Erdogan backar – ambassadörerna får stanna

UTRIKES. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan backar om beslutet att förklara flera ambassadörer, däribland den svenska, som icke välkomna i Turkiet.

Erdogan. CC BY


I ett utspel på måndagen säger Erdogan att de utländska sändebuden har gjort ett gemensamt uttalande där de backar från tidigare ”förtal mot vårt land”.

Enligt BBC gjordes uttalandet efter ett regeringssammanträde på måndagen.

Erdogan tror också att de utpekade ambassadörerna har tagit påverkar av det turkiska hotet om att förklara dem ”persona non grata”, icke önskvärda i landet.

De kommer att vara mer försiktiga från och med nu, sade Erdogan.

Bakgrunden till Turkiets ilska är de utpekade ländernas krav om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

Ambassadörerna har skrivit ett gemensamt uttalande där man sade att fängslandet ”kastar en skugga” över Turkiet. Man stödjer sig mot Europadomstolens dom från 2019 och Europarådets upprepade uppmaningar om att Kavala ska friges.

-Pettersson undrar om Erdogan har nyktrat till och har kommit på att han och Turkiet inte har råd att bli osams med tio länder inkl. USA.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Erdogan backar – ambassadörerna får stanna

Kommentera