65 år sedan Ungernrevolten och protester mot EU

UTRIKES. Igår, den 23 oktober var det årsdagen av början på revolten i Ungern 1956. Tiotusentals anhängare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán har marscherat i huvudstaden Budapest för att ge sitt stöd och visa enighet för Orbáns politik. Demonstrationen, som gick under namnet Fredsmarschen, hölls också för att uppmärksamma årsdagen av Ungernupproret den 23 oktober 1956, då protester mot landets kommunistiska regering och mot Sovjetunionen inleddes.

Victor Orbán OECD CC BY

Lördagens marsch arrangeras av en stödorganisation till Orbán och organisationens ordförande László Csizmadia sade innan den inleddes att demonstrationen även ska ses som en manifestation av Ungerns suveränitet gentemot EU. Enligt honom attackerar EU Ungern på ett ”ovärdigt” sätt när man hävdar att den ungerska demokratin är på tillbakagång.

Kritiken har bland annat gällt Orbáns nationalistiska politik vars udd är riktad mot migranter, HBTQ-rörelsen och fria medier. – Vi anser att vi har rätt att uttrycka våra åsikter inom EU, sade László Csizmadia. Orbán eldade också på mot EU i sitt tal och liknade unionens behandling av Ungern – och den forna öststaten Polen – vid Sovjettidens brutalitet.

EU talar om oss och behandlar oss och polackerna som om vi vore fiender. – Bryssel skulle göra klokt i att förstå att inte ens kommunisterna kunde hantera oss. Vi är den David som Goliat mår bättra av att hålla sig ifrån.

-Pettersson håller med Ungern i mycket, när vi hör om dagens motstånd mot invandring av muslimer i Ungern, tänk då på att ungrarna varit ockuperade av muslimer, nazister och kommunister och att stora delar av befolkningen hamnat som minoriteter i andra länder. Att de dessutom är emot de vänsterblivnas HBTQ-propagandan är ingen nackdel. Sexuella och religiösa åsikter ska hållas privat.

HISTORIA. Ungernrevolten var ett folkuppror i Ungern 1956 riktat mot landets dåvarande regering styrd av det kommunistiska Ungerska arbetarpartiet samt mot Sovjetunionens inflytande i Ungern. Revolten ägde rum mellan 23 oktober och 4 november.

Upproret inleddes med protester vilka snabbt stegrades till väpnad kamp. Upprorsmännen fick kontroll över stora delar av landet och en provisorisk regering under Imre Nagy bildades. Upproret kvästes av sovjetarmén som ingrep den 4 november och fick hjälp av ungerska säkerhetsstyrkor. Det väpnade motståndet upphörde den 10 november.

Totalt cirka 2700 ungrare blev dödade i striderna, 341 blev avrättade (den sista 1961) och 22000 blev dömda till fängelse, 13000 blev sända till arbetsläger och den sovjetiska sidans förluster uppgick till 669. Det har också redovisats betydligt högre förlustsiffror, exempelvis 20000 döda ungrare och 1 500 döda sovjetiska soldater.

Efter den misslyckade revolten flydde 200000 ungrare till väst, många genom den dåligt bevakade gränsen till Österrike. 80000 emigrerade till USA, 22000 till Storbritannien och 13000 till Frankrike. I Sverige sökte cirka 8000 ungrare skydd.

Sveriges kommunistiska parti, som det hette på den tiden, nu namnändrat till Vänsterpartiet stödde den Sovjetiska slakten av Ungrare.

När ni hör om dagens motstånd mot invandring i Ungern, tänk då på att ungrarna varit ockuperade av muslimer, nazister och kommunister och att stora delar av befolkningen hamnat som minoriteter i andra länder.

Ungernrevolten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “65 år sedan Ungernrevolten och protester mot EU

 1. Svenska medier har tagit över det som TT har skrivit utan att granska TT’s objektivitet. Jag har lyssnat på Orbans tal, jag förstår ungerska. Demonstrationen handlade om den sedvanliga marschen till minnet av offren från den 23 oktober 1956, men samtidigt mindes man händelserna från den 23 oktober 2006, då oskyldiga människor, kvinnor och gamla misshandlades av polisen
  på Budapest gator.
  Dåvarande regeringen med MSZP i spetsen (en förlängning av det forna kommunistiska partiet) har låtit all brutalitet hända. Gårdagens demonstration ägde rum på de platser där 2006 slog och sparkade polisen i människor som råkade befinna sig på gatan just då. Det är alltså viktigt att veta vad landets invånare fick utstå. Oroligheter i landets många delar började 2006 redan i september då regeringen visade sig vara oansvarig och okunnig att leda landet. Människor gick ut på gator, protesterade och krävde regeringens avgång. Det dröjde i 4 år, till nästa val 2010 när Orbans parti Fidesz har vunnit valet med 2/3 av rösterna.

