Rasism i skolan

Småbarn ska aldrig behöva utstå mobbing i skolan. Där är givetvis alla överens, men mobbing finns där och har alltid funnits där. Idag kallas inte sällan mobbing rasism och då givetvis när personer med annat ursprung drabbas.

Viviana Eliasson, föreläsare som i många år jobbat med att lyfta svarta kvinnor och barn, är kritisk mot situationen i skolan och uppmanar alla att ta ansvar för rasismen i klassrummen, i korridorerna och på skolgården.

Det finns lagstiftning som gör att glåpord om hudfärg faller in under diskriminering

Säger Eliasson till Kvällsposten. Som exempel använder hon och Kvällsposten Backarydsskolan i Ronneby där man dokumenterat hur elever kränker andra elever. Det intressanta med det är att elever med svensk bakgrund är i minoritet på den skolan. Kan man med detta faktum i bagaget utläsa att det är de som får utstå glåpord och mobbas? Det står inget om det i artikeln, men chansen att bara vita småbarn utsätter andra borde därför vara liten. Skolan är en F6-skola, har cirka 90 elever och föräldrar och lärare har aldrig upplevt de problem som lyfts fram.

Från Stockholm Direkt 2019:

Hallandsposten 2019:

Aftonbladet 2020:

Några exempel ur den mediala floran. Mobbing, trakasserier och kränkande ord hör inte hemma i skolan. Är det någon som på allvar tror att svarta elever aldrig kränker, trakasserar, mobbar eller använder ord som ”svennehora”, ”jävla viting” och ”blekansikte”?

10 thoughts on “Rasism i skolan

 1. Tullingebergsskolan i Botkyrka kommun.
  Min son var mobbad av afrikanska pojkar för att han har burit kortbyxor i början av juni. Framför mig t.o.m. När jag frågade en kvinna med barnvagn som var med dd afrikanska killarna att de bär fodrade byxor när är 20 grader varmt i Afrika så förstod hon varken svenska eller engelska…

 2. Helt enligt den Socialdemokratiska doktrinen .
  Gynna bidragstagarna , det är där rösterna finns .

  12
 3. Införandet av barnkonventionen som svensk lag biter aktivisterna mer i foten än vad den hjälper barn. Eftersom den säger att barn ska växa upp i sin kultur, med sitt språk, omgiven av sitt folk, för det är bäst för barnet.
  Vilket innebär att inget av detta kan vi med gott samvete tillhandahålla i Sverige utan det görs bäst i barnets hemland, tillsammans med dess föräldrar.
  De jurister som studerat barnkonventionen är väl medvetna om detta men det är inget de säger i SVT eller liknande när de obildade programledarna försöker göra gällande att Sverige minsann gjort barnkonventionen till lag så därför måste alla barn få stanna i Sverige. Varpå de ärliga experterna måste börja glida på hur barnkonventionen fungerar och faktiskt säger. Vilket frustrerar de obildade programledarna för de tror att barnkonventionen säger att alla barn måste bo i Sverige och det är vad deras inkallade juridiska expert ska bekräfta med ett klart och tydligt: JA!.

  13
  • Annie Lööv är mig veterligt jurist/advokat och hon sa för några år sen att Sverige har plats för 30 000 000 (30 MILJONER) asylsökande. Finns det inga ärliga och kommunistbefriade jurister/advokater som kan ta fram den där Barnkonventionen och förklara i alternativ media vad den EGENTLIGEN säger???

 4. I Västvärlden har gränssättningar ersatts med gränsflyttningar. Så länge detta fenomen består kommer eländet att fortsätt gå från ont till ondare, till ännu ondare, till ännu mera ont, osv osv.

  15
 5. Precis så är det i mina barns skola (högstadium)! Lärarna kallar det för ”problem med sammanhållningen” när invandrarna mobbar svenskarna & inte vill umgås med andra än sina landsmän.

  23
 6. Jamen om det delats ut varningar att sådant tal kan leda till utvisning ur landet, och
  vid upprepning kan hela familjen utvisas, då vet dom vad som gäller, men Sveriges
  genomlöjliga saft o bulle politik imponerar inte på någon, men klra tydliga regler gör!

  Även trots att dom är födda i Sverige skulle detta kunna gälla, för bakom varje elev finns
  det föräldrar, som har ansvar för sina barns uppfostran!

  28
 7. Vita barn kan också mobbas av andra vita barn, eller hur man nu ska säga. Min farfar och farmor flydde Stalin och hamnade i Shanghai, där min far föddes. Via FN hamnade de till slut i Stråtenbo i Dalarna. Jag blev mobbad för det under hela lågstadiet, kallades en massa ord mer rysk i början. Ibland kallades jag för japanes eftersom min far då var född i Kina. Värst var finnungarna, vars föräldrar kom till Sverige under och efter WWII.

  18
 8. Barn och ungdomar är ej vuxna och behöver förståndiga föräldrar mer än något annat.
  Skolan skall se till att de vuxna där har makten att genast bestraffa någon ouppfostrad elev, dock ej genom social eller polismyndighet.

  26
  • Avskaffandet av agaförbudet 1980 var ett enormt misstag. Det borde inte tagits bort, men däremot justerats. Istället för ett återställande fortsatte våra trevliga feminister att införa Barnkonvention, och Barnombudsman och kristelefoner dit snorungar kan vända sig om de inte får som de vill av lärare och föräldrar. Resultatet: kaos och elände i samhället i stort och i hemmet och skolan i synnerhet, ibland beroende på Adhd, Add, Autism och diverse hitte-på-problem. Innan 1980 fick man en snyting när man uppförde sig dåligt, accepterade den och gick vidare. Man visste också bättre att be om ursäkt när man vart tvungen att krypa till korset. Betyg i ordning och uppförande borde återinföras i skolan, men dock så är det inte lösningen på problemen i skolmiljön. En lärare måste tillåtas ha auktoritet. Det är läraren som ska vara kaptenen i klassrummet, och den som bestämmer och sätter gränser. Idag är det rena zoologiska trädgården i en del klassrum. Och många elever har egenvalda ankomsttider till lektionerna. Minns några av mina ”hårda” lärare med ett stort leende på läpparna numera. Två av dem från svenska militären och med den typen av disciplin. Då talar vi högstadium anno 1980 och däromkring.

   13

Kommentera