  Sandgren har, efter han hämtat data från Regeringskansliet och Ekonomifakta, sammanställt 2020 års kostnader, räknat per tvåbarnsfamilj, med redovisning av olika poster.
  Statens kostnader (24 poster), – summa: 487 600 kr
  Kommunernas kostnader (11 poster), – summa: 286 000 kr
  Regionernas kostnader (7 poster), – summa: 156 600 kr

  Totalt 930 200 kr som finansieras genom inkomstskatter, lån, arbetsgivaravgifter, brukaravgifter, bolagsskatt, tullavgifter, moms, övriga konsumtionsskatter, lokalhyror, försäljningar, krediter, statsbidrag t. kommunal verksamhet, EU-bidrag, etc.

  ”Hur mycket kostar Sverige?”:
  https://detgodasamhallet.com/2021/10/26/jan-olof-sandgren-hur-mycket-kostar-sverige/#more-51210

 2. ”Eftergifterna till MP, inte minst på invandringsområdet, har varit ett viktig fundament för Sverigedemokraternas framgångar.”

  Vad är det för framgångar? De är inte särskilt många efter vad jag har observerat.

  13
  2
  • Du har väl observerat som när du läser Aftonbladet om Danman.

   Från noll till 62 mandat i riksdagen på åtta år, Sölvesborg och mycket mer…

   Men den blinde ser inget.

   22
   • Jag ägnar igenom rubrikerna med mobilen och läser det som verkar intressant i Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, SVT, SR med flera.

    Tycker du det är idiotiskt så får det stå för dig.

 3. Mer skatt för de som jobbar och mer bidrag till de som inte vill. Varför inte börja med att tvångsbeskatta miljöpartister?

  29
 4. Inte bara mp lever där! Minns ni:

  https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/nytt-ideprogram-splittrar-centern

  Dårar finns det gott om, i de som idag styr vårt land.

  Och där blev verkligen centern sanna nya själ avslöjad, även om man idag återigen har mörkat det. Men det är nog dessa störda tankar som fortfarande är grunden i deras politik. Även om det idag inte sägs öppet. Och galenskapen är nog övervägande i alla dessa fyra dårpartier som misstyrt Sverige under så lång tid. Skrapar man lite på fernissan så visas nog många fula trynen i dess innandömen.

  16
 5. Dessa två miljöpartister är totalt verklighetsfrånvarande, att anse att vårt klimatmål skulle lösa jordens påstådda klimatsituation.
  Min största oro är för dem som röstat MP, nu när psykvården redan fungerar dåligt.

  46

Kommentera