  Nu har flera partier med helt olika åsikter försöker ena sig för att utmana Orban. Det blir spännande att se vad folkets vilja är. Det är val nästa år i april.

  • Svenska medier och TT har samma ägare.

   TT Nyhetsbyrån ägs i dag av de stora mediehusen. Bonnier äger cirka 40%, Schibsted cirka 40% och NTM cirka 20%.

 2. Mitt fullständiga stöd till Ungerns vägval. Med tanke på det oerhörda förtryck kommunismen utsatte landet för under många år. Vänsteretablissemanget med socialdemokratin i spetsen ville inte stöta sig med Sovjet, utan slickade baken på Kreml i decennier. Sveriges vänsterpotentater reste gärna till de förtryckta länderna, söp och solade sig i ”glansen” av nomenklaturan.
  Hoppas att Ungern/Polen motståndet sprider sig. EU är endast en konstruktion, för att avlöna avdankade politiker och definitivt inget fredsprojekt.

  21
  1
 3. Mycket bra artikel.
  Ungern är ett av de få land jag skulle vilja flytta till. Var i Ungern i tolv dagar på nittiotalet, så otroligt trevligt. Polen lockar också.

  Svenskarna vet inte vad ockupation innebär, de säljer sig för pengar och kröker rygg, men vänta bara, det rullar på, de otrogna khoffir, dhimmies, kommer att få betala ett högt pris, om man nu kan sätta pris på livet.

  Ungern är för sin kultur, sitt folk och står stolta på vad de är.
  I Sverige, ska allt smetas ut till en grå sörja. Ett land utan ”rötter”, faller. Lika söker lika och igenkännande är viktigt för tryggheten.

  Här premieras avarter av radio/TV och allt som Sverige står/stått för, ska bara bort.
  Heja Ungern, vi kanske ses.

  20
  1
 4. Många som lyssnade på Ulf Dinkelspiels mantra och röstade för EU-inträde 1994 verkar ångra sig idag. Det verkar skapa irritation att vakna upp och inse att folkomröstningen 1994 handlade om mer än bara ”fri” spritinförsel till Sverige. Det finns varningssignaler innan folkomröstningen 1994, om att EU inte skulle fortsätta som ett vanligt handelssamarbete. Strax innan folkomröstade tex danskarna 1992 om tillägget (Maastrichttaktaten) till Romtraktaten. Dankarna röstade nej och deras utrikesminister tuffe Uffe sa efter de vann fotbollsturneringen i Sverige; If you can’t join them, beat them. Det som många då uppfattade som ett transparent och öppet EU reagerade dock direkt på den danska oviljan att ändra Romtraktaten. Ja, jag vet, utan danskt ja hade Sverige, Finland och Österrike inte kunna komma med i projekt Sovjeurounionen. Man gjorde ett tillägg med fyra förbehåll för att kittla danskarna, som därefter i en ny, av EU, framtvingad folkröstning 1993 röstade ja till Maastrichttaktaten. Praktisk lösning ja, men logisk och demokratisk, nej. Likadant vid en folkomröstning i republiken Irland för en del år sen. Irländarna döpte snabbt om folkomröstning i EU-frågor från Referendum till Neverendum. Och varför skulle EU vara annorlunda som byråkrati än nationella förvaltningar och myndigheter. Ju mindre ansvar man kräver av byråkrater och deras politiska huvudmän, desto mer kaos, oordning blir det och desto mer sväller byråkratin. Att det var mest vänsterextermister en masse plus (marginaliserade) högerextremister samt enstaka individer däremellan (min egen väljargrupp) som sa nej till EU, kan såklart ha gjort att extremt få väljare reagerade på de under ytan puttrande kommunistiska sovjetsymtomen hos EU innan omröstningen 1994.

  15
 5. Mycket av det sm gäller Ungern gäller även Polen. Svenskar som inte upplevt förtryck förstår inte dessa länders ny och gamla historia.

  11
 6. Det ser ut som tyskan von der Leyen försöker återuppta förtrycket. Tyskland borde betala skadeståndet till Polen för senaste världskriget.
  Tyskland har startat två världskrig och förlorat båda, nu börjar de marschera igen.

  19
  3
  • Första världskriget kan näppeligen skyllas på Kejsardömet Tyskland. Det utlösande faktorn efter årtionden av spänningar var skotten i Sarajevo som resulterade i att Österrike-Ungern förklarade Serbien krig. Sedan rann det bara på.

   Andra världskriget startade Nazityskland med Sovjetunionens goda minne. Det bakomliggande orsaken till att den österrikiske korpralen kom till makten var Versaillesfreden och ärkefienden Frankrikes försök att en gång för alla knäcka Tyskland. Resultatet blev bara att nazisterna tog makten i kamp med kommunisterna.

   Det intressanta är att trots att Tyskland förlorat två världskrig har de makten i Europa. Man har visserligen fått kasta alla principer överbord med nästan alla de andra 26 länderna dansande efter den tyska pipan. Utom några länder i öst som upplevt ofrihet tidigare.

   • Enligt senare historiker så startade Hitler kriget mot Stalin efter att han fått veta att avtalet hade Stalin brutit genom att acceptera Churchill bud Halva Sverige och Norge så att de kom ut till Atlanten England skulle då ta södra Sverige.
    Valet i Tyskland blev ganska jämnt Kommunisterna skrev då till Stalin och frågade om de skulle gå koalition med Socilaldemokraterna, vilkt Stalin avrådde Då fick Hitler möjlighet att bilda regering Första åtgärden var att sätta alla kommunister i bundestag i fängelse.
    Så har jag fått lära mig

 7. Innan det blev EU var det bara tal om ett EU som skulle stärka handeln mellan medlemsländerna, inte att det skulle sitta någon slags regering i Bryssel och diktera villkoren för varje enskilt land hur det skulle skötas!

  36
 8. Ungern som varit ockuperade av dom värsta ideologierna i världen värnar givetvis sitt eget
  land högre än ett medlemskap i en organissation som bara baktalar dem, Sverige hade även haft den förmågan, att visa på hur långt vi kommit innan man platt lade sig på marken
  för EU byråkratin!

  33
  1
 9. ja det är ju fruktansvärt dumt att byta ett förtryck mot ett annat förtryck.. . och särskilt desvärande är ju då att det är EU som bestämer att alla stater i eu skal fungera som skjutbana för muslimska terrorister ?
  ja tror ja sattsar på ungern och polen är det inte dags at sätta in just dom länderna på ordförandeposten i EU . antal mrd och sjutningar gör att det är uppenbart något fel i styrningen i eu man försöker påtvinga staterna i en massa onödigt våld genom bidrag. antagligen kopplat tiil tyskland som som tog dig friheten att mörda jst den typ av folk som man nu påtvingar hela Europa som någon kompensation till segraren i ww2

  13
 10. Vart än kommunistsvin visat upp sitt fula tryne har effekten bara blivit kaos och förrödelse
  och ändå örlar här runt idioter i detta landet och gapar om kommunism?

  29
 11. Länder som varit ockuperade av det forna Sovjet förstår hur det blir när man står under en kommunistiskt diktatur.I Sverige låter man kulturmarxismen gräva sig in i samhällskroppen ohejdat.Deras synsätt ska omdana folk till att tänka ”nytt”.Historien ska förvanskas och barnen ska från tidig ålder lära sig genus och annat trams.Medierna står på barrikaderna och gör allt för att påskynda denna process.Polen och Ungern förstår vikten av att ställa sig utanför denna agenda då dom visa av erfarenheten begriper att detta synsätt trasar sönder alla goda värden.Smutskastningen av dessa länders synsätt och politik är våra pkjournalister snabba att haka på.Så man kan väl säga att vi också blivit ockuperade mentalt av dessa virrhjärnor som vill utplåna allt som varit vår särart och våra gamla kära traditioner till förmån för ”the new world order”…..

  36
 12. Har lite svårt att förstå varför ett medlemsland skall kapitulera för maktmänniskorna inom EU.
  Att ge dem mera makt gör inte sammanhållningen bättre, snarare tvärt om.
  Fria stater men samarbete inom vissa områden är i längden det bästa.

  39

Kommentera